A ‘Antena 3 Noticias’

Vicente Vallés carrega contra el Govern central per l’IVA de la llum i Echenique respon: «És manipulació»

Vicente Vallés carrega contra el Govern central per l’IVA de la llum i Echenique respon: «És manipulació»
2
Es llegeix en minuts

La pujada de l’IVA de la llum fins a un 30% en plena onada de fred ha causat la indignació de molts, que han demanat al Govern central una solució per abaixar aquest impost. No obstant, el Ministeri d’Hisenda va afirmar que no podia baixar per no permetre-l’hi des de Brussel·les, cosa que ha portat Vicente Vallés a atiar de nou l’executiu amb una anàlisi a ‘Antena 3 Noticias’.

El presentador s’ha tornat a fer viral responent les paraules de María Jesús Montero, que va afirmar que la Comissió Europea havia reprès Espanya per aplicar aquest impost reduït. «Això ha obert un debat sobre si el Govern hauria d’abaixar l’IVA de l’electricitat per abaratir el preu als consumidors. És un debat idèntic al que es va produir fa un parell de mesos amb el preu de les mascaretes: en un primer moment, la ministra d’Hisenda va dir que la Unió Europa no ho permetia», va començar explicant Vallés.

«Però es va demostrar que la Unió Europa no posava cap pega per baixar l’IVA de les mascaretes, com ja havien fet Itàlia o Portugal, i el Govern espanyol es va veure obligat a abaixar l’impost», va afirmar el periodista. «Ahir la ministra d’Hisenda va tornar a posar l’excusa de Brussel·les dient que no recomana la Unió Europa que Espanya abaixi l’IVA de la llum». No obstant, el presentador va assegurar taxatiu: «No hi ha res que impedeixi al Govern espanyol abaixar l’IVA de la llum».

Notícies relacionades

Vicente Vallés va mostrar un document de la directiva de la Unió Europea en relació amb l’IVA, que els ha enviat Brussel·les. Aquest document, que «no és d’ara», sinó de l’any 2006, especifica: «Al seu article 102, diu textualment que ‘els estats membres podran aplicar un tipus impositiu reduït al subministrament de gas natural, d’electricitat i de calefacció-urbana, sempre que no existeixi risc de distorsió de la competència’, això diu la directiva».

El presentador va exposar, a més, que diversos països com ara Itàlia i França tenen un IVA més baix. Les seves paraules han tingut una ràpida resposta per part de Pablo Echenique, que va assegurar que Vallés «va manipular les paraules de Pablo Iglesias per atacar el Govern i Podem i per protegir els beneficis milmilionaris de les elèctriques». Al de Podem el sorprèn «la campanyota que es fa per abaixar l’IVA de la llum. ¿Saps per què? Perquè abaixar l’IVA no costa ni un euro a les elèctriques. Això sí, redueix els ingressos de l’Estat, danyant la sanitat, l’educació i la dependència», va expressar a Twitter.