ENTREVISTA LA SEXTA

Antonio García Ferreras a Pedro Sánchez: «¿Per què no va decretar abans l'estat d'alarma?»

El president del Govern ha concedit la seva primera entrevista des que va començar la crisi del coronavirus

ferreras-sanchez

ferreras-sanchez

2
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

La Sexta ha sigut la cadena triada per Pedro Sánchez per concedir la seva primera entrevista a la televisió des que va començar la crisi del coronavirus. Al voltant de les 13.15 hores d’aquest dijous, 2 de juliol, la cadena d’Atresmedia ha connectat en directe amb el Palau de la Moncloa, on Antonio García Ferreras ha començat la seva conversa amb el president del Govern anant sense amb embuts. 

«¿Per què no es va posar en marxa abans l’estat d’alarma i el confinament? ¿Per què?». És la primera pregunta que li ha fet el presentador a Sánchez, que ha respost d’aquesta forma: «És el que se sol dir. És cert que amb les dades que tenim avui, és evident que hi vam arribar tard». «No només a Espanya, a Europa, sinó també al món. Amb les dades que teníem llavors, rotundament no. Hi vam arribar quan hi havíem d’arribar», ha afirmat.

D’altra banda, Sánchez ha posat en dubte que les forces polítiques haguessin avalat l’estat d’alarma el mes de febrer tenint en compte «la xifra de contagis que hi havia i sense cap mort». «¿L’haurien aprovat i haurien continuat les recomanacions com a conseqüència del confinament? És una pregunta que deixo en l’aire», ha plantejat al principi de l’entrevista. 

No obstant, Ferreras ha insistit i ha demanat responsabilitats: «Amb el que estava passant a la Xina i a Itàlia... ¿A vostè qui li va dir que estava controlat? Perquè aquesta persona, aquest equip o aquests epidemiòlegs es van equivocar». «El debat no es planteja en aquests termes. El debat es planteja, primer, a conèixer el grau de resposta a un virus desconegut en aquell temps», ha dit el president, que ha afirmat que gràcies a la col·laboració amb les comunitats autònomes «s’ha greixat la maquinària per respondre als rebrots de manera eficaç»

Notícies relacionades

Aquestes paraules tampoc han convençut Ferreras, que ha repreguntat: «Però president, el que li plantejo és... ¿A vostè ningú, cap dels seus assessors científics, tècnics, metges, li va dir que això era un tsunami?». «Llavors no sabíem el que sabem avui. Amb el que sabem avui, hauríem d’haver decretat l’estat d’alarma molt abans», ha reconegut l’entrevistat, que ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no va dir que el coronavirus era una pandèmia global fins a mitjans de març. 

«Quan hem actuat, ho hem fet en coordinació amb l’OMS amb el centre d’investigacions epidemiològiques a escala europea», ha apuntat Pedro Sánchez, que ha mantingut que «amb la informació que teníem vam actuar a temps, fins i tot abans que altres països».