ENTREVISTA YOTELE

Raquel Sánchez Silva: «La nova edició de 'Maestros de la costura' fa caure per complet els estereotips»

Parlem amb la presentadora sobre l'estrena de la tercera edició del 'talent show' de TVE

raquel

raquel

7
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

El taller de ‘Maestros de la costura’ torna a obrir les portes aquesta nit a TVE. La tercera edició del ‘talent show’, que en aquesta ocasió apostarà per una moda sostenible i responsable amb el medi ambient, tornarà a comptar amb Raquel Sánchez Silva com a mestra de cerimònies. YOTELE ha parlat amb la presentadora sobre la tornada del format i sobre la possibilitat que es dugui a terme una versió amb famosos.

¿Què veurem en la tercera edició de ‘Maestros de la costura’?

Crec que serà una edició molt bonica i molt evolucionada. Al final, les primeres edicions dels ‘talents’ serveixen per descobrir el programa, però en la tercera ve l’allau. S’hi ha apuntat el que en sabia molt i estava esperant a veure de què anava això i el que s’ha preparat. 

En la roda de premsa, escoltem que el jurat de ‘Maestros de la Costura’ seria més ‘boig’ al plató. ¿També hi ha una evolució en ells?

S’han tornat més bojos, una cosa que m’ha permès centrar-me més en els concursants. Potser ha sigut la temporada en què més aspirants han estat plorant a la meva espatlla. Crec que sempre han sigut molt frescos i que han tingut un idil·li amb la tele des de la primera temporada, però és que ara ja són els seus amos. Ja no estan amb aquest Pep Consciències que tens quan comences a fer tele i que t’observa el què fas o si t’equivoques. Han perdut la vergonya, que això ens passa als que ja acumulem molts anys i hem fet el ridícul moltes vegades. A ells se’ls ha passat fent-ho. 

¿Com definiries el càsting d’aquesta temporada?

El primer és que ve més preparat, però de forma evident. No és un pas petit més, sinó una altra etapa del programa quant a preparació. I després, és que és gent que de veritat somia canviar la seva vida a través de la costura. Però tota. Llavors, la implicació és molta. No estan pensant només a passar tres mesos aquí. Tenim un aprenent que estava alhora fent oposicions per ser membre de la Guàrdia civil, i ara ja té clar el que vol. Han passat coses significatives per a ells.

¿Quines diferències trobes amb els de les altres temporades?

No ha sigut com en altres temporades en què de seguida tres persones han destacat per cosir especialment bé i els altres han anat evolucionant. Aquí hi ha molts aprenents que cusen molt bé. I després hi ha aquest perfil, com diu María Escoté, que és el creatiu, que de sobte et fa un ocell i te’l planta a l’esquena o un seminú. Aquí també hi entra el concepte. Això dona molt joc. A Lorenzo Caprile no li vens qualsevol cosa, i com més modern, menys. 

A més, aquesta nova temporada fa caure per complet els estereotips en molts sentits. Això m’ha recordat a les meves etapes de ‘Pequín Express’ i ‘Supervivientes’ quan intentes respondre com algú respondrà a alguna cosa, i sempre t’equivoques. És bonic que t’equivoquis.

¿Què has après amb ‘Maestros de la costura’?

He après que mai pots pensar que t’ho saps tot a la tele. Hi ha un perfil d’un noi basc que, amb tots els programes que jo he fet, siguin de convidats, d’entrevistes o de concursos, mai havia vist una persona així en televisió. És molt difícil de controlar, per al bo i per al dolent, amb una personalitat rara en el sentit especial, amb un llenguatge i una visió del món diferents. Diem que és ‘heavy’ perquè té els cabells llargs, però en realitat és un romàntic, però alhora molt fosc, sembla basc, però no. Queden perfils que no han fet encara, i ell n’és un exemple.

En aquesta temporada en què poseu molt èmfasi en la sostenibilitat, ¿heu hagut de clavar moltes bronques als concursants pel tema dels materials?

El jurat ha hagut de llançar moltes bronques, però crec que el programa també ha intentat donar solucions. Més que renyar ajudem. Si malgasten x metres de tela, s’ha d’explicar. Soc la més conscienciada amb la política mediambiental. No soc la millor de res, però és una cosa que està en la meva vida, i de vegades em prova una mica malament que ens estiguin tot el dia clavant bronca. El que la gent demostra és que el que vol la immensa majoria és fer-ho bé. El problema és que la indústria i moltes grans empreses no volen posar de part seva.

‘Maestros de la costura’ ha renovat a TVE amb audiències no tan espectaculars. ¿Creus que la televisió està canviant en certa manera i que ja no importa tant la dada de ‘share’?

M’agradaria pensar que aquest discurs és real en una televisió pública. Que les dades d’audiència estan canviant és evident. Que encara hi ha formats que arrosseguen milions d’espectadors i que el consum està canviant, també. Penso que també ha de pesar el servei que dona un programa en les decisions d’una televisió pública, i per a mi, clarament, aquest és un dels que ho fa. Estimula, ajuda, veiem que es fica de veritat en la indústria de la moda. Jo mai havia sentit anuncis d’acadèmies de costura a la ràdio fins que va començar el programa, i ara n’hi ha un fotimer. Ens hauria encantat fer més audiència. Desitjo que aquest any fem més audiència, però espero que quan calgui valorar-ho, es tinguin en compte altres coses que una empresa privada no pot defensar amb tant afany.

Es va parlar de la possibilitat d’una versió vip de ‘Maestros de la costura’, ¿tu la veus possible?

I tant que ho veig possible. Ho vaig fer en la primera edició quan vaig veure a Óscar Higares cosint 70 botons al seu vestit. Entenc que és un programa d’un altre nivell de producció per pressupost i per altres motius, però hi ha material per fer-ho.

Parlant de ‘celebrities’, l’any passat, Mahi va concursar a ‘Supervivientes’, ¿com la vas veure?

Va ser meravellosa. Ho vaig veure com ella és. Ella és fabulosa i tot cor. Llavors, allà on floreix tot, el bo i el dolent, Mahi va florir, i m’alegro que la gent ho sabés veure. El Jorge es va enamorar d’ella com jo ho vaig fer a ‘Maestros de la costura’. Li vaig dir que s’emporten un diamant. 

¿Trobes a faltar tenir un programa diari com ‘Lo siguiente’?

M’encanta treballar, i m’encantava la combinació, però si no va encaixar o va funcionar prou, ho comprenc. Fa molts anys que estic en això. Aprens molt quan funciona i quan no funciona, però sobretot, aprens que l’únic que pots fer és fer bé la teva feina. Ni jo soc la millor presentadora quan ‘Maestros de la costura’ registra una dada espectacular, ni soc la pitjor el dia en què la dada és dolenta. Penso que s’ha de continuar treballant, però, sens dubte, era una situació molt bonica. 

Ara mateix, pel que fa a televisió, ¿hi ha algun projecte en l’horitzó?

No. Espero que sorgeixin coses. Continuo postulant-me en el sentit que se sàpiga que vull continuar treballant i fent coses, però bé, no estic aturada. Segueixo endavant amb el projecte de contes, estic treballant, escrivint i produint coses des de l’altre costat, però el que m’agrada és el que faig. ¿M’agradaria fer-ho més? Sí, però no depèn de mi.

¿T’ha arribat alguna oferta d’una altra cadena?

Tampoc.

‘Pasapalabra’ torna a Antena 3 i no té presentadora encara. ¿T’agradaria presentar-lo?

¿I qui no vol presentar-lo? Estem parlant d’un format d’èxit, contrastadíssim, net, meravellós... 

¿I participar a ‘Masterchef Celebrity’?

M’has donat una idea [riu]. Sens dubte, és un gran programa magnífic, però de moment soc la presentadora de ‘Maestros de la costura’. A més, Tamara Falcó ha vingut al programa. Em vaig quedar boja perquè va entrar al taller... Hi ha hagut un moment brillant, perquè hi ha un concursant que no coneix Isabel Preysler. No puc dir-ho però aquell moment és història de la tele. Deixant a part això, he viscut moments amb un alt nivell de surrealisme en aquesta edició.

Notícies relacionades

Si poguessis rescatar un format per tornar a presentar-lo, ¿quin seria?

‘Pequín Expres Celebrity’. L’adoro. Moriria. És un format molt exigent, però era impressionant. Era una sensació que també vaig sentir a ‘Supervivientes’. El primera vegada que vaig pujar a l’helicòpter vaig dir ‘Però, ¿això què és?’. Em va semblar brutal. ‘Likes’ també és una cosa que recuperaria, però no sé com, perquè ha de tenir un lloc, i jo soc conscient que hi ha productes que no tenen una arribada tan gran. Jo no tinc problemes. Quan he estat en #0, jo he sigut feliç. No necessito tampoc estar a la súper primera línia, però aquí em toques el cor amb aquests formats.