DOL EN EL FLAMENC

Mor Chiquetete als 70 anys

El cantaor i cosí d'Isabel Pantoja estava ingressat per una operació de maluc que s'ha complicat i ha mort per un atac al cor

20181216 418752 muerechiquetetee 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

El món de la música ha perdut un dels pioners de la cançó flamenca. Antonio Cortés Pantoja, més conegut com Chiquetete, ha mort durant la matinada diumenge a Sevilla.

 El cantant es trobava hospitalitzat a la Clínica de Fátima de Sevilla per una operació de maluc que s’ha complicat i ha mort finalment per un atac al cor.

Va debutar amb 12 anys

Antonio José Cortés Pantoja, fill de Manuela Pantoja Cortés, va néixer a Algesires (Cadis), tot i que aviat la seva família va mudar la seva residència a Sevilla quan comptava amb vuit anys. Amb 12 anys es va iniciar en el món artístic formant part del conjunt Los algecireños (posteriorment anomenat Los Gitanillos del Tardón), juntament amb Manuel Molina Jiménez i Manolo Domínguez ‘El Rubio’.

En aquell moment va adoptar el nom artístic del seu oncle matern, i pare de la també artista Isabel Pantoja, Juan Pantoja Cortés, que havia format un trio flamenc anomenat Trio de los gaditanos juntament amb Florencio Ruiz Lara i Manuel Molina El Encajero i que, al seu torn, havia pres el nom artístic del seu pare Pipoño de Jerez, posteriorment conegut com a El chiquetete de Jerez, a causa que una veïna de la localitat i natural d’Alacant va començar a anomenar-lo xiquet (nen).

Alternant la seva carrera amb el trio amb actuacions en diferents festivals, el 1976 va obtenir el Premi Mairena del Alcor. Després d’això va iniciar la seva carrera en solitari amb la gravació del LP ‘Triana despierta’ juntament amb Paco Cepero i Enrique de Melchor.

Influència flamenca

Durant uns anys va continuar com a cantaor flamenc fins que el 1980 amb el seu LP ‘Altozano’, fa un gir a la seva carrera i s’endinsa en un gènere de balada romàntica amb influència flamenca. El segon LP d’aquesta etapa, ‘Tú y yo’, de 1981, contenia encara ritmes tradicionals com buleries, fandangos o soleares. El 1988 va llançar 'Sevilla sin tu amor', que contenia un dels seus èxits més importants: la sevillana ‘A la Puerta de Toledo’. Un any més tard va publicar ‘Canalla’, amb temes composats per Juan Pardo.

Notícies relacionades

El 2004 va publicar ‘Como la marea’, sota la producció musical del seu fill Fran Cortés. Aquest fill, juntament amb el més gran, Antonio, i una filla, Rocío, són els tres que va tenir en el seu matrimoni amb la seva primera esposa, la bailaora Amparo Cazalla Mora.