Memòria històrica

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presenta el Banc de la Memòria Oral

El projecte recull diferents entrevistes audiovisuals amb la finalitat de recopilar la memòria oral de la ciutat durant el franquisme i els primers anys de la democràcia

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presenta el Banc de la Memòria Oral

Ayuntamiento de Vilanova i la Geltrú

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va presentar el projecte del Banc de la Memòria Oral. Forma part del marc d’activitats de Memòria Històrica al municipi i se centra en el període històric que comprèn des de la Guerra Civil fins als primers anys de democràcia. L’objectiu és recuperar la font oral i oferir-la en format audiovisual per entendre aquests esdeveniments, dotant d’una visió més personal als relats històrics i fer-los, alhora, més humans.

També es recuperaran els anteriors documents sonors de la ciutat, incorporant entrevistes extretes, per exemple, de mitjans locals. Tot amb la finalitat de preservar-lo en una base de dades a l’Arxiu Comarcal del Garraf perquè estigui a disposició de qualsevol investigador o usuari.

Adrià Guevara, regidor de Memòria Històrica, va destacar en la presentació que amb aquest projecte volen «fer un pas més en la recuperació i preservació de la memòria col·lectiva a partir de les vivències més personals i quotidianes».

El Banc de la Memòria Oral busca aprofundir en els períodes poc investigats a través de testimonis personals i oferir una mira més humana

La Comissió de Memòria Històrica es va crear el 2009 i és un organisme necessari per recordar, mantenir i recuperar la memòria històrica de la ciutat des de principis del segle XX fins al 1975. Des de la seva creació s’han portat a terme diverses accions, sobretot per al record de les víctimes de la Guerra.

El Banc de la Memòria Oral està a càrrec de l’historiador Xavier López, que va acudir a la presentació i va comentar que després de diverses accions centrades en la deportació i la Guerra, la comissió vol centrar-se en la postguerra i la Transició. La seva voluntat és treballar els esmentats períodes històrics mitjançant la font oral, i donant protagonisme a la veu femenina.

Notícies relacionades

Remarca que es vol aprofundir en aquells períodes poc historiats a la ciutat, sobretot perquè encara es pot comptar amb testimonis de primera mà. Al banc, de moment, hi ha diverses entrevistes a polítics de l’Ajuntament local o directius d’indústries.

Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO Vilanova