«Espais segurs»

Viladecans habilita punts liles a les farmàcies de la ciutat per actuar contra la violència masclista

Cada establiment tindrà una persona de referència, que haurà rebut una formació prèvia, per orientar les víctimes sobre els serveis que ofereix l’Ajuntament

En funció dels resultats, no es descarta que s’ampliï a altres establiments o equipaments municipals

Viladecans habilita punts liles a les farmàcies de la ciutat per actuar contra la violència masclista

Àlex Recolons / acn

1
Es llegeix en minuts
ACN

Viladecans (Baix Llobregat) ha habilitat punts liles a 17 farmàcies de la ciutat per atendre, sensibilitzar, informar i donar suport a víctimes de qualsevol agressió sexista i LGTB-fòbica. Com a Santa Coloma de Gramenet, on s’aplica un servei similar des del 2019, cada establiment tindrà una persona de referència, que haurà rebut una formació prèvia, per orientar a les víctimes sobre els serveis que ofereix l’Ajuntament, com el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i, en casos urgents, activar el protocol d’abordatge d’agressions sexistes.

Olga Reyes, regidora de Joventut i Igualtat, explica que han triat les farmàcies perquè són «espais de confiança» que estan repartits per tota la ciutat i que sempre hi ha una guàrdia. Durant la presentació del projecte, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha explicat que els punts liles intenten implicar les víctimes a través del seu entorn i facilitar informació sobre com actuar davant un cas concret. L’alcalde ha destacat que a les farmàcies es creen relacions de confiança i que són un bon lloc on identificar aquest tipus de violències.

Les farmàcies participants disposen d’una identificació a l’exterior que les identifica com a espais segurs contra les violències masclistes. En cadascuna hi haurà una persona de «referència» que va rebre el mes d’octubre passat una formació de quatre hores per saber gestionar les situacions que es vagin trobant.

La propietària d’una de les farmàcies participants, Montserrat Garrido, deixa clar que, malgrat no ser especialistes en la matèria, per la seva proximitat amb els clients, poden detectar possibles casos de violència masclista i orientar i informar les víctimes dels serveis que tenen a la seva disposició. De fet, en el seu cas, ja ha dirigit una clienta als serveis municipals amb molt bon resultat.

Notícies relacionades

Reyes ha explicat que els punts liles és un «projecte viu» que, en funció dels resultats –se’n farà una primera avaluació el mes de gener–, no es descarta que s’ampliï a altres establiments o equipaments municipals. A Santa Coloma de Gramenet, per exemple, la Xarxa Violeta es va posar en marxa amb uns 60 establiments i tres anys després en suma més de 300.

Llegeix totes les notícies de Viladecans a EL PERIÓDICO Viladecans