COL·LECTIU VULNERABLE

400 pacients de l'Hospital de Viladecans es curen de l'hepatitis C en cinc anys

Aquesta xifra suposa una taxa d'èxit superior al 97% entre els pacients tractats amb antivirals d'acció directa

Hospital de Viladecans.

Hospital de Viladecans. / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 400 persones amb hepatitis C ateses a l’Hospital de Viladecans s’han curat de la malaltia des de la introducció delstractaments amb antivirals d’acció directa, fa cinc anys. Aquesta xifra suposa una taxa d’èxit superior al 97% entre els pacients tractats amb aquests fàrmacs.

L’abordatge d’aquests malalts a l’Hospital de Viladecans és multidisciplinari, cosa que permet agilitar l’atenció dels pacients. El programa de l’hepatitis C al centre està liderat pelServei d’Aparell Digestiu i hi col·laboren els serveis de Farmàcia i de Medicina Interna, així com els professionals d’infermeria.

Un altre aspecte fonamental d’aquest programa és la participació dels professionals dels equips d’atenció primària de l’àrea d’influència de l’hospital (Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent). 

Col·lectius de risc

A Catalunya, un 1,1% de la població té anticossos positius del virus de l’hepatitis C, del qualun 0,45% presenta replicació activa del virus. Aquests últims són els que requereixen tractament.

Si bé no sembla una xifra gaire elevada, el percentatge augmenta significativament entre col·lectius de risc, tals com persones que s’injecten o s’han injectat drogues, interns en una presó, homes que tenen relacions sexuals amb homes i persones que provenen de països que tenen una alta prevalença de la infecció.

Entre els usuaris de drogues per via intravenosa, la prevalença d’infecció per virus de l’hepatitis C pot arribar al 70%. Sovint, aquesta infecció coexisteix amb d’altres. Així, «fins al 30% de les persones amb el virus de l’hepatitis C estan infectades amb el virus de la sida», expliquen des de l’Hospital de Viladecans. A més, un de cada quatre afectats pel virus de l’hepatitis C no sap que ho està, amb la qual cosa s’incrementa el risc de contagi.

Revolució en el tractament de l’hepatitis C

L’hepatitis C és una malaltia del fetge causada pel virus del mateix nom. La infecció per aquest virus pot arribar a provocar hepatitis crònica, que està associada a l’aparició de cirrosi hepàtica i càncer de fetge, un virus que es transmet a través de la sang. A Catalunya hi ha més de 80.000 persones infectades.

L’any 2012 van començar a aparèixer nous agents antivirals d’acció directa que han revolucionat l’abordatge de l’hepatitis C. Es tracta de fàrmacs d’administració per via oral amb què, en menys de tres mesos de tractament, s’aconsegueixen taxes d’eficàcia superiors al 95%. A Catalunya, aquests tractaments es van generalitzar l’any 2014.

Notícies relacionades

Fins aleshores, per tractar l’hepatitis C s’havia de donar interferó, un fàrmac injectable, que requeria un temps llarg de tractament, comportava molts efectes secundaris i tenia unes taxes de curació baixes, d’un 20% aproximadament.

Més notícies de Viladecans en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA