COMPANYIA D'ENERGIA LOCAL

Viladecans ultima la posada en marxa de la seva companyia energètica local

Una dotzena d'empreses s'han interessat a subministrar energia al municipi a través del programa europeu Vilawatt, que arrencarà abans d'estiu

La firma amb l'AMB, soci del projecte, donarà pas a la constitució formal del nou operador elèctric del municipi, format per un consorci publicoprivat

dsc 0870 r baixa

dsc 0870 r baixa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Viladecans està ultimant els preparatius per posar en marxa la seva companyia elèctrica local a través del programa Vilawatt, un projecte avalat per la Unió Europea, que tindrà participació publicoprivada i que es troba ara en la fase final del procés administratiu, que acabarà amb la constitució formal a l’operador, que s’espera posar en marxa abans de l’estiu.

El consistori està ara buscant una comercialitzadora que subministri energia a la que serà la nova companyia elèctrica local, i per a això, ha reunit aquesta setmana les dotze empreses que s’hi han mostrat interessades per explicar-los com funcionarà exactament el procés de compra d’energia per a l’operador.

El procés estarà dividit en dues fases: en la primera, aquesta primavera, es farà una subhasta inversa per a la compra d’electricitat i gas per a uns 2.100 clients, amb els quals es preveu començar; per a la segona, el 2020, es licitarà la compra energètica per agregació de demanda, amb l’objectiu de donar servei tant a les necessitats del consistori com dels clients, que s’estima que creixin en un 10% anualment.

La contractació d’energia és, per tant, un pas important per a la posada en marxa de la companyia, ja que després només quedarà la firma d’un conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració sòcia del projecte, que tindrà lloc a finals d’aquest mes de febrer.

Constitució formal de l’operador

D’aquesta manera, haurà culminat el procés administratiu i es podrà constituir formalment el nou operador energètic, que tindrà la forma d’un consorci constituït per un conjunt d’entitats públiques, empreses privades i ciutadans que vulguin adherir-se a la iniciativa a través d’associacions.

Aquestes entitats formaran l’òrgan que impulsarà la transició energètica a la ciutat, final últim del projecte Vilawatt, integrant els quatre eixos que vertebren aquest programa: el subministrament energètic, l’apoderament energètic ciutadà a través de la formació, la rehabilitació energètica integral d’edificis i la posada en marxa d’una moneda local.

Una aposta europea

El projecte Vilawatt va ser un dels tres escollits per la Unió Europea en la convocatòria Urban Innovative Actions del 2016, dedicada a impulsar iniciatives municipals innovadores sobre transició energètica i a la qual es van presentar un total de 113 candidatures de tot Europa.

La Unió va valorar llavors el caràcter “innovador i experimental” de la idea viladecanenca per introduir “solucions per millorar l’eficiència i reduir la dependència de les energies fòssils”, així com “la implicació activa de la ciutadania en la iniciativa”.

Notícies relacionades

Per això, va decidir escollir-la com un dels projectes a impulsar per, posteriorment, replicar-la en altres ciutats europees. La inversió total del programa és de 5,3 milions d’euros, dels quals el 80%, uns 4,2 milions, estan finançats per la UE.

Més notícies de Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA 

Temes:

Energia