Videojocs

PlayStation 5: tots som exploradors

Sony llança la PS5 amb dues versions, amb preus de 399,99 euros i 499,99 euros

ps5 03

ps5 03

6
Es llegeix en minuts
Elsotanoperdido

Han passat vint-i-cinc anys des que Ken Kutaragi, en col·laboració amb Sony, va posar a la venda al mercat europeu la primera consola PlayStation. Un quart de segle després, i després de diversos canvis tecnològics i generacionals, el gegant japonès es disposa a estrenar a Europa la pròxima generació del seu sistema de videojocs, que arriba carregada de potència, velocitat, nombroses millores, funcions i característiques inèdites.

Comença la nova era de la família PlayStation

Tot i que el rendiment dels dos sistemes és idèntic, Sony comercialitza dues versions de la nova PlayStation 5: la versió bàsica, amb reproductor Blu Ray ultra-HD per 499,99 euros, i una edició digital que, en canvi, ofereix un cost menor: 399,99 euros. En l’àmbit tècnic PlayStation 5 té una CPU basada en AMD Ryzen de tercera generació, 8 nuclis potenciats per la microarquitectura 7nm zen 2, un xip AMD amb unitat personalitzada per a àudio en 3D, disc dur d’estat sòlid, suport per a gràfics 8K i compatibilitat amb la tecnologia de traçat de raigs gràcies a la seva GPU basada en una variant de la família Navi de Radeon. El sistema està equipat amb emmagatzemament SSD personalitzat de 825 GB ampliable, amb el qual serà possible estalviar espai al jugar títols antics des de l’emmagatzemament extern.

Qualsevol que vulgui ampliar l’espai d’emmagatzemament de la PS5 té dues opcions: la primera és separar una de les cobertes blanques de la videoconsola per deixar al descobert el sòcol NVMe M.2 per a SSD, que permet l’ús de qualsevol unitat de disc d’estat sòlid que superi cert nivell de rendiment. L’altra està més dirigida a aquells que tinguin una extensa biblioteca de jocs de PS4, i és connectar un SSD suplementari (una cosa no recomanable de moment) o un HDD extern a través d’un dels ports USB 3.1 del sistema. Fins i tot es pot connectar la mateixa unitat externa que s’utilitzava a la PS4 directament a la PS5, una cosa que, d’altra banda, afectarà el temps d’execució del joc. Però els títols de la PS5 no poden executar-se des d’aquests dispositius externs.

PlayStation 5 és una gran consola, fins i tot voluminosa, segons a qui es pregunti: ocupa 104 mm d’ample, 390 mm d’alt i 260 mm de profunditat quan es tracta de l’edició amb unitat de disc, o 9,2 cm d’ample quan es prescindeix del lector. Malgrat la mida, el sistema no és especialment pesant i la versió més completa pesa 4,5 kg, davant els 3,9 kg de l’edició digital. Al frontal s’hi allotja una connexió USB tipus C SuperSpeed i una connexió USB tipus A d’alta velocitat, així com dues ventilacions a la part superior. A la part posterior s’hi han agrupat dos ports USB tipus A SuperSpeed, un port de xarxa LAN, sortida HDMI i connector d’alimentació.

Interfície molt familiar

Una altra de les novetats, tot i que està en comunió amb el que proposava el fabricant japonès amb la PS4, és la nova interfície. A diferència de la versió de generació actual, el menú d’usuari de la PS5 compta amb un nou centre de control, que dona accés immediat a gairebé totes les opcions del sistema només pressionant un botó, i tot sense la necessitat de sortir del joc. També s’estrenen les Activitats, que són bàsicament pantalles resum que es recuperen a través del centre de control per obtenir accés a totes les «oportunitats» i elements clau del joc. Tot es mou a velocitat de vertigen i el temps entre la demanda d’una acció i la realització, ja sigui al moure’s pels menús, per obrir qualsevol secció o executar un joc, es limita a un temps pràcticament inexistents.

Nou controlador DualSense

Una de les característiques a estrenar correspon al DualSense, el comandament que reemplaça l’icònic DualShock, cosa que marca el primer canvi d’imatge important en la història de les consoles de la casa de Tòquio. En primera instància el que crida més l’atenció és el canvi de disseny. Vesteix vores arrodonides sobre un controlador en dos colors i deixa de ser monocromàtic, adopta un aspecte més futurista. Tampoc hi falten integracions importants, per exemple, sensors tàctils, millores en els botons adaptables L2 i R2 (que també tenen funcionalitats tàctils), barra de llum i una matriu de micròfons integrats. Bàsicament, és possible gravar veu o comunicar-se amb amics i companys de joc sense la necessitat de connectar-hi un auricular, tot i que no s’elimina la possibilitat de l’equació.

L’excel·lent resultat obtingut amb DualShock 4 ha permès al fabricant mantenir intactes algunes característiques del controlador de la generació actual, però sense deixar d’introduir una bateria de millores rellevants en aquests elements heretats, com la barra d’il·luminació i el tauler de control tàctil  Al controlador DualSense hi han afegit algunes funcions que, juntament amb la incorporació del Tempest 3D AudioTech de la PS5, proporciona un nou nivell d’immersió en els jocs.

Catàleg de llançament

Ara toca el que és important, el catàleg de títols que acompanyen la consola en la seva posada de llarg. De moment tan sols podem conformar-nos amb ‘Demon’s Souls’ i ‘Astro’s Playroom’ (inclòs a la consola), com a exclusius per a la PlayStation 5, tot i que també s’estrena en les dues generacions ‘Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’ i ‘Sackboy: Una aventura a lo grande’. Al llarg dels pròxims mesos s’espera l’arribada de produccions de la casa com ‘Horizon Forbidden West’, ‘Gran Turismo 7’ o el retorn de Kratos i Atreus amb el nou ‘God of War’.

De la mateixa manera s’estrena ‘PlayStation Plus Collection’, la versió renovada del conegut servei ‘premium’, que permet als subscriptors accedir a una selecció dels millors jocs de la PS4, tots accessibles a la PS5. Un avantatge addicional als altres ja existents, que els membres de PlayStation Plus reben per un preu de subscripció únic, sense requerir una quota de subscripció addicional. Entre els jocs de catàleg destaquen produccions pròpies com ‘Bloodborne’, ‘Days Gone’, ‘Detroit: Become Human’ o ‘The Last of Us Remastered’ entre d’altres, i títols de desenvolupadores externes com ‘Battlefield 1’, ‘Call of Duty: Black Ops III – Zombis Chronicles Edition’, ‘Fallout 4’, ‘Final Fantasy XV Royal Edition’, ‘Monster Hunter: World’ o ‘Resident Evil 7 Biohazard’.

Compatibilitat amb accessoris

Una de les primeres preguntes que van sorgir amb l’anunci de la PS5 va ser la compatibilitat dels accessoris de la PlayStation 4. Això inclou elements com el mateix comandament de control DualShock 4, auriculars i fins i tot la càmera, que compten amb suport per a la consola de nova generació amb algunes restriccions. La més important: DualShock 4 funciona a la PlayStation 5 però només en jocs de la PlayStation 4. És a dir, no és possible jugar jocs de la nova videoconsola amb el comandament de la PS4, ja que els jocs de pròxima generació només admeten DualSense.

Notícies relacionades

Per la seva banda, perifèrics com volants de carreres amb llicència oficial, controladors ‘arcade’ i de vol funcionen amb els jocs de la PS5. Els auriculars sense fil Platinum i Gold, així com els auriculars de tercers fabricants, sempre que es connectin a través d’USB o connector d’àudio, funcionaran a la PS5. En la mateixa línia, tant els PS Move Motion Controllers com el PlayStation VR Aim Controller funcionaran amb jocs PS VR compatibles amb la PS5.

Un futur molt prometedor

En resum, Sony arrenca la generació amb un sistema extremadament eficaç, potent, ràpid, silenciós i funcional. No es pot endevinar el futur que espera a la videoconsola, però s’estrena amb un catàleg molt eficaç presumint de múscul i velocitat. A més de la seva potència, de la memòria SSD, de l’aplicació del sistema de traçat de raigs i de la pràctica eliminació dels temps de càrrega, una altra de les estrelles que protagonitzen aquest salt generacional mereix menció a part per variar alguns dels aspectes en la manera de jugar tradicional, l’excel·lent DualSense. Pel que suposa, el controlador sembla culminar totes les tecnologies que ha rebut el format durant els últims anys, des de les millores en la resposta al pressionar els botons passant pels sensors de moviment que van revolucionar amb la Wii o els altaveus que estrenava el comandament de la PS4.

Temes:

PlayStation