Recomanacions per tenir unes vacances tranquil·les aquest estiu

Aquests són els drets davant les incidències en el transport durant l'estiu

Recomanacions per tenir unes vacances tranquil·les

Recomanacions per tenir unes vacances tranquil·les / Arxiu

4
Es llegeix en minuts
Redacció

Milers de persones es desplaçaran en autobús, tren, vaixell o avió per arribar al seu destí durant les vacances d’estiu. L’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona recorda que hi ha unes normes comunes a la Unió Europea que defineixen els drets en situacions de retards, cancel·lacions, accidents o un mal servei per part dels operadors de transport.

Abans de comprar els bitllets

Les empreses han d’informar clarament de les condicions del servei i del preu total del bitllet, amb tarifes i impostos inclosos, des de l'inici del procés de compra. La UE es garanteix l’accés dels gossos pigall a tots els mitjans de transport sense que això comporti cap despesa. Les empreses estan obligades a preveure l’accessibilitat de persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda sense cap cost addicional.

Si escollim l’autocar o l’autobús

En els serveis regulars per a distàncies superiors a 250 quilòmetres, no podrem reclamar si l’autobús surt a l’hora prevista, encara que arribi amb retard. En cas d’avaria, l’operador està obligat a enviar un vehicle de substitució que permeti continuar el viatge. Si el viatge es cancel·la o la sortida es demora per més de 2 hores, tenim dret al dret al reemborsament o a un transport alternatiu sense cost addicional. Si el retard supera els 90 minuts, l'empresa ens haurà d’oferir menjar, beguda i, si fos necessari, allotjament. En cas de no fer-ho, podrem reclamar una indemnització del 50% del preu del bitllet.

Si ens desplacem en tren

Si hem comprat un bitllet de tren de llarg recorregut o internacional en territori de la UE i patim una cancel·lació, tenim dret a triar entre el reemborsament del bitllet o reclamar un transport alternatiu en condicions similars al servei original. Si decidim continuar el viatge, tenim dret a una compensació econòmica del 25% del preu quan la demora està entre 60 i 119 minuts, i del 50% quan es superen els 120 minuts. A més, les empreses estan obligades a oferir-nos assistència gratuïta, menjar, beguda i allotjament en funció del temps d'espera. Només en casos de força major, com ara sabotatge o robatori de cables, les empreses no estan obligades a pagar indemnitzacions, però sí que han de cobrir l'assistència bàsica.

Si viatgem en ferri o creuer

En cas de retards superiors als 90 minuts o cancel·lacions, podem optar entre el reemborsament o un transport alternatiu en condicions similars i sense cost addicional. En aquest darrer cas, l’operadora ha d’oferir-nos menjar i beguda suficient en funció del temps d’espera, així com allotjament, en cas que l’espera es perllongui fins a l’endemà. En funció del retard de l’arribada a destí i de la durada del trajecte ens correspon una indemnització que oscil·la entre el 25 i el 50% del cost del bitllet, tret que el retard estigui motivat per condicions meteorològiques extremes o a una catàstrofe natural. En aquest cas, no tindrem dret a cap compensació.

Si ens traslladem en avió

Els drets dels passatgers aeris estan regulats pel Reglament (CE) 261/2004. En cas de cancel·lació del nostre vol, podem reclamar el reemborsament, renunciant així al dret a compensacions addicionals. Tenim dret a compensació si arribem a destí amb més de tres hores de retard no motivat per condicions climàtiques extremes o altres circumstàncies extraordinàries. Els imports són de 250 euros per a vols de fins a 1.500 km, 400 euros per a vols entre 1.500 i 3.500 km; 600 euros per a vols de més de 3.500 km.

També tenim dret a l'assistència gratuïta, menjar i beguda. Si necessitem allotjament, la companyia ens l’ha de proporcionar, així com el transport des de l’aeroport. Si la línia aèria no ens arriba a oferir aquesta assistència, és recomanable guardar els rebuts de les despeses realitzades per reclamar-les un cop a casa.

Ara bé, quan combinem vols pel nostre compte, la línia aèria no està obligada a proporcionar assistència ni un vol alternatiu en cas que perdem l’avió. Aquesta norma s'aplica també si un retard impedeix enllaçar amb un altre transport programat, com ara trens o autobusos.

Reclamacions

En cas de desavinença amb l’empresa, hem de demanar i emplenar el full oficial de reclamació. Si en el termini de 30 dies no hem obtingut resposta o la resposta no ens ha estat satisfactòria, podem contactar amb el servei públic de consum del nostre ajuntament (per a més informació podem consultar l’apartat de reclamacions i el cercador de serveis públics de consum a diba.cat).

La Diputació de Barcelona, mitjançant el Servei de Suport a les Polítiques de Consum, dona suport tècnic i econòmic als municipis de la demarcació per desenvolupar polítiques públiques de suport dels drets de la ciutadania en l’àmbit de consum i promoure el consum responsable.

Notícies relacionades

En el cas dels ajuntaments que no disposen de serveis propis, la Diputació de Barcelona ofereix informació i assessorament a la ciutadania per resoldre conflictes de consum, i tramitació de denúncies i reclamacions, mitjançant les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor (UMIC).

Les reclamacions sobre vulneració de drets relacionades amb viatges que arriben a l’àrea de Consum de la Diputació de Barcelona suposen un 8% del total. No tothom és prou conscient d’aquest suport, que pot resultar de gran utilitat.

Temes:

Barcelona