Criança
El pediatre Carlos González explica la teoria de l'àvia: "És normal que alguns pares sentin gelosia o frustració..."
Un rol no exempt de controvèrsia, ja que es poden generar conflictes en la manera d'educar o la percepció d'una intromissió en l'autoritat
La conciliació familiar és tot un repte. Les llargues jornades laborals impliquen malabars per poder tenir cura dels fills. És per això que, per a moltes famílies, els avis juguen un paper fonamental en la criança dels més petits.
Un rol no exempt de controvèrsia, ja que es poden generar conflictes en la manera d'educar o la seva intervenció pot ser percebuda per alguns pares com una intromissió en la seva autoritat.
El pediatre Carlos González ha volgut explorar en el seu pòdcast «Criant sense por» el paper que desenvolupen els avis en la criança dels seus néts i alguns problemes que ha detectat.
"Som gairebé l'única espècie que té àvies i una de les poques que té pares", manifesta González, assegurant que l'ésser humà, al llarg de la seva evolució, ha depès de la família extensa per garantir la supervivència dels més petits. Introdueix el concepte de la "teoria de l'àvia", una teoria que assegura que els humans van aconseguir una major esperança de vida perquè les àvies, després de la menopausa, van ajudar en l'alimentació dels néts.
Els avis, durant la criança dels néts, també poden ser una rica font de valors i principis. Això sí, per al pediatre no és normal el que succeeix actualment en molts casos. "A Espanya, cada vegada més, els avis estan criant els seus néts de manera gairebé exclusiva. Això no és normal ni saludable per a ells. Els cuidadors primaris haurien de ser els pares, mentre els avis compleixen el seu paper més ocasional i, sí, moltes vegades, de malcriadors", explica.
"Avis que han d'aixecar-se a les sis del matí per anar on viuen els néts, per cuidar-los, que han d'aprofitar per fer la compra i deixar preparat el menjar dels seus fills i dels seus néts o que més endavant quan els néts van a l'escola són els que els han de recollir a les cinc i tenir-los entretinguts fins que els pares arriben a casa potser a les set o més tard...", desenvolupa.
Sentir gelosia o frustració
La permissivitat que moltes vegades s'associa a la figura dels avis també pot generar conflictes. "És normal que alguns pares sentin gelosia o frustració", comenta Carlos González, explicant també els canvis de percepció respecte a l'educació avui dia: "Els nostres pares han après amb el temps que moltes de les normes estrictes que seguien no eren tan importants. Ara volen gaudir dels seus néts sense repetir errors del passat".
Notícies relacionadesL'edat mitjana de maternitat del primer fill a Espanya se situa al voltant dels 32 anys, comenta González. Quelcom que es pot considerar "un problema", ja que els avis cada vegada ho són més tard i "cada vegada hi haurà més dificultats perquè puguin col·laborar en la cura dels seus néts".
Per últim, Carlos González subratlla com d'important és gaudir la criança. "Els fills són aquí per gaudir d'ells, perquè la infància és fugaç. Moltes de les preocupacions que tenim, com si caminen a temps o si tenen un granet, són ximpleries. L'important és criar amb amor i paciència", conclou.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"