Llar

Amb aquest gest la teva roba quedarà més neta: el truc de la mà a la rentadora

Una qüestió important a tenir en compte quan es fa la bugada

Amb aquest gest la teva roba quedarà més neta: el truc de la mà a la rentadora
3
Es llegeix en minuts

Tenir la roba neta i amb olor fresca i agradable és una de les grans obsessions a qualsevol llar. Fer la bugada és una tasca que acabem automatitzant, però no sempre tenim en compte diversos factors que són importants. Per això, els petits trucs i consells són sempre benvinguts.

La rentadora és, de fet, un electrodomèstic que s’ha de mirar especialment. Tant per treure-li el rendiment adequat com per aconseguir que les peces de roba surtin tan netes com es pugui quan s’acaba el cicle de rentat. Però també perquè el seu manteniment sigui el correcte, tingui una vida útil prolongada i evitem en la mesura possible les temudes avaries de rentadora, la reparació de les quals en ocasions costa un ull de la cara.

Els programes i el tercer botó de la rentadora

Cadascú té el seu programa favorit. Alguns renten en fred i altres a 40 graus o més. Ara, una prova francesa ha comparat totes aquestes opcions, inclosa la seva eficàcia contra les taques. De vegades ens hem preguntat quin rentat dura més. Segons la prova, no hi ha gran diferència. Un rentat en fred dura tant com un a 40 graus. Un rentat a 60 graus dura només 15 minuts més que els altres.

L’excepció és el rentat a 90 graus, que dura gairebé el doble que els altres, perquè el temps d’esbandida és més gran. Per tant, el rentat a 90 graus serà el més car per dues raons. Dura més i, per tant, consumeix més electricitat. A més, la rentadora ha d’escalfar l’aigua a 90 graus, cosa que consumeix molta electricitat.

Naturalment, com més gran és la temperatura de rentat, més gran és el consum d’energia. Per exemple, un programa a 60 graus consumeix 2,7 vegades més electricitat que un rentat a 30 graus. Per estalviar, és important triar programes amb temperatures baixes. Però l’electricitat no és l’únic factor que determina el millor programa per a la bugada. També cal tenir en compte el consum d’aigua.

Una vegada més, el programa que més aigua consumeix és el de rentat a 90 graus. Consumeix gairebé el doble d’aigua que el rentat en fred. Això es deu que realitza, com s’ha esmentat abans, una esbandida més que els altres programes. Per als altres programes, el consum d’aigua és gairebé idèntic per a cadascun. Si vols estalviar aigua, simplement no rentis a 90 graus.

Si la preocupació són les taques, el millor rentat és a 60 graus. El rentat en fred estalvia diners perquè consumeix menys electricitat. Finalment, per consumir menys aigua, n’hi ha prou de no utilitzar el programa de 90 graus. Es pot estalviar més triant una rentadora o electrodomèstic de bona classe.

El truc de la mà a la rentadora

Però, més enllà de l’anàlisi de programes i modalitats de rentat, hi ha un senzill truc que ajuda que el tambor de la rentadora no s’espatlli i, de passada, contribueix que les peces surtin tan netes com es pugui. És a dir, combina rendiment i manteniment de la màquina.

Notícies relacionades

És un consell o un truc que recomanen conegudes ‘influencers’ de decoració i llar, com Eva Ruiz, «Evalaordenada». Ella explica que «la capacitat del tambor és el pes de la roba molla», i dona un ‘tip’ al respecte: «No és necessari pesar-la, només comprova que la teva mà cap a l’interior, oberta en vertical a la zona superior». I afegeix que «el sobrepès al tambor el pot espatllar i fins i tot desplaçar-lo de l’eix. A més, la roba no es rentarà correctament».

En resum, amb el simple gest de ficar la mà a la rentadora estarem contribuint al seu funcionament òptim i, de passada, ajudant que l’electrodomèstic no pateixi avaries.