branded

Vídeo | Moda sostenible i responsable amb la societat: una manera de consumir roba de manera responsable

La indústria tèxtil genera el 20% del desaprofitament d'aigua global i prop d'un 10% de les emissions de CO₂ a escala global

Existeixen alternatives per a adquirir peces sense generar un impacte negatiu al planeta i la societat

Usuaris miren roba en una botiga de segona mà

Usuaris miren roba en una botiga de segona mà / Shutterstock

5
Es llegeix en minuts
Xavier Pareja

La moda és una passió per a moltes persones. Una afició amb la qual sempre se segueixen les últimes tendències i s'omplen els armaris de peces que, en el millor dels casos, s'utilitzaran ocasionalment durant la temporada, perquè les tendències evolucionen any rere any. La peça que es va usar la tardor passada, probablement, ja no serà ‘trendy’ el següent. Un model de consum voraç que, encara que sembli inofensiu, comporta unes conseqüències negatives per al planeta i per a moltíssimes persones que treballen en la indústria tèxtil, sobretot, en països del tercer món.

I d'això últim va ser un exemple el col·lapse de l'edifici Rana Plaza l’any 2013. Un incident que es va saldar amb la vida de 1.130 persones en l'esfondrament d'un edifici que acollia quatre fàbriques de roba que treballaven per a marques internacionals a Bangladesh. Malgrat detectar problemes de seguretat en l'estructura de l'edifici, les empreses van forçar als treballadors a acudir als seus llocs de treball. Un exemple tràgic de les condicions precàries del sector i un punt d'inflexió perquè algunes de les grans marques es comprometessin a millorar la seguretat de les fàbriques i a millorar les condicions dels treballadors.

I va ser també aquell succés el que va portar a la publicista gallega Carmela Serantes, fundadora de la botiga ‘en línia’ de moda sostenible i decoració ètica, sostenible i de proximitat, The Goood Shop, a replantejar-se la seva relació amb la moda i la manera de consumir-la. “Vaig sentir la necessitat de fer alguna cosa, de replantejar-me la meva manera de consumir i d'implicar-me molt més”, explica. Amb The Goood Shop, Serantes es va proposar connectar als consumidors amb marques ètiques i sostenibles. “Promoure i facilitar el consum responsable és també ajudar als consumidors al fet que coneguin a aquestes bones marques i les seves històries”, apunta la fundadora d'aquesta botiga en línia.

Què és la moda sostenible?

El concepte de moda sostenible engloba a totes aquelles marques que dissenyen i produeixen de manera responsable amb el planeta i també amb la societat. L'objectiu és reduir l'impacte ambiental de la indústria que, per exemple, i segons un estudi realitzat per l'ONU en 2019, estaria darrere del desaprofitament del 20% d'aigua a tot el món, a més del 10% de les emissions de CO₂ a escala global.

A més, aquest model també té l'objectiu d'afavorir i millorar les condicions laborals dels treballadors del tèxtil a tot el món. Com que el model actual basat en el ‘Fast Fashion’ – producció ràpida de peces de baix cost -, juntament amb la deslocalització de la producció a països amb pocs drets laborals, ha generat un sistema laboral injust i que, en moltes ocasions, frega l'esclavitud, segons explica Serantes.

Els productors locals són la millor opció per a consumir moda de manera responsable /

Shutterstock

Per què consumir moda sostenible?

Però la moda sostenible també és un canvi de paradigma en el consum. Perquè no existeix només una problemàtica en la producció, també en la manera de consumir. “S'hauria de produir i comprar molt menys”, destaca Serantes. Es calcula que una persona tan sols utilitza el 20% del seu armari i el problema arriba quan es decideix prescindir d'una peça.

Segons la Unió Europea (UE), el 78% de la roba no se separa, no es recicla i no es reutilitza. Cada ciutadà es desfà cada any de mitjana d'uns 12 quilos de roba. I això és un veritable problema perquè els residus van suposar el 5% de les emissions de CO₂ que es va emetre a Espanya durant l'any 2021, segons l'Inventari Nacional d'Emissions a l'Atmosfera del Ministeri per a la Transformació Ecològica i el Repte Demogràfic.

“Anem tan de pressa que ens oblidem que aquesta compra tan barata suposa un residu, a més d'un problema per al planeta i una contribució per a mantenir una manera de produir que porta molta injustícia. Els productes de les marques amb un model sostenible es creen per a tenir una vida molt llarga i també perquè al final del seu cicle es puguin reciclar o reutilitzar”, assegura Serantes.

Residus tèxtils en un abocador /

Shutterstock

Tips per a consumir moda de manera sostenible

Cada vegada existeixen més alternatives per a consumir moda de manera sostenible. La fundadora de The Goood Shop creu que es tracta d'un canvi col·lectiu que comença amb un canvi individual. “Podem triar comprar millor i menys. Hem de ser activistes, preguntar on s'ha fabricat la peça, si és ecològica i exigir. Perquè si els consumidors demanem, les marques es mobilitzen”, explica Serantes.

  1. No comprar compulsivament. Com s'explicava en l'article, tan sols s'utilitza un 20% de l'armari. El millor és comprar allò que realment es necessiti i es faci servir, a més d'apostar per peces de qualitat que tinguin una vida útil més llarga.

  2. Mirar bé les etiquetes. Les etiquetes de la roba donen moltíssima informació. Amb elles es pot conèixer el lloc de fabricació, quins materials i teixits s'ha usat en la seva producció, a més dels certificats que informen si la peça s'ha elaborat seguint criteris de sostenibilitat.

  3. Apostar per les marques locals. Les marques de proximitat ofereixen peces de moltíssima qualitat i elaborades, majorment, de manera sostenible. Suposen un estalvi energètic i genera ocupació de qualitat al país. Però no sols això, també és una manera de reduir les emissions de CO₂ que genera el transport d'aquestes peces de roba.

  4. Reutilització, mercat de segona mà i reciclatge. L'economia circular és una manera de reduir la producció i el consum voraç de roba. Si es deixa d'utilitzar una peça, existeixen múltiples opcions per a donar-li una segona vida com a aplicacions de compravenda de roba de segona mà com Vinted. D'altra banda, també es pot apostar per reciclar les peces.

“Podem gaudir de la moda sense danyar el planeta. És un canvi que hem de dur a terme a poc a poc”, afirma Serantes.

Una Nova Manera de Viure

La lluita contra la crisi climàtica ens apel·la a tots. Es tracta d'un canvi col·lectiu que necessita petits gestos individuals que vagin sumant. Una Nova Manera de Viure és un projecte de Premsa Ibèrica en col·laboració amb Endesa per a mostrar als lectors que hi ha canvis petits amb els quals es pot sumar molt a lluita contra el canvi climàtic. A través de sis històries personals es tractaran temes com l'economia circular o la biodiversitat.