L’os malai

¿Un os o un humà disfressat? Polèmica en un zoo de la Xina per un vídeo d’un os que sembla una disfressa

¿Un os o un humà disfressat? Polèmica en un zoo de la Xina per un vídeo d’un os que sembla una disfressa

Captura

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En aquesta nova era marcada per les ‘fake news’ i la desinformació, sembla que estem condemnats a viure al món dels dubtes i l’univers de la desconfiança. Les imatges d’un os dret, saludant els visitants d’un zoo de la Xina i amb un comportament semblant a una persona, han donat la volta al món a través de les xarxes socials, amb múltiples missatges de dubtes: ¿És un os o un humà disfressat?

Ha sigut tan gran la repercussió que el zoològic de Hangzhou, on s’ha gravat l’escena, s’ha vist obligat a emetre un comunicat per aclarir al públic que es tracta de l’espècie d’ossos malais. En un primer moment, molts usuaris asseguraven que l’animal era, en realitat, un humà disfressat d’os, i després del comunicat, els més conspiranoics ho continuen pensant.

La polèmica notícia arriba avui després que un japonès hagi publicat un vídeo transformat en gos passejant pel carrer. L’home s’ha gastat més de 14.000 dòlars en una disfressa feta a mida per complir el seu somni des de petit de «convertir-se en animal».

Tot i que les similituds semblen evidents, l’os malai no és cap home disfressat. Els plecs que té al darrere continuen despertant dubtes sobre la seva autenticitat, però la realitat és que té una explicació que una experta en aquest tipus d’animals ha relatat a la BBC: «Ajuden a protegir els ossos dels depredadors, ja que aquesta soltesa els permet donar la volta en la seva pell i defensar-se si un animal gran com un tigre els atrapa», explica.

El comunicat del zoo

El comunicat emès pel zoo xinès insisteix que no és la primera vegada que salten les alarmes entre el seu públic per un «malentès». Es tracta d’un dels ossos més petits del món, i en concret aquest es diu Ángela.

«Quan es tracta d’ossos, el primer que passa pel cap és una figura enorme i un poder sorprenent... Però no tots els ossos són gegants ni el perill personificat», expliquen. Això fa que la gent no ho entengui, però és una espècie originària de les selves tropicals del sud-est asiàtic.

Amb les extremes temperatures registrades a la Xina, el zoo ha afegit en el seu comunicat: «Qualsevol persona amb una disfressa d’os sota la calor de l’estiu no duraria ni uns minuts abans de desmaiar-se».

Reaccions a Twitter (X)

Han sigut tantes les reaccions en les xarxes que fins i tot el novel·lista islandès Sjón (@Sjonorama) ha volgut deixar la seva aportació. En una imatge de persones disfressades d’animals ha tuitejat: «Guardo bons records de quan visitava els animals del zoo de Reykjavík. Almenys els lleons, els micos i la vaca eren de veritat. Però l’elefant i l’os no tant».

L’os malai, en perill d’extinció

És l’espècie d’ossos més petita que es troba en l’actualitat i posseeix una longitud de no més d’1,5 metres i un pes aproximat de 25 a 65 quilograms. A diferència dels seus altres companys d’espècie, l’os malai no hiberna.

Notícies relacionades

Segons els registres de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) aquesta espècie està en perill d’extinció. El seu inusual aspecte petit i el seu bonic pelatge negre són objecte de caça comercial. La seva carn la consumeixen els habitants al país asiàtic o els mateixos animals vius són venuts com a espècie exòtica en el mercat d’animals.

A més, la desforestació que arrasa el continent està provocant una pèrdua progressiva del seu hàbitat, fet que el situa en la llista de la UICN des de l’any 1978. El zoològic Hangzhou salvaguarda aquesta espècie, que presenta una reproducció molt lenta i necessita un mínim de 90 dies per prosperar.