Efecte terapèutic

¿Per què s’han de fer abraçades de qualitat i més enllà del 21 de gener?

Aquest dissabte és el Dia Mundial de l’Abraçada, que se celebra des de 1986, quan el psicòleg Kevin Zaborney se’n va adonar de la falta de mostres d’afecte

  • Víctor Amat, psicòleg: «Vivim en un sistema que està encantat que et rebentis treballant»

  • Com lluitar contra el col·lapse que provoca la «tempesta perfecta» de distraccions

¿Per què s’han de fer abraçades de qualitat i més enllà del 21 de gener?

Pexels / Stanley Morales

3
Es llegeix en minuts

Quan el psicòleg Kevin Zaborney treballava en un centre de delinqüents juvenils a prop de Nova York, cap al 1986, se’n va adonar que un dels principals problemes que patien els nois era la falta de mostres d’afecte. I no només això. Va comprovar que les abraçades els feien trobar-se millor. Així va néixer el Dia Mundial de l’Abraçada, que se celebra el 21 de gener. La durada mitjana d’una abraçada entre dues persones és de 3 segons. Tanmateix, no n’hi ha prou, segons els experts, que avalen l’efecte terapèutic d’abraçar-se i recomanen fer-ho molt més i millor.

Una persona necessita rebre abraçades i carícies des dels primers anys de vida, van comprovar els científics de la Universitat de Duke, als Estats Units. Però la veritable troballa va ser el 2010, quan altres investigadors van descobrir que una abraçada ha de tenir una durada determinada perquè sigui efectiva.

Una abraçada de qualitat ha de durar almenys 10 segons

Quan una abraçada dura més de 10 segons i si pot ser 20 segons, hi ha un resultat beneficiós sobre el cos i la ment: una espremuda sincera produeix oxitocina, també coneguda com l’hormona de l’amor, la mateixa que es produeix quan les persones es fan un petó. Aquesta substància ajuda, entre altres coses, a no estar tristos, a relaxar-se, a trobar-se segur i a calmar la por. També s’ha validat que és un antídot contra l’ansietat, que ja és el problema de salut mental més freqüent a Espanya, així com els problemes cardiovasculars i arterials.

Efecte semblant al d’un analgèsic

Per si amb tot això no n’hi ha prou, fer o rebre una bona abraçada té un efecte semblant al d’un analgèsic. Sense haver de recórrer a cap fàrmac, l’impacte tranquil·litzant també és gratuït i accessible en (gairebé) tot moment. Es forma cada vegada que una persona en té una altra entre els braços, quan es bressola un nen o un nadó, quan s’amanyaga un animal o al ballar. La fórmula i el resultat sempre són els mateixos: ser a prop d’algú potencia l’hormona del carinyo.

¿Existeix l’abraçada perfecta?

Investigadors de la Universitat de Londres es van proposar respondre a una pregunta. ¿Existeix l’abraçada perfecta? Així que van començar a analitzar diverses abraçades i el 2021 van publicar les seves conclusions al diari científic ‘Acta Psychologica’. En concret, van demanar a 48 persones, que no es coneixien entre elles, que abracessin amb els ulls embenats una de les responsables de l’estudi. Com que no podien veure, era la investigadora qui deia quina mena d’abraçada fer (per la cintura, per sobre les espatlles, més forta o suau, etc.), així com la seva durada.

A l’acabar, es va demanar a cada voluntari que puntués el nivell de plaer que va sentir al ser abraçats i els investigadors van descobrir que el tipus d’abraçada no afectava el grau de satisfacció. La clau es trobava en la durada: els participants preferien les abraçades llargues, concretament d’entre 5 i 10 segons de durada. Per contra, les abraçades curtes no els produïen gaire gust.

Notícies relacionades

Una altra prova va ser demanar a un centenar de parelles del campus de la universitat, tant del mateix gènere o de sexe diferent, que s’abracessin. Ho podien fer com volguessin, però després havien d’anotar què sentien. Un cop més, el tipus d’abraçada importava molt poc, mentre que la durada determinava el grau de plaer. Una vegada més, les abraçades llargues van resultar més agradables que les curtes.

Altres estudis del passat complementen la informació obtinguda en els experiments de la Universitat de Londres. L’Advanced Telecommunications Research Institute International del Japó va descobrir que els adults necessiten quatre abraçades diàries. En canvi, l’entitat Free Hugs va concloure que els més petits requereixen almenys 12 abraçades diàries. Així que ja saps, abraça molt. Però sobretot, durant 20 segons. I no només aquest dissabte, sinó tot l’any.