Consells pràctics

Com actuar en cas d’ennuegada: La maniobra de Heimlich, pas a pas

Els consells de la policia perquè la gent gran tregui diners del caixer de manera segura

Els motius que expliquen per què tens les mans fredes (i coses que has d’evitar)

2
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

De la teoria a la pràctica hi ha un pas, així que no va malament recordar-les de tant en tant. Tant la Guàrdia Urbana de Barcelona com el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han publicat a les xarxes socials què fer en cas d’asfíxia per ennuegada. En concret, han il·lustrat els passos de la maniobra de Heimlich. «És fàcil i pot ser útil en cas d’emergència», recorden les dues autoritats. I tant que ho és: pot salvar vides.

En un minut i mig, una infermera del SEM explica detalladament els passos a seguir quan una persona pateix una obturació parcial o total de les vies respiratòries, bloquejades per un tros d’aliment o qualsevol altre objecte petit. A més, el vídeo inclou un simulacre entre dues persones en el qual s’aprecia la postura i els moviments exactes que s’han d’exercir perquè la maniobra surti bé. La clau està en actuar amb rapidesa i exercir la pressió adequada.

Primers passos

Si l’obstrucció és parcial, n’hi hauria prou que la persona tussi i elimini l’obstrucció. Si persisteix o deriva en una obturació total, cal canviar de tàctica. Sempre que la víctima estigui conscient, es recomana envoltar-la per darrere amb un braç i, amb l’altre, donar cops a la part alta del tòrax amb el palmell de la mà. Aquests moviments han de ser «enèrgics i interescapulars», precisa el SEM. A més, la persona afectada s’ha d’inclinar una mica cap endavant.

Si no funciona, passar a la maniobra de Heimlich

Quan l’obstrucció persisteix o acaba sent total després de realitzar cinc cops, cal realitzar la maniobra de Heimlich. En aquest cas, la persona que socorre s’ha de tornar a posar darrere de la víctima i col·locar el seu puny a la boca de l’estómac de l’altra persona. Amb l’altra mà ha d’empènyer el puny en un moviment que vagi cap a dalt i cap a dins alhora. Aquest moviment s’ha de repetir cinc vegades. Si la persona no respira, cal trucar ràpidament al SEM.