Consells pràctics

Com actuar en cas d’ennuegada: La maniobra de Heimlich, pas a pas

  • Els consells de la policia perquè la gent gran tregui diners del caixer de manera segura

  • Els motius que expliquen per què tens les mans fredes (i coses que has d’evitar)

2
Es llegeix en minuts

De la teoria a la pràctica hi ha un pas, així que no va malament recordar-les de tant en tant. Tant la Guàrdia Urbana de Barcelona com el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han publicat a les xarxes socials què fer en cas d’asfíxia per ennuegada. En concret, han il·lustrat els passos de la maniobra de Heimlich. «És fàcil i pot ser útil en cas d’emergència», recorden les dues autoritats. I tant que ho és: pot salvar vides.

En un minut i mig, una infermera del SEM explica detalladament els passos a seguir quan una persona pateix una obturació parcial o total de les vies respiratòries, bloquejades per un tros d’aliment o qualsevol altre objecte petit. A més, el vídeo inclou un simulacre entre dues persones en el qual s’aprecia la postura i els moviments exactes que s’han d’exercir perquè la maniobra surti bé. La clau està en actuar amb rapidesa i exercir la pressió adequada.

Primers passos

Si l’obstrucció és parcial, n’hi hauria prou que la persona tussi i elimini l’obstrucció. Si persisteix o deriva en una obturació total, cal canviar de tàctica. Sempre que la víctima estigui conscient, es recomana envoltar-la per darrere amb un braç i, amb l’altre, donar cops a la part alta del tòrax amb el palmell de la mà. Aquests moviments han de ser «enèrgics i interescapulars», precisa el SEM. A més, la persona afectada s’ha d’inclinar una mica cap endavant.

Si no funciona, passar a la maniobra de Heimlich

Quan l’obstrucció persisteix o acaba sent total després de realitzar cinc cops, cal realitzar la maniobra de Heimlich. En aquest cas, la persona que socorre s’ha de tornar a posar darrere de la víctima i col·locar el seu puny a la boca de l’estómac de l’altra persona. Amb l’altra mà ha d’empènyer el puny en un moviment que vagi cap a dalt i cap a dins alhora. Aquest moviment s’ha de repetir cinc vegades. Si la persona no respira, cal trucar ràpidament al SEM.