Conseqüències bèl·liques

La guerra d’Ucraïna s’acarnissa amb les galetes: ara són menys saludables

Un consumidor denuncia la substitució de l’oli de gira-sol per un altre ingredient i el supermercat Consum revela que hi ha desproveïment de la matèria primera

  • Guerra d’Ucraïna: Última hora de la invasió russa, en directe

  • REPORTATGE MULTIMÈDIA | El conflicte bèl·lic sembra la gana a la banya de l’Àfrica

christmas-cookies-553457 1920

christmas-cookies-553457 1920

2
Es llegeix en minuts

Les etiquetes alimentàries emboliquen el que mengem, però els envolta la polèmica. Ara, s’acarnissen amb un producte molt llaminer: les galetes. Un consumidor es va adonar que un dels ingredients principals de les galetes que compra habitualment ha canviat: l’oli de gira-sol ha sigut substituït per greix de palma, que és a l’ull de l’huracà des de fa anys perquè els experts assenyalen que és perjudicial per a la salut. No només perquè està estretament lligat amb l’obesitat, sinó perquè conté àcid palmític, que «augmenta el risc de tenir càncer i promou la metàstasi», afirma Salvador Aznar-Benitah, investigador de l’IRB de Barcelona.

Les galetes són de la marca Consum i així apareix a l’empaquetament. Per això el consumidor decebut es va dirigir expressament a la cadena de supermercats per reclamar. En aquest sentit, va fer el següent tuit esmentant l’empresa: «¡Anem enrere! Quina decepció m’ha suposat adonar-me aquest matí que a les meves galetes els han canviat l’oli de gira-sol per oli de palma», va lamentar.

Resposta inesperada

El tuit es va quedar aquí i va tenir poca repercussió. En aquest sentit, l’oli de palma és present a molts productes, sobretot en la brioixeria industrial i els dolços. De fet, es premia les marques que anuncien que deixen de produir els seus productes amb aquest greix vegetal i hi ha moviments que en promouen la retirada de la cadena alimentària.

Quatre dies després que @MuntanyaV fes el tuit, Consum va posar els punts sobre les is amb una resposta que ningú esperava: «A causa de la guerra d’Ucraïna, el nostre proveïdor de galetes Gullón ens va informar que havia de reformular galetes a causa del desproveïment d’algunes matèries primeres, entre les quals l’oli de gira-sol».

Reserva mundial per a només 8 setmanes

Notícies relacionades

Ucraïna és el principal exportador de cereals del món i la invasió russa ha provocat un bloqueig al mar Negre, des d’on s’exporta gairebé el 100% dels aliments que surten del país, considerat el graner de la Terra. Després de més de 100 dies de conflicte, els pitjors pronòstics apunten a una crisi alimentària sense precedents.

L’ONU va advertir a finals de maig que el món només tenia reserves de blat per a 10 setmanes. I ja n’han passat dues. Dilluns va brotar un raig d’esperança: amb la mediació de Turquia, Rússia i Ucraïna van arribar a un principi d’acord per permetre la sortida des d’Odessa de barcos carregats amb gra i blat. L’anècdota del consumidor i les «seves» galetes ha posat en relleu les conseqüències que comporta un guerra.