Per la guerra a Ucraïna

El preu de l’oli de gira-sol superarà el d’oliva en qüestió de setmanes

Els sindicats agraris denuncien que les administracions «han deixat morir» els productors andalusos del gira-sol

El preu de l’oli de gira-sol superarà el d’oliva en qüestió de setmanes
1
Es llegeix en minuts

El preu del litre d’oli de gira-sol escala dia a dia, gairebé alhora que el combustible, com a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Ja supera de mitjana els dos euros i, com anuncien els sindicats agraris, en qüestió de setmanes «superarà el de l’oli d’oliva». De fet, una empresa malaguenya busca a la desesperada 50.000 litres d’aquest nou or líquid, ja que és fonamental en els seus processos de producció i només li queden existències per a la resta del mes.

Els mateixos portaveus del sector agrari denuncien que les administracions a Espanya «han deixat morir» durant els últims anys els productors andalusos de gira-sol. La dependència d’Ucraïna ha estat fomentada per la creixent importació d’oli de palma. Aquest segle s’ha passat d’importar unes 70.000 tones a prop de 2 milions anuals, de manera que les galetes abans elaborades amb oli de gira-sol, ara es produeixen amb el de palma.

Aquí es posa com a exemple França, que importa la desena part d’oli de palma que Espanya, malgrat que acull un 50% més de població. Potser aquesta nova crisi internacional posarà sobre la taula una mateixa problemàtica que ja es va viure amb el coronavirus: «O cuidem la producció interior o tornarem a reproduir els mateixos problemes», relata un dels responsables comercials de la cadena més gran de supermercats malaguenys.

Notícies relacionades

En les últimes hores, les principals marques han limitat la venda de l’oli de gira-sol, amb un límit de 5 litres per consumidor. Però tot i així no són poques les famílies que han posat a la cua del supermercat, amb aquesta quantitat d’oli, cadascun dels seus membres. Així s’ha disparat el preu d’una matèria primera que és fonamental al sector de l’hostaleria, però també per a la producció de multitud de productes de venda en cafeteries, bars i restaurants.

Una alternativa per als mitjancers és l’adquisició d’oli de gira-sol procedent de l’Argentina, però els costos de transport impedeixen que es pugui importar als preus dels procedents d’Ucraïna. No descarten altres clients habituals d’aquest oli reconduir les seves receptes cap a altres greixos vegetals que s’utilitzen al mercat de manera tradicional.