Nutrició

¿Per què és més saludable menjar de dia si treballes de nit?

L’estudi reforça la noció que el moment en què es menja és important per determinar el bon estat de salut

¿Per què és més saludable menjar de dia si treballes de nit?
3
Es llegeix en minuts

Un assaig clínic avalat pels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units ha descobert que menjar durant la nit, com fan molts treballadors per torns, pot augmentar els nivells de glucosa, mentre que menjar només durant el dia podria prevenir els nivells més alts de glucosa que ara es relacionen amb una vida laboral nocturna.

Segons els autors de l’estudi, les troballes podrien donar lloc a noves intervencions conductuals destinades a millorar la salut dels treballadors per torns (reposadors d’aliments, treballadors d’hotels, conductors de camions, personal de primers auxilis i d’altres), que, segons estudis anteriors, corren un risc més gran de tenir diabetis, malalties cardíaques i obesitat.

Horaris dels menjars

El nou estudi, que segons els investigadors és el primer a demostrar l’efecte beneficiós d’aquest tipus d’intervenció en l’horari dels menjars en éssers humans, ha sigut publicat en línia a la revista ‘Science Advances’ i finançat principalment per l’Institut Nacional del Cor, els Pulmons i la Sang (NHLBI), que forma part dels NIH.

«Es tracta d’un estudi de laboratori rigorós i molt controlat que demostra una possible intervenció per als efectes metabòlics adversos associats al treball per torns, que és un problema de salut pública conegut –explica la doctora Marishka Brown, directora del Centre Nacional d’Investigació de Trastorns del Son del NHLBI–. Esperem estudis addicionals que confirmin els resultats i comencin a desentranyar els fonaments biològics d’aquestes troballes».

Ritmes circadiaris

Per a l’estudi, els investigadors van reclutar 19 participants joves i sans (set dones i 12 homes). Després d’una rutina de precondicionament, els participants van ser assignats aleatòriament a un protocol de laboratori controlat de 14 dies que incloïa condicions de treball nocturn simulades amb un dels dos horaris de menjars. Un grup va menjar durant la nit per imitar l’horari de menjars típic dels treballadors nocturns, i un altre grup va menjar durant el dia.

A continuació, van avaluar els efectes d’aquests horaris de menjar en els seus ritmes circadiaris interns. Aquest és el procés intern que regula no només el cicle de son i vigília, sinó també el cicle de 24 hores de pràcticament tots els aspectes de les funcions corporals, inclòs el metabolisme.

Augment del nivell de glucosa

Van descobrir que els menjars nocturns augmentaven els nivells de glucosa –un factor de risc per a la diabetis– mentre que restringir els menjars al dia evitava aquest efecte. En concret, els nivells mitjans de glucosa dels que menjaven a la nit augmentaven un 6,4% durant el treball nocturn simulat, mentre que els que menjaven durant el dia no en mostraven augments significatius.

«És el primer estudi en humans que demostra l’ús de l’horari dels menjars com a mesura per contrarestar els efectes negatius combinats del deteriorament de la tolerància a la glucosa i l’alteració dels ritmes circadiaris resultants del treball nocturn simulat», afirma el director de l’estudi, el doctor Frank A. J. L. Scheer, professor de Medicina de la Facultat de Medicina de Harvard i director del Programa de Cronobiologia Mèdica de l’Hospital Brigham & Women’s de Boston.

Menjars nocturns

Els investigadors apunten que els mecanismes que hi ha subjacents als efectes observats són complexos. Creuen que els efectes dels menjars nocturns sobre els nivells de glucosa durant el treball nocturn simulat es deuen al desajust circadiari.

Això correspon al desajust entre el «rellotge» circadiari central (situat a l’hipotàlem del cervell) i els cicles de son/vigília, llum/foscor i dejuni/menjar del comportament, que poden influir en els «rellotges» perifèrics de tot el cos.

L’estudi demostra que, en particular, el desfasament del rellotge circadiari central amb els cicles de dejuni/menjar exerceix un paper clau en l’augment dels nivells de glucosa. El treball suggereix, a més, que els efectes beneficiosos de l’alimentació diürna sobre els nivells de glucosa durant el treball nocturn simulat es poden deure a una millor alineació entre aquests «rellotges» centrals i perifèrics.

Notícies relacionades

«Aquest estudi reforça la noció que el moment que es menja és important per determinar els resultats de salut, com els nivells de sucre a la sang, que són rellevants per als treballadors nocturns, ja que solen menjar a la nit mentre estan de torn», explica la codirectora de l’estudi, la doctora Sarah L. Chellappa, investigadora del departament de medicina nuclear de la Universitat de Colònia (Alemanya).

Per traduir aquestes troballes en intervencions pràctiques i eficaces sobre l’horari dels menjars, els investigadors avisen que es necessiten més estudis, fins i tot amb treballadors per torns de la vida real en el seu entorn de treball típic.

Temes:

Nutrició