Estudi científic

Aquestes serien les conseqüències d’una guerra nuclear: fam global i més de 5.000 milions de morts

Climatòlegs de la Rutgers University analitzen com afectaria a la producció agrícola global el sutge que expulsarien a l’atmosfera els focs derivats d’un conflicte atòmic

Aquestes serien les conseqüències d’una guerra nuclear: fam global i més de 5.000 milions de morts

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
EFE

Una guerra nuclear entreels Estats Units i Rússia provocaria una fam global que podria matar més de 5.000 milions de persones, segons un estudi publicat aquest dilluns a la revista científica ‘Nature Food’.

Climatòlegs de la nord-americana Rutgers University han analitzat com afectaria a la producció agrícola global el sutge que expulsarien a l’atmosfera els focs derivats d’un conflicte atòmic.

La investigadora Lili Xia i el seu grup han estudiat sis possibles escenaris: cinc corresponen a guerres nuclears entre l’Índia i el Pakistan, mentre que el sisè és un gran conflicte entre Rússia i els Estats Units. Els científics han fet els seus càlculs «partint de la mida de l’arsenal nuclear de cada país», detalla la seva universitat en un comunicat.

Impacte en els cultius

A l’introduir les seves estimacions en un model climàtic, els experts han calculat l’impacte que patiria la producció de cultius de blat de moro, arròs, blat i soja, així com els canvis que patirien les terres de pasturatge i els bancs globals de pesca.

Sota l’escenari menys nociu, una guerra restringida entre l’Índia i el Pakistan, la producció mitjana de calories alimentàries mundial decreixeria un 7% en els cinc anys següents al conflicte.

En el pitjor dels casos, en canvi, aquesta producció cauria un 90% en un període de tres o quatre anys.

El declivi en els cultius seria especialment sever en les latituds mitjanes i altes, inclòs als Estats Units i Rússia, grans exportadors d’aliments, cosa que tindria un greu impacte en països importadors de l’Àfrica i l’Orient Mitjà.

Fam mundial

Més del 75% del planeta patiria fam en el pitjor escenari, segons el treball liderat per Xia, que especula amb la possibilitat que la producció agrícola ara destinada a animals podria servir per alimentar la població humana en un primer moment.

Notícies relacionades

Xia va detallar que espera analitzar en més profunditat els efectes d’una guerra nuclear en la cadena alimentària en futurs treballs.

«La capa d’ozó quedaria destruïda per la calor en l’estratosfera, produint més radiació ultraviolada a la superfície. Necessitem comprendre l’impacte d’aquest escenari en la producció d’aliments», va detallar la investigadora.