Medi Ambient

El desastre es repeteix: apareixen centenars de peixos morts al mar Menor

Agents Mediambientals retiren els exemplars sense vida a la zona de l’Atalayón de Santiago de la Ribera

Els experts encarregats del monitoratge de la llacuna alerten d’episodis d’hipòxia o falta d’oxigen a la cubeta nord

El desastre es repeteix: apareixen centenars de peixos morts al mar Menor
3
Es llegeix en minuts

Els pitjors pronòstics s’han complert. Des de finals de març els experts estan advertint que el mar Menor es dirigia cap a una nova ‘sopa verda’ a causa de les repetides i incessants pluges dels últims mesos, que van provocar l’entrada d’una gran quantitat de nutrients com nitrogen i fosfats a la llacuna. L’alta abundància d’aquestes substàncies a l’aigua, sumada a les aportacions de materials contaminants pels esdeveniments climàtics, feia témer un altre episodi d’anòxia i de mortaldat de peixos a la llacuna que sembla haver començat aquest dimecres.

A primeres hores d’aquest matí han aparegut desenes de peixos morts a la zona de l’Atalayón de Santiago de la Ribera (San Javier), que ja han sigut retirats per agents mediambientals. A principis de maig la situació dels paràmetres analitzats al mar Menor indicaven la falta d’oxigen a diverses zones, pel qual el comitè de seguiment de la llacuna havia preparat un assaig per oxigenar l’aigua a través de microbombolles sobre un volum d’aigua de 150.000 metres cúbics i de sis hectàrees de superfície.

Fonts consultades assenyalen que el monitori que porta a terme l’Institut Murcià d’Investigació i Desenvolupament Agrari i Mediambiental (Imida) a través de l’Observatori del Mar Menor ha reflectit valors baixos d’oxigen en els últims dies a la cubeta nord del mar Menor. Aquests valors han arribat a ser entre 2 i 4 mil·ligrams per litre d’oxigen a l’aigua, unes dades molt baixes per a l’època en la qual som, assenyalen aquestes fonts, que ja parlen d’episodis d’hipòxia (manca d’oxigen a l’aigua) en aquesta zona de la llacuna. Els exemplars retirats, de mida petita i mitjana, són majoritàriament gobis, una espècie que resideix en els fons rocosos pròxims a zones superficials de la llacuna. També s’han recollit crancs de mida petita i gambes.

Tècnics d’aquest organisme d’investigació autònom han monitoritzat 48 punts a la zona nord, on s’han detectat aquests nivells baixos d’oxigen. El mateix conseller Antonio Luengo explicava aquest matí a l’Assemblea Regional, durant una compareixença per detallar l’estat de la llacuna i les actuacions de la Comunitat en aquest ecosistema, que en els últims dies la cubeta nord ja reflectia uns valors baixos d’oxigen, cosa que ha denominat com a «episodi d’hipòxia».

Fins al lloc també s’han personat agents de la Guàrdia Civil per aixecar acta de la situació. La Benemèrita ha consultat als agents mediambientals la quantitat de peixos recollits i per l’estat de la platja de Castillico. Tècnics de l’organització ANSE també han acudit al lloc per comprovar els treballs de retirada d’aquests exemplars. El biòleg Jorge Sánchez assenyalava a aquesta redacció que una situació com aquesta s’esperava pel mal estat que presentava la llacuna en els últims dies.

La Conselleria de Medi Ambient assenyala, per la seva banda, que de moment s’han recollit aproximadament 250 exemplars de peixos morts, uns tres quilos de pes en totali aclareix que aquest episodi és «puntual». La Comunitat ja va alertar que una situació així podria produir.se davant l’entrada de tones de nutrients per la rambla de l’Albujón. Després de l’aparició d’aquests exemplars, la Conselleria assenyala que «s’ha posat en marxa de forma immediata el protocol d’actuació preparat per a casos d’aquest tipus i s’han enviat brigades mediambientals per comprovar l’estat de la zona i retirar aquests exemplars». L’IMIDA ha començat a analitzar altres punts de la llacuna per determinar si hi ha altres àrees amb nivells baixos d’oxigen.

El catedràtic d’Ecologia de l’UMU, Ángel Pérez Ruzafa, remarca que els valors registrats són molt baixos respecte a aquesta època de l’any i que la situació d’eutrofització de la llacuna va amb «dos mesos d’avenç per l’entrada de nutrients per les fortes pluges». Les temperatures dels últims dies «han pogut propiciar aquesta situació», reflecteix l’investigador, però destaca que la situació podria anar a pitjor així que entrem més a l’estiu.

L’Institut Espanyol d’Oceanografia va advertir el mes d’abril passat que un nou episodi d’anòxia era possible a la llacuna després de les pluges torrencials registrades setmanes enrere. Aquestes precipitacions van provocar aportacions de materials arrossegats pel vessament superficial fins a l’ecosistema, cosa que ha provocat «el desenvolupament massiu de les comunitats microbiològiques i fitoplanctòniques».

Amb el creixement al llarg de les últimes setmanes d’algues filamentoses en gran part de la llacuna, que arriben a provocar un dèficit d’oxigen, el mar Menor entra «en risc potencial» de patir un nou episodi d’anòxia i mortalitat massiva d’organismes «molt elevat».

Efectes negatius en el turisme

Notícies relacionades

 Els establiments turístics dels municipis riberencs estan registrant cancel·lacions de reserves per a l’estiu davant el deteriorament de les platges que s’ha produït al litoral.

Temen que la crisi del mar Menor foragiti els visitants i deixi sense clients els allotjaments turístics i els establiments d’hostaleria, la clientela dels quals es veuria molt minvada si les platges no reben els banyistes habituals d’altres estius.