Guanyar punts per comprar i serveis reciclant envasos

3
Es llegeix en minuts

El Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) mitjançant el qual els ciutadans que dipositen envasos a determinats contenidors obtenen descomptes i bonificacions, és a punt d’arribar a València. Serà la ciutat més gran del país que implanti aquest sistema, que ja funciona en altres llocs de la Península.

València es convertirà en la ciutat espanyola de més població a apostar pel pla Recicles de recuperació d’envasos, que funciona mitjançant el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR), mitjançant el qual els ciutadans obtenen punts amb què tenir descomptes en serveis, botigues i fins i tot taxes municipals.

Per obtenir els punts, els ciutadans han de connectar-se al webapp de Recicles, escanejar amb el mòbil el codi de barres de l’envàs i dipositar-lo en un dels més de 3.700 contenidors grocs o en el centenar de màquines que s’instal·laran als mercats i altres punts estratègics de la ciutat, que tindran incorporada tecnologia mòbil.

Posteriorment, es podran bescanviar aquests punts per opcions de mobilitat sostenible, com abonaments mensuals de transport públic, un patinet elèctric o un tour amb bicicleta per la ciutat, o bons per recolzar la compra d’aliments ecològics i de proximitat en comerços de la ciutat. Així mateix, s’estan estudiant altres incentius com poder donar els punts al Banc d’Aliments i obtenir una bonificació directa sobre la taxa de tractament dels residus domèstics.

El pla Recicles, basat en l’SDR, es diferencia de l’SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn) en què els comerciants que venen envasos no estan obligats a acceptar que el client els torni després d’utilitzar-los per al seu posterior reciclatge. En l’SDR (o l’SRR) simplement s’habiliten llocs per dipositar els envasos i premiar d’alguna manera els ciutadans que els utilitzin. Tot i que els experts consideren que la fórmula idònia i més eficient és l’SDDR, creuen que l’SDR pot ser un primer pas per millorar el sistema actual de reciclatge.

La Junta de Govern Local aprova ara el conveni amb Ecoembes per desenvolupar aquest projecte pilot i poder començar a incorporar la tecnologia als 2.200 contenidors grocs de la ciutat. Ecoembes instal·larà a més unes cent màquines als comerços i altres punts estratègics com centres municipals, estacions de transport, centres comercials i d’oci i, per la seva banda, l’ajuntament adquirirà més màquines. Es preveu que aquest projecte pilot estigui operatiu en els pròxims mesos.

Al respecte, l’alcalde, Joan Ribó, va destacar que es tracta d’«un pas més» dels que s’estan portant a terme per «impulsar una ciutat resilient, sostenible i saludable reduint i reutilitzant els materials fins que esgoten la seva vida útil per minimitzar així el seu impacte sobre el planeta, evitant que s’acumulin residus en el nostre entorn natural».

Més punts a Catalunya

Més punts a Catalunya D’altra banda, el sistema de recompenses pel reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic Recicles ja està disponible en 20 municipis catalans, per la qual cosa ofereix aquest servei a més d’un milió de ciutadans.

L’empresa Ecoembes, desenvolupadora del Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) Recicles, també ha comunicat la instal·lació d’aquesta tecnologia a 15 estacions de ferrocarrils de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Notícies relacionades

El sistema ha arribat a municipis com Sant Boi, Igualada, Granollers, Ripoll, Figueres, Balaguer, Moià, Viella, Valls, Vilafranca del Penedès, Móra d’Ebre, Castelldefels, Amposta, Gavà, Tremp, Tàrrega, Esplugues de Llobregat, Badalona, les Borges Blanques i la comarca del Pla de l’Estany.

El sistema ofereix incentius que ajuden a millorar l’entorn més pròxim de qui recicla a través de contribucions a projectes socials locals d’oenagés com el Banc dels Aliments o la Creu Roja, i fomenta la mobilitat sostenible.