Tribunals

La jutge del cas Alcoa obliga els imputats a tornar 13 milions a les fàbriques

  • María Tardón reclama als investigats que li comuniquin «on es troben els fons» perquè l’administrador judicial pugui pagar els treballadors

  • Alcoa Inespal defensa la legalitat de la seva actuació i recorda que ha demandat el fons suís Parter per incomplir el contracte de venda de les plantes

La jutge del cas Alcoa obliga els imputats a tornar 13 milions a les fàbriques
4
Es llegeix en minuts

La titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, María Tardón, ha ordenat als directius del Grup Industrial Riesgo que estan imputats en el cas Alcoa que restitueixin «les quantitats tretes per import total de 13.000.000 euros amb origen a les pòlisses de crèdit subscrites per les societats titulars de les plantes de producció», segons consta en una interlocutòria del 28 de setembre, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA. En la resolució la magistrada especifica que l’«única destinació» d’aquests diners ha de ser «garantir l’existència de fons per finançar les operacions de circulant pròpies de l’activitat de les plantes».

L’anomenat cas Alcoa es va iniciar arran que la Confederació de Cuadros i Professionals (CCP) interposés una querella a l’Audiència Nacional després que la multinacional Alcoa Inespal SL vengués per un dòlar dues fàbriques que tenia a Astúries i Galícia al fons d’inversió suís Parter Group, que pocs mesos després va traspassar el 75% de les accions de la firma adquirida al Grup Industrial Riesgo (GIR) per 13 milions d’euros.

No obstant, els fons que va utilitzar aquesta última societat per comprar les plantes d’Avilès i la Corunya, que ara són dues empreses anomenades Alu Ibérica AVL i Alu Ibérica LC, van ser prestats pels mateixos centres de producció d’alumini, llavors en poder del fons d’inversió de la Confederació Helvètica.

«Reposar els diners sense dilació»

Per això, la intenció de Tardón, que considera que aquesta operació financera «contravé clarament la prohibició d’assistència financera» prevista en la llei, és obligar els actuals amos de les dues antigues fàbriques de la multinacional –Alu Ibérica AVL i Alu Ibérica LC– que «procedeixin a reposar sense cap dilació el compromís de recolzament financer a les plantes de producció» d’Avilès i la Corunya, segons consta en l’esmentada interlocutòria del 28 de setembre, que recorda que ara les empreses estan sota el control d’un administrador judicial.

En la resolució la jutge facilita un número de compte als investigats perquè restitueixin «les quantitats requerides», al mateix temps que reclama a l’administrador de l’empresa System Capital –la companyia instrumental que va utilitzar el Grup Riesgo per comprar les fàbriques–, Luis Losada Gómez, que li especifiqui «on es troben els fons monetaris de cada una de les societats objecte d’administració judicial, en especial Alu Ibérica LC. i Alu Ibérica AVL».

D’aquesta forma, completa la interlocutòria, podrà «ser atès el pagament de nòmines i altres conceptes salarials, així com altres despeses imprescindibles per garantir els serveis indispensables i la indemnitat de les instal·lacions (subministraments, telefonia, servei de seguretat, etc.)». A Avilés, els treballadors d’Alu Ibérica no han cobrat la nòmina del setembre, segons informa LA NUEVA ESPAÑA.

el pagament de nòmines i altres conceptes salarialsLA NUEVA ESPAÑANo van presentar els impostos

A més, l’administrador de la companyia instrumental haurà de dirigir-se al Jutjat Central d’Instrucció número 3 per «indicar el motiu pel qual no es van presentar els impostos sobre societats de l’exercici 2019 de les societats Iberian Green Aluminium Company SL, Alu Holding AC Spain, Alu Holding AVL 2019 Spain SLU, Alu Ibérica LC i Alu Ibérica AVL».

En la interlocutòria la magistrada posa de manifest també que fins al moment tant les comunicacions realitzades pel Jutjat Central al Grup Industrial Riesgo, que no té personalitat jurídica, com les dirigides a la resta de societats presumptament implicades, entre les quals, el despatx d’advocats Ackermann and Schwartz Attorneys at Law, no han pogut ser entregades perquè tenen un destinatari «desconegut».

D’altra banda, aquest diari ha tingut accés a un nou informe elaborat pels agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) el 24 de setembre en què se sembren dubtes sobre l’actuació d’Alcoa Inespal SLU, que va vendre les plantes als investigats, però que no està imputada en la causa com a persona jurídica.

Alcoa va alliberar fons

En concret, la Policia Judicial sosté que l’operació a favor dels investigats consentida per la firma internacional era «poc aconsellable», una «circumstància de la qual, tot i que no hagués tingut coneixement inicialment, hauria sigut consentida posteriorment per la multinacional, com demostra el fet d’haver alliberat els fons que van ser consignats notarialment davant l’incompliment del contracte per part del comprador inicial», conclou l’ofici policial. 

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO DE ESPAÑA s’ha posat en contacte amb una portaveu de la multinacional Alcoa Inespal SLU, que recorda que el procés de venda de les plantes d’Avilès i la Corunya «va ser promogut, supervisat i avalat en tot moment pel Ministeri d’Indústria i que va comptar amb el recolzament de les comunitats autònomes d’Astúries i Galícia i els representants dels treballadors». «El fet que Parter vengués la majoria de les seves accions d’Avilès i la Corunya a GIR», completa la portaveu, va ser un incompliment de contracte, i Alcoa ha demandat Parter per no complir-lo.

Quant a la presumpta implicació d’Alcoa en els fets investigats a l’Audiència Nacional, apuntada pels sindicats en una nota de premsa, la multinacional afirma que les «acusacions que s’aboquen són absolutament falses».