Presó sense fiança per a Noelia de Mingo després d’apunyalar dues dones

Presó sense fiança per a Noelia de Mingo després d’apunyalar dues dones

EFE / JUAN M. ESPINOSA

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat d’Instrucció número 2 d’Alcobendas ha ordenat aquest dimarts presó provisional comunicada i sense fiança per a Noelia de Mingo per un presumpte delicte d’homicidi en grau de temptativa i un altre d’atemptat a agent de l’autoritat, després d’apunyalar aquest dilluns dues dones a la localitat d’El Molar, a Madrid.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), per ordre de la titular del jutjat, en funcions de guàrdia, De Mingo ingressarà a la Unitat de Psiquiatria de la presó de dones d’Estremera (inicialment anava a ser la d’Alcalá), per si procedeix traslladar-la al centre penitenciari-psiquiàtric de Foncalent (Alacant).

Noelia de Mingo, que va ser condemnada a 25 anys de reclusió en centre psiquiàtric per l’assassinat de tres persones en la Fundació Jiménez Díaz el 2003, s’ha acollit al seu dret a no declarar en la vista celebrada avui a l’Hospital Infanta Sofia, on s’ha mostrat «orientada i afligida».

De Mingo va quedar a llibertat l’octubre del 2017 per decisió de l’Audiència Provincial de Madrid, que, d’acord amb el jutge de Vigilància Penitenciària d’Alacant, els informes mèdics i forenses i amb l’oposició del fiscal, va substituir l’internament en centre psiquiàtric pel tractament ambulatori i la custòdia familiar.

Curs crònic

Des d’aleshores ha estat sotmesa a controls mèdics i, segons el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, l’últim informe facilitat pels metges de l’Hospital Infanta Sofia, amb data 3 de setembre d’aquest any, plantejava que la pacient «no presenta descompensació psicòtica» i assenyalava que havia acudit puntual a l’administració de la medicació, l’antipsicòtic que els metges li han receptat i que se li posa cada quatre setmanes.

Dos mesos abans, el 2 de juliol del 2021, l’Institut de Medicina Legal de Madrid, en concret el seu Servei d’Especialitats Psiquiatria Forense, exposava que Noelia de Mingo «pateix una malaltia greu de curs crònic de la qual en l’actualitat no presenta simptomatologia psicòtica activa». Afegia que la pacient havia presentat justificant de la injecció mensual d’antipsicòtics amb què la tracten els psiquiatres de l’Hospital Infanta Sofia i l’emplaçava per a una nova valoració en un període de tres mesos.

També l’informe elaborat el dia d’avui pel metge forense estableix que la investigada «no pateix una descompensació psicòtica, si bé requereix la necessitat d’un estudi posterior».

Consciència del mal

Notícies relacionades

El TSJM ha recordat que, quan la dona va quedar a llibertat, tots els informes incidien en la situació d’estabilitat de la malalta, en la realitat que no havia tornat a presentar cap episodi de descompensació, i davant el fet que era plenament conscient de la seva malaltia, dels símptomes que podien descompensar-li el curs de la seva malaltia i la consciència del mal que havia causat.

L’Audiència Provincial de Madrid va condicionar el tractament ambulatori a què l’afectada se sotmetés fins al final de la reclusió al control, al principi quinzenal, de psiquiatria de l’Hospital Infanta Sofia, de San Sebastián de los Reyes, a la supervisió dels metges forenses de la mateixa Audiència Provincial i al compromís adquirit per la família de donar compte al tribunal i a l’especialista clínic de l’aparició de símptomes de descompensació en la malalta.