Sancions d’aquest any
Les 10 multes noves de la DGT que més et poden posar aquest estiu
A1-152642658.jpg /
Amb la nova llei de trànsit, aprovada pel Congrés dels Diputats el 3 de desembre passat i que va entrar en vigor el 21 de març, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha endurit algunes de les antigues sancions i ha introduït noves multes i limitacions a les carreteres.
És per això que, si estàs de vacances o preveus sortir d’aquí poc a disfrutar-ne, pots trobar-te amb més controls de trànsit dels que serien habituals, ja que també hi haurà molts més desplaçaments.
Per mirar de reduir l’impacte de les retencions, la DGT indica les pitjors hores per viatjar, almenys per als desplaçaments fets en cap de setmana. El divendres, el tram més complicat és de les 16.00 hores a les 22.00 hores, quan la majoria de persones han acabat la jornada laboral i es disposen a sortir.
El dissabte és preferible evitar la franja de les 9.00 hores a les 13.00 hores, que és quan marxen els qui no van poder sortir divendres i miren d’aprofitar més el dia.
El diumenge es registra més trànsit entre les 19.00 hores i la mitjanit, davant la tendència generalitzada d’aprofitar al màxim l’estada de vacances o de cap de setmana, abans de tornar a casa i reprendre la rutina.
Notícies relacionadesÉs en aquestes franges quan la DGT preveu augmentar els controls i instal·lar patrulles de reforç, per augmentar la seguretat dels desplaçaments. I aquestes patrulles seran les que multaran els conductors.
Les 10 multes més freqüents que les patrulles de trànsit solen posar a l’estiu són:
Excés de velocitat. Des del març, s’han suprimit els 20 km/h extres que abans es permetien per avançar. Les multes per superar els límits varien en funció de si són infraccions lleus (fins a 100 euros de multa), greus (fins a 200) o molt greus(fins a 500 euros). Per exemple, si en una via amb un límit de 20 km/h se circula a entre 21 i 40 km/h, la multa pot ser de fins a 100 euros. Si es fa a entre 41 i 50 km/h, pot ser de fins a 300 euros. Si és entre 51 i 60 km/h, fins a 400; entre 61 i 70 km/h, fins a 500, i més de 71 km/h, fins a 600.
Alcohol. Segons la DGT, l’alcohol és un dels factors de risc més freqüentment implicats en els accidents de trànsit i està present entre el 30% i 50% dels accidents mortals. Si l’alcoholímetre marca entre 0,26 mg/l i 0,50 mg/l, la infracció és molt greu i la sanció econòmica serà de 500 euros, a més de perdre quatre punts. En cas de registrar una xifra superior a 0,50 mg/l i fins a 0,60 mg/l, la multa ascendeix a 1.000 euros i la pèrdua de sis punts.
Distància de seguretat. Segons la norma, no respectar una distància de prou seguretat que et permeti aturar-te en cas de frenada brusca sense col·lidir amb el vehicle de davant suposa una infracció greu i comporta 200 euros de multa i la pèrdua de quatre punts del carnet de conduir.
Tirar una burilla per la finestreta. A l’estiu hi ha risc extrem d’incendis. De fet, els plafons de les carreteres no deixen d’advertir d’aquest perill. És per això que la DGT sanciona amb una multa de fins a 200 euros i la retirada de quatre punts del carnet de conduir qualsevol conductor o passatger que llanci una burilla des del cotxe.
Conduir amb xancletes. Tot i que no estigui prohibit (igual que tampoc ho està conduir sense samarreta o descalç, treure el colze per la finestreta o menjar i beure al volant), un agent de trànsit pot castigar aquestes accions perquè «els conductors hauran d’estar en tot moment en condicions de controlar el vehicle». La multa pot ser de fins a 200 euros.
Utilitzar el telèfon mòbil. És una de les més greus, ja que multiplica per quatre la possibilitat de tenir un accident. L’autoritat de trànsit pot multar-te només per portar-lo a la mà, encara que no l’utilitzis. Aquesta sanció comporta una multa de 200 euros i la retirada de sis punts del carnet.
Quedar-se sense gasolina. Es considera «conducció negligent» si el conductor provoca «una situació de risc o perill per a si mateix», com pot ser quedar-se tirat enmig de la carretera en un punt de visibilitat escassa. Pot suposar un càstig econòmic de fins a 200 euros.
No portar el permís de conduir. Des del 2008 no és obligatori portar al cotxe la pòlissa de l’assegurança ni el rebut de l’últim pagament, però sí que cal portar, i tenir-lo en vigor, el permís de conduir, el permís de circulació i la targeta d’inspecció tècnica del vehicle (ITV). Independentment que el trajecte sigui curt. No portar-ho suposa una multa petita, d’uns 10 euros. No cal portar-ho de forma física, es pot tenir en format digital a través de l’‘app’ myDGT.
Circular pel carril esquerre. Es considera una infracció greu –i, per tant, es multa amb fins a 200 euros– circular indegudament pel carril esquerre. En una via de diversos carrils de circulació en el mateix sentit, sempre s’ha d’utilitzar el carril dret, excepte quan s’avança.
Portar bonys o maletes als seients, a la part superior sense assegurar o animals incorrectament transportats. El conductor no pot tenir interferències ni distraccions, ni de visió ni de cap altra mena. És per això que no portar correctament ancorats els paquets o bonys o portar-los a la safata posterior sense lligar ni assegurar, així com portar la mascota sense protecció i movent-se lliurement pels seients suposa una multa d’entre 80 euros i 200, si la càrrega corre el risc de sortir disparada del vehicle.
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Bernat Antràs: "Tots volen foto amb les medalles, però formar campions és deficitari"