30 juny - 2 juliol

Primera operació sortida: les sorpreses que ha preparat la DGT

La novetat de la DGT que entra en vigor demà i que evitarà moltes multes

La DGT ja no pot multar-te per això

DNI-Car DGT: així és el nou carnet que necessitaràs per llogar un cotxe

Primera operació sortida: les sorpreses que ha preparat la DGT
3
Es llegeix en minuts

Aquest cap de setmana comencen les vacances per a molts espanyols i, per tant, s’incrementarà la intensitat de la circulació per carreteres a partir d’aquest mateix divendres, dia en què arrenca a les 15 hores la primera operació sortida de l’estiu, que finalitza dilluns, 3 de juliol, a la mitjanit. Per aquesta raó, la Direcció General de Trànsit (DGT) preveu 4,5 milions de desplaçaments fins a aquest dilluns a les 00.00 hores.

L’organisme ha concretat que entre juliol i agost es registraran al voltant de 95 milions de desplaçaments de llarg recorregut per carretera, cosa que suposa un 1,75% més que els de l’any passat. Per al mes de juliol, el pronòstic és de 44 milions de moviments i per al mes d’agost, de 49,3 milions.

Dates de l’operació sortida

La DGT ha preparat dispositius especials per regular i controlar els desplaçaments per carretera. Les operacions es portaran a terme durant tots els caps de setmana d’estiu i s’intensificaran els primers de cada mes, és a dir, en les denominades operacions sortides o tornada de vacances. La intensitat de circulació s’incrementarà en totes les vies que uneixen els grans nuclis urbans amb les principals zones turístiques de costa i zones de segona residència.

Al llarg dels mesos de juliol i agost es faran diferents operacions, com l’operació del primer d’agost (28 de juliol a l’1 d’agost) i l’operació del dia festiu del 15 d’agost (11 d’agost - 15 agost). Alhora, es faran les operacions de retorn, que seran dels dies 30 de juliol (diumenge) o 31 (dilluns) al 3 de setembre (diumenge).

Màxim desplegament d’efectius

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat, durant la presentació a Màlaga del desplegament de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat dissenyada per a l’operació de l’estiu 2023, que hi hauria un gran desplegament d’efectius per regular i controlar les carreteres en aquest període estival (de l’1 de juliol al 30 de setembre).

Espanya arribarà als 156.453 agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, la més gran xifra d’efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat de la història. El màxim anterior es va registrar el 2011, amb 155.149 efectius. Aquest any s’ha sumat la incorporació a les comissaries o quarters durant aquests dies d’estiu de les últimes promocions d’agents que han superat el procés de formació inicial a les acadèmies de cada cos.

Nova normativa

A més, s’han produït alguns canvis en les normatives de la DGT. A partir de l’1 de juliol, no s’haurà de baixar del vehicle per col·locar els triangles de senyalització si s’ha tingut un accident o una avaria a les autopistes o autovies. La DGT va prendre aquesta decisió després que en els últims anys es registrés un nombre elevat de persones mortes a les vies d’alta capacitat per efectuar aquesta acció.

La mitjana de vianants atropellats i morts per baixar del vehicle en els últims cinc anys ha sigut de 22 persones. I la col·locació dels senyals n’és un dels motius, ja que cal posar-los a 50 metres, com a mínim, del cotxe, per davant i per darrere. Al seu lloc, els conductors hauran de portar al cotxe la balisa lluminosa V-16, un intermitent taronja que substitueix el triangle tradicional i es col·loca sobre el capó del vehicle.

Notícies relacionades

Aquesta normativa no s’eliminarà de totes les vies, ja que a les carreteres secundàries, on normalment el volum de trànsit és més baix, se circula a menys velocitat i, per tant, com que l’acció és menys perillosa, serà prescriptiu col·locar el triangle de senyalització.

Gasolineres més barates

L’Associació Nacional d’Estacions de Servei Automàtiques (Aesae) ha informat que proveir-se a les gasolineres automàtiques serà més barat durant l’operació sortida de juliol. Fer dièsel serà 18 cèntims per litre més barat i 14 cèntims menys en el cas de la gasolina. En total, si tenim en compte que en un dipòsit hi caben una mitjana de 60 litres, suposaria un estalvi de fins a 10,8 euros.