A partir de l’1 de juliol

Trànsit elimina l’obligació de senyalitzar amb triangles un vehicle avariat en autopistes

Dispositiu V16: Què és i des de quina data serà obligatori portar-lo, segons la DGT

Canvi de la DGT: Adeu a aquest distintiu tradicional que portaven tots els cotxes

Trànsit elimina l’obligació de senyalitzar amb triangles un vehicle avariat en autopistes
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A partir de l’1 de juliol, no s’haurà de realitzar la perillosa acció de baixar del vehicle per col·locar els triangles de senyalització, si s’ha tingut un accident o una avaria, a les autopistes o autovies. La DGT ha publicat una instrucció per eliminar aquesta obligació, tot i que sí que serà preceptiu fer-ho a les carreteres secundàries, on normalment el volum de trànsit és menor, se circula a menys velocitat i, per tant, l’acció és menys perillosa.

La DGT ha pres aquesta decisió davant la constatació que en els últims anys ha mort un elevat nombre de persones a les vies d’alta capacitat. La mesura de vianants atropellats i morts per baixar del vehicle en els últims cinc anys ha sigut de 22 persones. I la col·locació dels senyals n’és un dels motius, ja que cal posar-los a 50 metres, com a mínim, del cotxe, per davant i per darrere.

«Les dades d’accidents en aquest tipus de vies posen de manifest que transitar pel voral, mantenir-se en el voral, intentar reparar l’avaria o fins i tot, la col·locació i posterior retirada dels triangles de presenyalització de perill incrementen notablement el risc d’atropellament», argumenta la Direcció General de Trànsit (DGT) en el comunicat on anuncia la retirada de l’obligatorietat.

La nova balisa lluminosa

Ja hi ha països com el Regne Unit que han eliminat el seu ús en vies ràpides i altres països ho estan estudiant. Amb la instrucció publicada per la DGT, el fet de no col·locar els triangles no serà motiu de denúncia a partir de l’1 de juliol. Si bé, l’ordre quedarà sense efecte l’1 de gener del 2026 perquè, a partir d’aquell moment, serà obligatori per als conductors portar al vehicle la balisa lluminosa V16 que posarà fi definitivimament a l’ús dels triangles de presenyalització d’accident o avaria tant a les autopistes i autovies com a les carreteres secundàries.

Notícies relacionades

El nou senyal és molt visible i comunica la seva activació, desactivació i geoposicionament al Punt d’Accés Nacional en matèria de Trànsit i Mobilitat, fet que aporta més seguretat que els triangles.

Operació sortida

La DGT preveu 95 milions de desplaçaments de llarg recorregut per carretera aquest estiu. Com cada any, ha preparat un dispositiu de seguretat i vigilància que començarà amb la primera operació sortida aquest divendres a les 15.00 hores. Fins a la mitjanit del diumenge 2 de juliol, es preveuen 4,5 milions de desplaçaments.