Mobilitat

L’aposta per la tecnologia millorarà la seguretat viària

Cal invertir en enginyeria intel·ligent per millorar les infraestructures viàries

Abertis impulsa projectes orientats a fer realitat l’autopista del futur

L’aposta per la tecnologia millorarà la seguretat viària
3
Es llegeix en minuts

Prop de mil milions de vehicles circulen actualment a les carreteres de tot el món. Està previst que el 2050 aquesta xifra es multipliqui per quatre, arribant als quatre mil milions i cotes insostenibles quant a nivells de contaminació, embussos i trànsit per a la societat i la cura del medi ambient. És urgent prendre mesures per frenar l’escalada de vehicles i el predomini del transport privat motoritzat. 

Bona part d’aquestes mesures passen per les oportunitats que ofereixen la digitalització i les noves tecnologies, amb aplicacions com el ‘big data’, la Internet de les Coses o el ‘machine learning’, que estan canviant el paradigma de la mobilitat. Sense anar més lluny, ara som capaços d’obtenir informació del trànsit en temps real, disposar de vehicles connectats i més segurs, i viatjar sense barreres. 

Quant a les infraestructures viàries, cal apostar pel desenvolupament tecnològic per abordar la mobilitat del futur i garantir la seguretat. És per això que Abertis està invertint en innovació i enginyeria intel·ligent per donar resposta a les necessitats que demanda la nova mobilitat i que permetran que l’autopista del futur sigui una realitat. Per a això, el grup aposta per quatre línies d’innovació diferents: les solucions per a la mobilitat integrada, l’impuls dels vehicles connectats, el foment dels vehicles elèctrics i el desenvolupament d’eines sostenibles. 

Solucions integrals

La gestió de la mobilitat del futur comporta reptes importants, però alhora grans oportunitats. És per això que, en el marc de la mobilitat integral, Abertis ha desenvolupat el programa Road Tech, en el qual convergeixen les infraestructures de carreteres i les noves tecnologies per convertir-se en una plataforma de referència per garantir una mobilitat més segura, intel·ligent i sostenible. D’altra banda, les filials de la companyia a Espanya, França i Itàlia participen en el projecte europeu per al transport cooperatiu i sistemes de conducció autònoma C-Roads. 

Està dedicat a trobar solucions de comunicació avançades aplicades a la mobilitat entre el vehicle i la infraestructura per millorar el servei i optimitzar les operacions. Aquest projecte consisteix en una plataforma europea (Connected Roads) que busca assegurar la interoperabilitat perquè al passar d’un país a l’altre el vehicle connectat mantingui la seva connexió. La firma compta també amb Abertis Mobility Services, una línia de negoci que busca convertir-se en pionera de la mobilitat i que està enfocada a les administracions, les operadores de carreteres, les empreses de flotes de vehicles i la ciutadania. I quant als mètodes de pagament a les autopistes, Grupo Abertis lidera també la digitalització. En multitud de països ha impulsat projectes de peatges sense barreres sota el concepte de la mobilitat com a servei. 

Vehicles

Notícies relacionades

Quant als vehicles connectats i elèctrics, Abertis treballa amb el projecte europeu Inframix, que estudia la convivència dels vehicles connectats amb els convencionals a l’autopista. Per als vehicles elèctrics, ha instal·lat a les autopistes a França punts de recàrrega ràpida cada 80 quilòmetres per recarregar el cotxe quan sigui necessari i està estudiant la possibilitat de desenvolupar un corredor elèctric amb càrrega sense fil. 

Seguretat

El programa de seguretat viària d’Abertis té més de 60 anys de trajectòria en la construcció i gestió d’autopistes de qualitat. Equips transversals treballen per assegurar les millors pràctiques en matèria de seguretat viària a les carreteres de la companyia. La seva activitat gira al voltant de cinc objectius: infraestructures segures, gestió de la seguretat viària, vehicles més segurs, usuaris més segurs i resposta després dels accidents. Tot això en col·laboració amb l’empresa tecnològica IBM per aconseguir bons resultats. A més, promouen l’ús de solucions que permeten monitorar el trànsit per fer un control eficient dels diferents fluxos de les carreteres.