Protesta laboral

Caos a Rodalies per la vaga de maquinistes de Renfe: tancament temporal d’estacions i 417 trens cancel·lats

3
Es llegeix en minuts
El Periódico
  • Renfe ha avançat que «prendrà mesures» mentre els conductors responen que ha fallat la comunicació

  • L’última hora, en directe, sobre les incidències en trens amb motiu de la vaga de maquinistes de Renfe

El caos s’ha apoderat de Rodalies per la vaga de maquinistes d’aquest dijous. L’«incompliment» dels serveis mínims ha obligat, fins ara, a cancel·lar el servei de 417 trens, al tancament temporal d’algunes estacions, com la de plaça Catalunya, o la interrupció de la circulació de trens a Sants.

Des de primera hora del matí Renfe ha denunciat que els serveis mínims decretats, que suposaven la circulació del 85% dels trens programats habitualment a Rodalies, no s’estaven complint perquè alguns maquinistes no s’han presentat a treballar, malgrat «disposar de la carta de serveis mínims», cosa que l’empresa ha considerat un «acte deliberat».

Segons Renfe, per la «irresponsabilitat d’uns quants maquinistes» milers de ciutadans han patit durant tot el dia d’avui problemes per desplaçar-se, ja que només s’ha pogut donar el 46% del servei previst.

La companyia considera que aquests fets i les seves conseqüències són «intolerables» i ha anunciat que estudia mesures contra els maquinistes que han decidit no presentar-se als seus llocs de treball.

No obstant, en declaracions a Efe, el portaveu del Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf), Diego Martín, ha assegurat que tots els conductors que han rebut la notificació que havien d’acudir al seu lloc per complir amb els serveis mínims han treballat i ha afirmat que hi ha moltes cartes que s’han quedat sense entregar pel «caos» del servei de recursos humans de Renfe.

Aglomeracions a les andanes

Fins a les 20.30 hores s’han suprimit uns 417 trens i hi hagut retards generalitzats a totes les línies, cosa que ha provocat aglomeracions a les andanes que han fet que Renfe optés pel tancament temporal d’algunes estacions, pel perill que pot suposar aquesta situació, encara més tenint en compte que estem en pandèmia.

Així, l’estació de Plaça de Catalunya ha estat tancada durant 20 minuts per evitar l’excés d’aforament a les andanes, cosa que també ha ocorregut en altres estacions com la de Terrassa Est i Mollet-Sant Fost.

A més, la falta de maquinistes ha impedit el relleu en trens programats a Sants, cosa que ha provocat importants afectacions en el servei i ha obligat a interrompre la circulació a l’estació durant 40 minuts.

Vaga per a diversos dies

Aquest dijous ha començat la primera de les vuit jornades de vaga que Semaf ha convocat per als dies 30 de setembre i 1, 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d’octubre. Segons el portaveu de Semaf, les principals reivindicacions de la mobilització són el restabliment de totes les circulacions suprimides per la pandèmia i l’adequació de la plantilla.

A més, el sindicat vol que es garanteixi la integració de la prestació de servei del grup Renfe i que no es canviï el model sense comptar amb els representants sindicals, ja que el traspàs de Rodalies a la Generalitat podria afectar els treballadors, sobretot els conductors que presten els serveis a la comunitat, ja que «entre el 80% i el 90% d’ells són de fora de Catalunya».

El secretari general del departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, ha exigit al Govern «el traspàs immediat dels serveis de Rodalies i Regionals» a la Generalitat davant les incidències registrades.

En declaracions als mitjans, Font ha dit que el fet d’estar davant una vaga que, entre altres coses, «té la motivació d’impedir aquest traspàs» fa necessari exigir que la negociació s’obri de la manera més ràpida possible.

Notícies relacionades

Segons Font, l’objectiu d’aquest traspàs és que, una vegada per sempre, Catalunya tingui uns serveis de Rodalies i Regionals «a l’altura de les necessitats dels seus ciutadans», que els utilitzen cada dia per desplaçar-se i que es veuen perjudicats per «el mal servei que reben de l’operador Renfe».

A més, ha reclamat a Renfe que posi tots els mitjans al seu abast per garantir el compliment dels serveis mínims decretats durant totes les jornades de vaga convocades pels maquinistes, perquè la Generalitat serà «exigent en la prestació dels serveis».