PSOE i comuns

El Govern central negocia traspassar Rodalies a la Generalitat en els pròxims Pressupostos

  • Els comuns exigeixen que la «bona entesa» entre administracions «es concreti en acords positius»

  • La ministra de Transport, Raquel Sánchez, es reafirma en el compromís del seu antecessor per executar les transferències

21 05 2015 Un tren de Rodalies (arxiu)  ECONOMIA CATALUNA ESPANA EUROPA

21 05 2015 Un tren de Rodalies (arxiu) ECONOMIA CATALUNA ESPANA EUROPA / EP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els socis de Govern, el PSOE i Unides Podem, estan negociant incloure en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) el traspàs de la gestió de Renfe Rodalies a la Generalitat. La transferència d’aquestes competències és una reivindicació històrica de diversos partits catalanistes des de fa anys i un compromís adquirit per l’anterior ministre de Transport, José Luís Ábalos. La materialització i els detalls del traspàs són actualment objecte de discussió entre els socis de l’Executiu de coalició, tal com ha fet públic el portaveu dels comuns, Joan Mena, en una entrevista amb ‘Europa Press’.

El traspàs de la gestió de Rodalies implicaria, entre altres coses, que la Generalitat passaria a controlar i ser responsable dels maquinistes, els trens, les estacions i les vies, ja que fins ara únicament té una capacitat limitada a elements de licitació i sancionadors i no sobre la totalitat del sistema ferroviari. Els trens de Rodalies són un servei essencial per a gran part de la ciutadania, fins al punt que cada dia Renfe transporta unes 450.000 persones a tot Catalunya, segons dades del mateix operador.

«Pensem que ha arribat el moment que la bona entesa entre el Govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat es concreti amb acords positius», ha afirmat el portaveu dels morats al Congrés. Mena ha apostat perquè el traspàs dels trens de rodalies formi part d’un pla ambiciós que inclogui les àrees metropolitanes de Barcelona, però també les de Tarragona i Girona i, fins i tot, s’explori portar els Rodalies a Lleida, l’única província catalana que manca encara d’un servei ferroviari connectat amb la resta de províncies catalanes i que només té una cobertura parcial mitjançant els Ferrocarrils Catalans de la Generalitat (FGC).

Notícies relacionades

Mena també ha explicat que aquest traspàs està formant part de les negociacions dels PGE una vegada aprovat l’avantprojecte de llei i esperen poder-ho fer públic al setembre: «Esperem el recolzament d’ERC, que volem que se sumi als Pressupostos, i no entendríem que el PSOE s’hi oposi», ha afegit. En aquest sentit, Mena ha defensat que els nous comptes estiguin recolzats per les forces que van donar suport a la investidura, i vol que siguin els PGE «de l’agenda social», de la recuperació econòmica i la transició ecològica.

Sobre aquest possible acord al si del Govern central per materialitzar als pròxims PGE el traspàs de Rodalies també s’ha pronunciat la nova ministra de Transport, Raquel Sánchez. La successora de José Luís Ábalos s’ha reafirmat en el compromís adquirit pel seu antecessor. «Estic convençuda que aquesta transferència estarà culminada aquest any, perquè és el que hem aprovat al pressupost del 2021», ha declarat en una entrevista aquest diumenge a ‘La Vanguardia’.