DESPRÉS DE LES SIS DEL MATÍ D'AQUEST DISSABTE

Set morts i un ferit greu en un accident a la N-2, a Figueres

Sis de les víctimes anaven sense el cinturó de seguretat cordat i un dels vehicles portava una velocitat excessiva

Set persones han mort i una ha resultat ferida greu en el xoc entre dos vehicles a la N-2 a Pont de Molins (Alt Empordà), a prop de Figueres, / EL PERIÓDICO / VÍDEO: ATLAS

Set persones han mort i una ha resultat ferida greu en el xoc entre dos vehicles a la N-2 a Pont de Molins (Alt Empordà), a prop de Figueres,
 
img 2284
1459583821060
1459583846897

/

4
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La N-2 ha tornat a ser escenari d'un tràgic accident de trànsit que ha causat la mort de set persones aquest dissabte al matí a primera hora al municipi de Pont de Molins (Alt Empordà). Tot i que es tracta d'una carretera internacional molt transitada i conflictiva, pendent de desdoblar des de fa 20 anys, en aquest cas les dades apunten que la fatalitat ha estat acompanyada d'una gran imprudència per part d'un dels dos vehicles implicats en la col·lisió. Un dels cotxes era un golf de matrícula francesa en què viatjaven a gran velocitat cinc joves d'entre 19 i 22 anys. Tots anaven sense el cinturó de seguretat cordat i tots cinc han mort. A l'altre turisme, amb plaques espanyoles, hi anaven tres homes que en aquell moment es desplaçaven al restaurant del Pertús (a la Jonquera) en què treballen. Dos d'ells han mort, mentre que el conductor està en estat molt greu.

L'accident ha tingut lloc cap a les 6.20 hores al punt quilomètric 763, al municipi de Pont de Molins, a prop de Figueres. El conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha comparegut a Girona per donar detalls sobre l'accident, ha explicat que el cotxe amb matrícula francesa (un Volskwagen Golf) anava a una velocitat “excessiva” en direcció a la capital de l'Alt Empordà i, a l'agafar un revolt a la dreta, ha sortit del seu carril. Per corregir la trajectòria, el conductor ha donat un cop de volant a l'esquerra i ha perdut el control del vehicle, que ha derrapat i ha xocat lateralment amb el frontal del turisme (un Dacia Sandero) en què els tres treballadors es dirigien al Pertús.

A més de la velocitat excessiva, el conseller ha confirmat que en el vehicle en què viatjaven els joves s'han trobat diversos feixos de bitllets. Només en el més gran han comptabilitzat 5.200 euros, encara que de moment no ha transcendit la quantitat total de diners en metàl·lic que portaven les víctimes. “Veurem quin resultat donaran les autòpsies que se'ls practicaran, però d'entrada les circumstàncies de l'accident encaixen amb un tipus de sinistralitat que es dóna les nits de divendres i dissabte entre les persones joves”, ha apuntat el conseller, donant a entendre que els joves podrien haver consumit alcohol o altres substàncies.

Els Mossos han pogut trobar la documentació de quatre dels cinc joves que viatjaven en el vehicle amb matrícula francesa. Un d'ells era un resident a Tolosa de nacionalitat tunisiana de 19 anys. Dos eren una parella de germans marroquins de 20 i 22 anys amb targeta de residència a França. El quart de qui ja es coneix la identitat és el conductor, un ciutadà francès de 22 anys veí de Perpinyà.

Pel que fa a les víctimes mortals que anaven al cotxe amb plaques espanyoles, es tracta d'un colombià de 38 anys i d'un marroquí de 31. El conductor, que ha resultat greument ferit, és un català que resideix a Figueres i que té 34 anys. Dos dels ocupants d'aquest vehicle (el conductor i el copilot) portaven cordat el cinturó, mentre que el que viatjava darrere no se l'havia cordat. El conseller ha destacat que l'equip mèdic que està tractant el ferit ha assegurat que el fet de portar cordat aquest mecanisme de seguretat li ha salvat la vida.

Jané, que estava acompanyat per la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), ha destacat que, des de començament d'any, ja s'han registrat 50 víctimes mortals, per les 37 que s'havien comptabilitzat l'any passat durant aquest mateix període. En aquest sentit s'ha de recordar que en l'accident d'autobús que hi va haver per Setmana Santa a Freginals ja hi van morir 13 persones.

El titular d'Interior ha confirmat que l'accident d'aquest matí és el tercer més greu que hi ha hagut a Catalunya des del 2002. Jané ha fet una crida a la prudència i ha destacat que l'SCT ja ha posat en marxa un paquet de mesures per reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes, que el 2015 (amb 176 morts) van registrar un repunt de gairebé el 20% respecte a l'any anterior.

Entre aquestes mesures ha anunciat que aquest any es passarà dels 11 radars per trams que hi ha a gairebé una trentena, i que també s'incrementarà el nombre de radars mòbils a les carreteres catalanes.

La calçada de la N-2 ha estat tallada fins a les 9.10 hores i el trànsit s'ha desviat per l'AP-7, entre les entrades 2 i 3. Posteriorment, els Mossos han regulat el trànsit de la N-2 a Pont de Molins i han donat pas alternatiu als vehicles. Al lloc de l'accident s'hi han desplaçat 7 dotacions dels Mossos d'Esquadra, 9 vehicles dels Bombers de la Generalitat i 4 unitats del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

EL DESDOBLAMENT ÉS URGENT

Notícies relacionades

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i l'alcalde de Pont de Molins, Josep Fuentes, han demanat l'"urgent" desdoblament de la N-2 després de l'accident d'aquest matí ja que és una via molt transitada en un tram conegut com "el revolt de la mort". Felip ha demanat el desdoblament "urgentíssim" de la via perquè és una carretera d'alta sinistralitat i ha insistit que és una reivindicació del territori des de fa molts anys. També ha recordat que és una de les carreteres "més transitades" d'Espanya i la porta d'accés a França, i tot i això només té un carril per sentit.

L'alcalde de Pont de Molins ha explicat per la seva part que a aquest tram de la N-2 l'anomenen el "revolt de la mort" perquè és un "punt negre" en què hi ha hagut diversos accidents i, sobretot, quan plou s'ha de vigilar molt. També ha demanat el desdoblament de la via perquè és la porta d'entrada i sortida d'Europa "i no podem tenir una carretera amb un carril en cada via". L'alcalde de Pont de Molins ha dit que espera que algun dia "els nostres polítics es despertin" i s'adonin de la importància d'aquesta via. "Tant de bo que algun ministre de Foment ens escolti", ha afegit.