El festival TNT de Terrassa arrenca ratificant l’aposta pels projectes de nova creació

El festival TNT de Terrassa arrenca ratificant l’aposta pels projectes de nova creació

ACN / Albert Segura

2
Es llegeix en minuts
ACN

Les propostes artístiques innovadores del festival Terrassa Noves Tendències (Vallès Occidental) tornen des d’aquest dimecres i fins diumenge a protagonitzar l’agenda cultural de la cocapital vallesana amb una vintena llarga de projectes, una gran part totalment gratuïts.

La cita acosta alguns muntatges, molts d’inèdits, caracteritzats per una posada en escena en moltes ocasions basada en l’impacte sensorial i emocional, amb un format que convida l’espectador a pensar, més enllà del que pugui apreciar a sobre de l’escenari. La companyia l’Alarkan oferirà de manera totalment gratuïta Makers itinerants a la Seu d’Ègara, amb la qual cosa donarà el tret de sortida a una cita que s’allargarà fins al 2 d’octubre i de la qual avui s’ha ofert un petit tast als mitjans.

El festival aposta clarament per la innovació i l’experimentació a sobre de l’escenari, amb propostes arriscades pel format i rerefons, però orientades a obrir nous horitzons. «Hem programat unes 24 propostes, moltes de les quals estrenes, ja que recolzem la creació acompanyant els artistes durant tot l’any perquè finalment s’estrenin en el TNT», ha explicat la directora artística del festival, Marion Betriu.

Les propostes

Part d’aquestes noves propostes arriba de la mà de Júlia Barbany, una artista emergent que planteja la seva segona peça en solitari, Diversió obligatòria: «És una mirada molt crítica que ens farà riure, però també ens farà plorar», avança Betriu.

Instal·lada a la sala dels Amics de les Arts, Barbany actua sola a l’escenari, caracteritzada amb un nas i una calba postissa, amb l’única companyia d’una cascada d’aigua simulada i un quadro de fons. «La proposta va començar com una investigació sobre l’humor, el ‘mandatory fun’, el mecanisme que utilitzen les empreses per dinamitzar els treballadors amb activitats pretesament divertides, on m’interessa el ridícul que genera passar-s’ho bé quan és una obligació», explica Barbany.

Amb la intenció de plasmar sobre l’escenari i compartir amb el públic la seva visió, Barbany es caracteritza «com un Mr. Bean del segle XXI», diu, on la veu passa a un segon terme per apreciar la comunicació gestual de l’actriu: una simulació d’un vòmit, activitats esportives o fer les seves necessitats són algunes de les quotidianitats amb què l’artista emergent fa moure el personatge: «Està atrapat dins d’un món de diversió, i lluny de ser una experiència plaent, acaba convertint-se en un malson», avança.

Una altra de les propostes de l’edició d’aquest any del TNT és Tsunami or something is gonna happen, que arriba de la mà d’una de les altres artistes emergents, Carlota Grau. «Ella ha creat una obra per transmetre a l’espectador el moment en què està a punt de passar alguna cosa greu», diu Betriu.

L’artista se situa sobre l’escenari, en aquest cas del Teatre Principal, vestida amb roba esportiva, i és que part de la proposta compta amb ella movent-se per l’escenari en un ball en ocasions robòtic. «És una metàfora del moment previ a una catàstrofe, i ho simulem posant en escena diferents tipus de llenguatge com el de l’‘stop motion’, treballant la narrativa del suspens o la poètica del realisme màgic», explica Grau.

Notícies relacionades

Aneguets de goma, un tiranosaure, peluixos d’en Totoro i pilotes de goma omplen un escenari que es completa amb el moviment corporal de l’artista.

Llegeix totes les notícies de Terrassa a EL PERIÓDICO Terrassa

Temes:

Dansa