Memòria històrica

El llistat de víctimes del feixisme de Terrassa puja gairebé a 6.000 persones

En l’última actualització s’hi han afegit prop de 1.700 persones

cielo-terrassa

cielo-terrassa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els llistats de persones represaliades i víctimes del feixisme a Terrassa han afegit un total de 1.662 persones a les 4.239 que ja figuraven als llistats publicats en forma de dades obertes al portal Open Data Terrassa.

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, va anunciar divendres passat, 15 d’octubre, l’actualització dels llistats durant l’acte institucional del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i Víctimes de la Repressió de la Dictadura Franquista.

Els llistats recullen les persones nascudes i/o residents de Terrassa que van ser víctimes dels aparells repressius del règim franquista i nazi.

Ona Martínez ha volgut agrair la feina de les persones implicades en la recerca i ha recordat la necessitat de continuar investigant, ja que «recuperar la memòria històrica de les víctimes és una responsabilitat de tota la societat, però sobretot una obligació moral per a totes les institucions públiques».

L’Ajuntament de Terrassa, a través del programa de Memòria Democràtica i de l’Arxiu Municipal de Terrassa, i amb la col·laboració del Centre d’Estudis històrics de Terrassa, va publicar per primera vegada els llistats el 2020 després d’anys d’investigació.

Documentació dels anys 40

La recerca dels últims mesos s’ha centrat en la documentació dels anys 1940 i 1941, quan es va incrementar la pressió del règim contra els sectors de la població considerats enemics o sectors perillosos.

La investigació permet no només incorporar més noms, sinó també eliminar possibles duplicats i aprofundir en el coneixement de cadascun dels casos: motius, penes imposades, conseqüències, etc.

Els llistats s’estructuren en quatre grans grups: víctimes vinculades amb la llei de responsabilitats polítiques de 1939 a 1945, vinculades a processos de depuració de personal funcionari, vinculades a l’empresonament de persones per raons polítiques i ideològiques i, persones mortes i deportades en camps de concentració nazis.

El consistori ha recordat a la ciutadania que poden col·laborar en la recuperació de la memòria democràtica de la ciutat.

Notícies relacionades

Qualsevol persona que conegui fets, dades, persones o que tingui qualsevol document gràfic pot contactar amb l’ajuntament per millorar els estudis publicats

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Terrassa