Col·lectiu LGTBIQ+

Terrassa posa les bases per combatre la precarietat laboral del col·lectiu trans de la ciutat

El consistori egarenc ha presentat TransRassa, una iniciativa que busca facilitar l’accés a contractacions «estables i de qualitat des d’una perspectiva interseccional» dirigida al col·lectiu LGTBIQ+

Terrassa posa les bases per combatre la precarietat laboral del col·lectiu trans de la ciutat
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Terrassa (Vallès Occidental) va presentar aquest dimecres 21 d’abril TransRassa, un projecte d’inserció laboral que busca millorar l’ocupabilitat del col·lectiu trans, tot i que també de l’LGTBIQ+ en general, a partir de les necessitats concretes d’ocupació o de millora d’aquesta del col·lectiu.

L’objectiu principal de TransRassa se centra a facilitar l’accés a contractacions «estables i de qualitat des d’una perspectiva interseccional», que focalitzi els esforços a millorar la realitat sociolaboral del col·lectiu LGTBIQ+, alhora que s’incentiva l’eliminació d’estereotips, prejudicis i discriminacions.

El projecte busca promoure la inserció laboral mitjançant la col·laboració publico-privada, per això «és necessari el recolzament de les empreses tant per desenvolupar els continguts del programa com per aconseguir aliats en la contractació dels participants», va recalcar la tinenta d’alcalde del consistori egarenc, Núria Marín.

Cinc línies d’acció

Per aconseguir els seus objectius, TransRassa es divideix en cinc línies d’acció: la primera és realitzar una anàlisi i un diagnòstic de la realitat sociolaboral del col·lectiu amb l’ajuda dels actors del teixit socioeconòmic de la ciutat i de les entitats que formen part del pacte local per a l’ocupació de Terrassa.

En segon lloc, el programa pretén fomentar la contractació de les persones usuàries mitjançant col·laboracions amb les empreses que vulguin intervenir en el projecte, així com l’anàlisi de llocs de treball en clau competencial per aconseguir un encaix professional que beneficiï les dues parts. En tercer lloc, es busca aconseguir el desenvolupament competencial amb itineraris d’inserció per incrementar la inserció laboral a partir d’accions concretes que augmentin l’ocupabilitat amb processos de formació i acompanyament específic.

Donar resposta a les especificades del col·lectiu i a la necessitat de trencar amb els estereotips ocupa la quarta línia d’acció del programa, que «se centra a eliminar discriminacions en l’entorn laboral donant visibilitat i creant sinergies entre el sector empresarial i entitats LGTBIQ+». Finalment, TransRassa també té com a objectiu fomentar l’emprenedoria i l’economia social del col·lectiu comptant amb el recolzament del Servei LGTBIQ+.

Subvencions per fomentar la contractació

El programa compta amb una sèrie de diverses mesures, dirigides tant a empreses com a persones. En aquest bloc es troben les ajudes econòmiques per a les empreses participants en forma de subvencions, bonificacions i dotacions econòmiques vinculades a la contractació en el marc de programes d’ocupació gestionats a Foment de Terrassa.

D’altra banda, s’aplicaran un altre tipus de mesures, com la cooperació amb empreses o entitats d’inserció del territori en borses de treball, l’aplicació de la discriminació positiva en processos de selecció públics i la formació i qualificació dels usuaris segons el seu objectiu professional i les necessitats específiques de l’empresa, entre d’altres.

Amb tot, es persegueix potenciar l’encaix professional entre els usuaris i les necessitats de personal que presenten les empreses de Terrassa i voltants. En definitiva, va concloure Núria Marín, «es tracta d’un programa transversal i interseccional que busca la cooperació del teixit empresarial i associatiu del territori per estudiar i donar solució a la realitat de la desocupació en el col·lectiu LGTBIQ+ apoderant-lo a través de la formació i l’ocupació».

Notícies relacionades

Aquesta acció se suma a una lluita que també va iniciar Sabadell, l’altra capital del Vallès Occidental, amb Trans*laboral, una iniciativa que, el 2018, va advocar per facilitar l’accés a la feina del sector més amagat i vulnerable del col·lectiu LGTBIQ+.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Terrassa LGTBI