Més carrer, menys consum

La Pájara de Terrassa, en plena actuació, aquest dissabte a la nit a la ciutat vallesana.

La Pájara de Terrassa, en plena actuació, aquest dissabte a la nit a la ciutat vallesana. / ELISABETH ROURA / Terrassa

3
Es llegeix en minuts
Elisabeth Roura
Elisabeth Roura

Periodista

ver +

Terrassa va acomiadar el dissabte de festa major amb la inconfusible veu d'Alaska inundant la Rambla d'un electropop que apassiona el seu públic, mentre que The Pinker Tones omplien el Vapor Ventalló d'una fusió d'estils sorprenent. Fangoria ha estat un dels concerts estrella del cap de setmana i va mostrar tot el seu glamur al mateix escenari on divendres va actuar el grup català Mishima i on ho farà avui el cantautor Álex Ubago

Música per a tots els gustos en un escenari que solia estar ubicat a l'extrem sud de la Rambla i en aquesta ocasió s'ha traslladat al Parc dels Catalans. Un canvi aplaudit pel públic, que aquest any disposa de més llum i més espai per disfrutar de les actuacions, i una bona notícia per a la gespa del parc, que evitarà que es converteixi en un abocador.

L'oferta musical es va multiplicar en la nit estrella de la festa. Dyango va omplir la plaça Nova i va delectar un públic fidel, mentre que la plaça Vella es transformava en una pista de ball amb el ritme de la Salseta del Poble-sec. Els mítics cafès i restaurants del centre es van omplir al llarg de la tarda, encara que a la majoria de taules només hi havia algunes begudes i encara quedaven cadires lliures als salons de te que s'han posat de moda els últims mesos.

Sortir de casa implica consumir, però les butxaques se'n ressenten i la gent ho sap. Una orxata mentre passeges, un globus d'heli de Hello Kitty, un cotó de sucre rosat, un tiquet de la tómbola, una poma caramel·litzada... Consumicions típiques de festa major que es van començar a frenar fa un parell d'anys. La venedora de pots per fer bombolles de sabó explica que té la seva filla i el seu germà venent globus a cada punta de la Rambla, però que aquest any "no vendran gaire". Es retalla en despeses supèrflues i s'aposta per consumir menys i passejar més pel carrer.

Petits i grans van anar al centre de Terrassa per disfrutar de la cercavila i encomanar-se de tradicions locals que converteixen aquest dissabte a la tarda en una trobada cultural excepcional. Els més petits de l'Esbart Egarenc van dansar amb els seus millors vestits i espardenyes, pendents en tot moment de la Papallona de Sant Pere, una simpàtica bestiola que dispara rajos d'aigua a qualsevol que s'hi acosti. Les bèsties, colles, diables i agrupacions de la ciutat van omplir la plaça Vella d'esperit festiu. Cascavells i gralles van acompanyar el ball de bastons més sorprenent: van utilitzar estics d'hoquei, un gest de complicitat a la fantàstica temporada de l'esport estrella de la ciutat. Aviat Minyons i Castellers van construir els seus castells de vigília amb seguretat i il·lusió, només un preludi del que passarà la Diada de diumenge.

Les terrasses no es van omplir fins al sopar i llargues cues esperaven aconseguir un entrepà en alguna de les parades instal·lades als carrers. El sopar de dissabte és cita imprescindible per preparar-se per a la desfilada del foc. Totes les bèsties de Terrassa esperaven el seu moment: el Drac va ser l'amfitrió de la marxa, seguit de prop per les guspires dels Diables i la calor indescriptible del foc. La Pájara de Terrassa va exhibir els seus encants i va aprofitar qualsevol ocasió per escopir foc: la seva silueta es dibuixava a les finestres fosques del luxós Hotel Vapor Gran, declarat insolvent fa mesos, i creava una imatge encara més tenebrosa.

Notícies relacionades

La festa major sembla que està reactivant els comerços i restaurants d'aquesta zona industrial reconvertida en el nou centre de Terrassa, encara que el més probable és que només sigui un miratge. El 40% dels locals del complex comercial segueixen buits, només alguns negocis aconsegueixen mantenir-se i fa la sensació que les botigues no aconsegueixen el públic que necessiten. Molts metres quadrats per omplir, lloguers desorbitats, pocs bancs, un parc infantil diminut... la zona acostuma a estar gairebé desèrtica, per tant la festa major podria ser un primer pas per intentar situar el Vapor Gran al mapa de la ciutat.

Llegeixi l'anterior crònica d'Elisabeth Roura aquí Llegeixi més informacions de Terrassa a l'aquíedició local