Tennis

Alcaraz entra en la història de Wimbledon tombant Djokovic

Alcaraz entra en la història de Wimbledon tombant Djokovic

GLYN KIRK

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Carlos Alcaraz es va llançar sobre l’herba. Va xutar una pilota a la grada i s’abraçava després plorant amb Juan Carlos Ferrero, el seu entrenador, i tota la seva família. Carlitos ja forma part de la història de Wimbledon. Tot just fa 10 anys el tennista murcià somiava viure aquest moment a la seva habitació d’El Palmar (Múrcia) plena de pòsters de campions de tennis. Aquest diumenge 16 de juliol la seva il·lusió d’infància s’ha fet realitat. I ho va aconseguir contra un Novak Djokovic que no coneixia la derrota en el torneig des del 2017 i que portava 45 victòries a la central des de la final que va perdre amb Andy Murray el 2013.

El que semblava impossible va ser possible. Després de 4 hores i 46 minuts Alcaraz va guanyar el títol després d’una batalla de cinc sets que va fer seva per 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6 i 6-4.

Djokovic va començar disposat a imposar les raons per les quals feia cinc anys seguits que entrava a la central per defensar el títol de campió que té inscrit set vegades en el palmarès de l’All England Tennis Club de Londres. Alcaraz semblava impressionat per aquest entorn especial del Gran Teatre del tennis mundial, tot i que va disposar d’un primer punt de ‘break’. Djokovic el va salvar i va agafar el control de la situació trencant dues vegades el servei d’Alcaraz i avançant-se amb un contundent 4-0 difícil de contrarestar. Segur dels seus cops i poderós amb la restada va dominar el set (només dos errors no forçats) per cedir un sol joc i apuntar-se’l en 34 minuts.

El vent que bufava amb força a la pista semblava a favor del serbi, però Alcaraz es va oblidar del respecte a aquest ‘gegant’, com l’havia anomenat el seu entrenador Juan Carlos Ferrero el dia abans. «Té dos braços i dues cames com tots nosaltres», havia dit l’exnúmero 1 valencià. El segon set va ser la batalla anunciada i esperada entre dos tennistes, els dos millors del circuit i, en aquest duel, Alcaraz es va trobar fort per plantar cara. Va pegar més fort. Era més valent. Va fer el seu primer ‘break’ (2-0), amb jugades que van aixecar l’«¡oh!» d’admiració dels 15.000 aficionats presents, entre els quals els actors Brad Pitt i Daniel Craig, a prop del rei Felip VI, present a la llotja, al costat del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta.

‘Tie-break’ decisiu

Djokovic va aguantar el primer cop per respondre ràpidament amb un ‘break’ i demanar l’aplaudiment dels aficionats aixecant els braços, i va disposar d’un altre ‘break point’ en el següent joc que se li va escapar després d’un espectacular intercanvi de 27 cops, que va ser per a Alcaraz. L’esperada batalla estava en marxa. Els dos tennistes van mantenir la igualtat al marcador fins arribar al ‘tie-break’.

Djokovic va aconseguir un avantatge de 3-0, però Alcaraz va aguantar. Va posar més pressió per recuperar fins al 5-5, quan a Djokovic li van assenyalar un ‘warning’ per perdre temps amb la sacada. Malgrat això va tenir un ‘set ball’ amb 6-5, contra el servei d’Alcaraz, que el va salvar guanyant les seves dues sacades per arrabassar-li el set a Djokovic amb una espectacular restada paral·lela de revés que va deixar paralitzat el serbi. Djokovic cedia el primer ‘tie-break’ de 15 de guanyats consecutivament en partits de Grand Slam.

En el tercer set, Alcaraz va començar amb un ‘break’ i el va tornar a repetir (4-1) en un joc que es va allargar 27 minuts per tornar-li un contundent 6-1 al serbi. Alcaraz cridava un «‘¡Vamos!’» que ressonava per tota la central. El que semblava impossible començava a fer-se possible. La pressió passava al camp de Djokovic. El serbi havia perdut la iniciativa i se n’anava al vestidor. Alcaraz esperava jugant a fer botar la bola amb el marc de la raqueta.

Djokovic va tornar com acabat de sortir de la dutxa. Disposat a continuar la batalla. A lluitar fins a l’últim punt. El tennista serbi, amb un embenat tensor a la cama esquerra, aconseguia guanyar el quart set amb dos ‘breaks’ (2-3 i 3-6) per portar la lluita al cinquè i definitiu set.

Raqueta trencada i ‘warning’

Notícies relacionades

Evitar cedir el servei era fonamental. El va salvar Djokovic en el primer joc i el va deixar escapar en el segon, en una volea fàcil i amb Alcaraz superat. Es va desesperar el serbi i el tennista murcià li va fer el ‘break’ (2-1) en el següent joc. Djokovic va trencar la raqueta contra el pal de la xarxa. Va rebre un ‘warning’ del jutge de cadira. El partit se li escapava. El serbi no va poder recuperar el desavantatge. El somni de guanyar el 8è Wimbledon i el 24è Grand Slam s’esvaïa contra un tennista valent que ja és el futur del tennis.

Alcaraz es converteix en en el cinquè tennista espanyol a inscriure el seu nom en el palmarès del títol individual de Wimbledon, després de Manuel Santana (1966), Conchita Martínez (1994), Rafael Nadal (2008 i 2010) i Garbiñe Muguruza (2017).