Guerra freda a Sabalanka per la guerra a Ucraïna

La ucraïnesa Kostyuk li nega la salutació i li demana a la número 2 mundial «més compromís» davant el conflicte

Guerra freda a Sabalanka per la guerra a Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Aryna Sabalenka va obrir el torneig a la central Philippe Chatrier amb una clara victòria davant Marta Kostyuck (6-3, 6-2) que va evitar donar-li la mà a l’inici i al final del partit, en una mostra de la guerra freda del circuit entre les tennistes ucraïneses i les russes i bielorusses.

Durant poc més d’una hora Kostyuk va jugar mirant amb prou feines Sabalenka, en silenci absolut, cap gest, a excepció de celebrar algun punt, com a acte de resistència en pista davant la guerra que assola Ucraïna des del 24 de febrer del 2022 atacada i envaïda per Rússia amb el suport de Bielorússia. 

El dia anterior la ucraïnesa Elina Svitolina havia fet el mateix davant la russa Ana Blinkova a qui es va imposar a la final d’Estrasburg. Fa un parell de mesos, a Indian Wells, Lesia Tsurenko es va retirar en tercera ronda davant Sabalenka, «per motius personals». La tennista ucraïnesa explicaria després que no va jugar «al patir un atac de pànic».

Anhelina Kalinina també va ignorar la russa Veronika Kudermertova la setmana passada a Roma. «Fa uns dies, una gran bomba va explotar al costat de l’acadèmia dels meus pares, que està a 300 metres... hi havia un aeroport. Bé, ja no hi és», va denunciar. 

Xiulets del públic

Notícies relacionades

Kostyuck, va marxar xiulada d’una banda del públic pel seu gest, però en la roda de premsa va reafirmar la decisió de no saludar la seva rival. «No crec que la gent reaccioni així d’aquí a deu anys, una vegada acabi la guerra, no crec que se sentin molt bé pel que han fet avui. Ja vaig dir que no la saludaria. Cap ucraïnesa ho fem», va dir i, a més, va demanar un posicionament més gran davant el conflicte de Sabalenka.

«Si jo pogués parar la guerra, ho faria»

Aryna Sabalenka

«Mai ha dit res contra la guerra. Ella pot ser número 1 i podria enviar un missatge contundent al món, però evita aquesta responsabilitat», va insistir Kostyuk sobre Sabalenka. «Si jo pogués parar la guerra, ho faria», va respondre Sabalenka que va confessar haver estat nerviosa abans del partit i, al final, pensava que els xiulets del públic anaven contra ella. 

Temes:

Roland Garros