Estrena complicada del campió

Nadal fa el primer pas a Austràlia pendent de recuperar l’«instint guanyador»

El tennista balear s’imposa al britànic Draper després d’una ratxa negativa de resultats des de l’Open dels EUA

Australian Open

Australian Open / HANNAH MCKAY / Reuters

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

«L’important era la victòria, poc importava la manera», deia Rafael Nadal a la sortida de la Rod Laver Arena després de derrotar el britànic Jack Draper per 7-5, 2-6, 6-4 i 6-1. Era la primera victòria de la temporada en un escenari en el qual fa un any va donar la gran campanada al conquerir el títol, cosa que suposava el seu Grand Slam número 22, després d’una remuntada davant Daniïl Medvédev que el dominava per dos sets a la final. «Va ser sens dubte un dels tornejos més emotius de la meva carrera i estic molt content d’estar de tornada aquí, una vegada més», va destacar. Aquest dilluns era també la seva primera victòria des que és pare tot i que això no era un estímul nou per a ell. «Res ha canviat des que em vaig convertir en pare. Podria dir el contrari i seria una gran història per explicar, però no ho és», va recalcar.

El que importava és que s’havia guanyat «el dret a jugar un partit més» davant un rival dur que tot i que debutava a l’Open d’Austràlia, es presentava amb prou credencials per tenir-lo en compte després que la passada temporada va saltar del top 200 fins al número 38 mundial i que la setmana passada va assolir les semifinals en el torneig previ d’Adelaida. 

Partit de dues cares

Nadal va necessitar 3 hores i 41 minuts per desfer-se de Draper, de 21 anys i esquerrà com ell, en un partit de dues cares, en què va començar molt segur, concentrat i amb intensitat, però del qual no va sortir del tot satisfet. «Vaig cometre bastants errors i vaig tenir alts i baixos. Això és el que passa quan no tens l’impuls guanyador. Cal acceptar-ho amb humilitat i continua treballant», admetia el número 2 mundial, conscient que per a la defensa del títol haurà d’apujar el seu nivell de tennis.

Draper va ser un bon examen. Nadal el va controlar de sortida. Va imposar la seva intensitat de joc per emportar-se el primer set amb una ruptura en l’últim joc. No volia sorpreses davant un debut que «no era fàcil», va dir. I tenia raó. El tennista britànic va aguantar l’envestida de sortida de Nadal per deixar-se anar amb el seu millor tennis i apuntar-se el segon set, en el qual va trencar dues vegades el servei del balear i va igualar el marcador a un set.

Massa esforç

Massa esforçPoc acostumat a un partit així, Draper va pagar l’esforç de sotmetre el seu cos a tensions inusuals i a partir del tercer set, el britànic va començar a sentir-se malament. Va demanar atenció amb problemes a la cama dreta, després tenia rampes, molèsties als abdominals i en cada canvi de costat el fisioterapeuta li feia massatges. Així va ser fins al final del tercer set quan, després de perdre’l, ja no va oposar més resistència. El quart assalt va ser un suplici davant un Nadal que només va cedir un joc més.

Nadal va posar fi a una mala ratxa de sis derrotes des que va caure eliminat a l’Open dels Estats Units. Fins ahir només havia guanyat un partit davant Casper Ruud al Masters de Torí. 

Notícies relacionades

De moment ha passat a segona ronda en què aquest dimecres l’espera el nord-americà Makenzie McDonald (63 mundial) un rival teòricament més assequible, que li ha de servir de rodatge, en un quadro en el qual apareixen pel camí possibles rivals com Francis Tiafoe, que el va eliminar a Nova York, el mateix Medvédev a quarts o Stefano Tsitsipas o Felix Auger-Aliassime, en unes possibles semifinals. 

Tots ells també van superar la primera ronda del torneig. Dels grans favorits es va acomiadar del torneig Nick Kyrgios, que es va retirar sense jugar per una lesió al genoll i aquest dimarts (09.00 hores Eurosport) tocarà a Novak Djokovic debutar davant el tennista granadí Roberto Carballés i començar a demostrar que és el gran candidat a recuperar un títol que ha guanyat en nou ocasions.