Open dels EUA de tennis

Nadal, més a prop del número 1 que de guanyar el títol a Nova York

La baixa obligada de Djokovic obre més el camí al tennista balear i a Medvédev en el torneig de l’adeu de Serena Williams

Nadal, més a prop del número 1 que de guanyar el títol a Nova York
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Prohibida l’entrada de Novak Djokovic als Estats Units al no estar vacunat contra la covid-19, Daniïl Medvédev i Rafael Nadal parteixen com els màxims favorits al títol en l’Open dels Estats Units i s’hi jugaran el número 1 mundial.

Tant Medvédev com Nadal han destacat la baixa del serbi, a qui tots dos, almenys en les seves declaracions, asseguren que els hauria agradat veure a Nova York. Sense Djokovic, el camí del títol serà una mica menys dur, sense un rival que, en una temporada atípica per raons extraesportives, ha perdut 8.000 punts al no poder jugar l’Open d’Austràlia, de Miami, l’Indian Wells, Canadà, Cincinnati i ara l’Open dels EUA, sense comptar amb els 2.000 punts per guanyar Wimbledon que no els ha pogut computar. Malgrat tot, el serbi, si pogués jugar, també estaria en la lluita per tornar a un cim en el qual ha estat 310 setmanes.

Múltiples combinacions

El tennista rus s’enfronta al repte de revalidar el títol i defensar la primera plaça mundial. Una posició de la qual podria desbancar-lo Nadal si l’11 de setembre mossegués el seu cinquè títol a Nova York (campió el 2019, 2017, 2013 i 2010) i sumés el 23 Grand Slam de la seva carrera, sempre que Medvédev no fos el finalista. 

Nadal, a 1.255 punts del rus, tornarà a ser número 1 si guanya el títol a Nova York, però també ho aconseguiria sent finalista si Medvédev no és campió, o arribant a semifinals si la resta d’aspirants no són campions i, fins i tot, independentment dels seus resultats sempre que Medvédev, Tsitsipas, Alcaraz i Ruud no arriben a quarts de final.

En la defensa del títol guanyat l’any passat contraDjokovic, quan va arrabassar al serbi el Grand Slam, Medvédev afronta un escensari en el qual es poden creuar durs rivals com Kyrgios i Bautista (possibles vuitens), Auger-Aliassime, Carreño, (quarts), Fritz, Berrettini, Ruud i Tsitsipas (semifinals). No sembla que el preocupi. «Vull fer un bon partit una altra vegada aquí», assegurava Medvédev divendres en la roda de premsa abans del seu debut a la central Arthur Ashe dilluns contra el nord-americà Stefan Kozlov (110 mundial).

¿Semifinal espanyola?

Per Nadal, el camí de la final sembla menys dur a la zona baixa del quadro on, teòricament, es creuaria amb Schwartzman (vuitens), Norrie o Rublev (quarts), o Hukacz, Sinner o Alcaraz (semifinals). «Seria increïble jugar unes semifinals amb Rafa a Nova York», deia el jove tennista murcià, que l’any passat va eliminar Tsitsipas i va arribar a quarts de final, tot i que va haver de retirar-se, lesionat. 

Les expectatives d’Alcaraz són màximes, tot i que haurà de controlar la pressió de ser el tercer favorit del torneig en una gira prèvia sense bons resultats. L’argentí Sebastián Báez (37 mundial) el posarà a prova en el seu debut dimarts a la central Arthur Ashe (18 hores, Eurosport).

 Un partit en 50 dies

Set hores després, Nadal obrirà la jornada nocturna (01.00 hores, Eurosport) contra el desconegut australià Rinky Hijita (198 mundial), que, amb 21 anys, només ha jugat tres partits en el circuit ATP. Malgrat l’evident superioritat, Nadal s’ha mostrat previngut davant la seva estrena i les seves opcions en el torneig, pendent també de l’embaràs de la seva dona, Maria Francisca Perelló, ingressada en una clínica en la 31a setmana de la seva gestació.

En 50 dies, des que es va retirar de Wimbledon per un esquinç abdominal en els quarts de final contra Fritz, el tennista balear només ha jugat el partit que va perdre contra Coric a Cincinnati. «No és la millor manera d’arribar a un Grand Slam», admetia Nadal, encara pendent d’una lesió «perillosa» que l’obligarà a jugar amb «precaució», especialment amb la sacada.   

Serena, la gran atracció

En el torneig femení la gran atracció serà el moment de la retirada de Serena Williams. Campiona en cinc ocasions a Nova York, l’ex número 1 mundial jugarà cada partit com l’últim d’una espectacular carrera en la qual ha acumulat 23 Grand Slams i durant dues dècades ha sigut la dominadora del circuit.

Tornar a aixecar el títol a la central Arthur Ashe en el seu comiat, als 40 anys, sembla una proesa inabastable per a la campiona nord-americana, tot i que ningú s’atreveix a dir que sigui impossible.

El torneig es presenta molt obert, com cada Grand Slam des que Serena en va guanyar l’últim a Melbourne (2017). L’any passat va sorprendre la britànica Emma Raducanu, que va aparèixer de la fase prèvia per conquerir el títol amb només 18 anys, tot i que des d’aleshores no ha tornat a guanyar cap torneig.

Badosa i Muguruza, en hores baixes

Notícies relacionades

La primera favorita al títol és l’actual número 1 mundial, Iga Swiatek, però la tennista polonesa ha perdut la força que la va portar al cim encadenant cinc títols seguits, l’últim Roland Garros. 

El ventall de candidates és ampli i entre elles hi ha Paula Badosa i Garbiñe Muguruza, tot i que cap de les dues està passant pel seu millor moment. Per a totes dues seria essencial guanyar el títol per entrar a les finals WTA. De moment, Badosa és vuitena en la classificació de l’any i Muguruza, l’última campiona a Guadalajara, la 54. No són les millors referències.