A LA RECERCA DEL 14È TÍTOL

El pas final de Nadal a Roland Garros

El partit contra Casper Ruud, que va estar a l’acadèmia del mallorquí, comença a les 15 hores (TDT Discovery Max, en obert i Eurosport)

El pas final de Nadal a Roland Garros

Efe

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

«Anem embolicant la troca», feia broma Carlos Moyà davant l’últim pas de Rafael Nadal a la recerca del seu 14è títol a Roland Garros i el 22è Grand Slam. L’entrenador i amic del 13 vegades campió del torneig ho deia després de la semifinal aclaparadora jugada el dia anterior contra Alexander Zverev. Ho va passar malament com poques vegades, admetia. «Sempre soc positiu, però aquella vegada no les tenia totes. Rafa va patir una davallada física i ens preocupàvem perquè vèiem que ho passava malament».

L’ex número 1 mundial parlava amb la premsa espanyola poc després de finalitzar l’entrenament de Nadal a la pista número 7. Poc més d’una hora i mitja, sota el sol a 27 graus, temps que no serà el mateix amb l’anunci d’un 80% de probabilitat de pluja que tornarà a obligar a tancar el sostre de la Philippe Chatrier.

 A la pista, pilotejant amb Nadal, hi havia Moyà, Francis Roig i Marc López, sota l’atenta mirada el doctor Ángel Ruiz Cotorro i el recuperador físic Rafael Maymó. Tots pendents dels moviments del tennista, igual que les gairebé 3.800 persones que omplien la pista i que aplaudien qualsevol cop del seu ídol.

Zverev, lligaments trencats

24 hores abans de tornar a la Philippe Chatrier (15 h, TDT Discovery Max, en obert, i Eurosport), Nadal es movia bé. Semblava recuperat de l’esforç dels últims dies. No només de les semifinals contra Zverev (3 hores i 5 minuts), sinó dels partits anteriors durs amb Novak Djokovic (4 hores i 11 minuts) i Felix Auger-Aliassime (4 hores i 23 minuts) en només set dies.

«Jugar la final contra Rafa a Roland Garros és segurament el repte més gran d’aquest esport. Ja ha guanyat 13 vegades i sembla absolutament impossible vèncer-lo, però ho intentaré, igual que els altres 13 abans que jo»

Casper Ruud

Moyà va explicar que Nadal va patir «una davallada física» i que les sensacions «eren rares» en el partit amb Zverev. «Un rival una mica irregular però que, quan està fi, és molt difícil perquè no et deixa fer gaires coses. Rafa va haver d’apostar per l’èpica en el primer set i després va passar el que va passar».

El tennista alemany, que dissabte va marxar amb un avió privat contractat per Roland Garros a Montecarlo, va explicar a les xarxes socials que s’havia trencat els lligaments del turmell dret. Una lesió que el deixarà fora de combat almenys fins a Wimbledon. Des d’Instagram, Zverev va enviar un missatge a Nadal, a qui va felicitar per la seva victòria. «És increïble la catorzena final de Rafa. Espero que pugui arribar al final del camí i que segueixi fent història», va dir.

«Nadal és Nadal i això és Roland Garros», valorava Moyà a l’hora d’analitzar la final. «Cada partit que salva és com una transformació en un nou jugador. Lesió a part, el fet d’arribar a la situació a la qual va arribar i amb el joc que està fent, tenim confiança que pot superar les adversitats i està preparat per fer-ho».

El repte més gran de Ruud

Casper Ruud sap el que li espera a la Philippe Chatrier. «Jugar la final contra Rafa a Roland Garros és segurament el repte més gran d’aquest esport. Ja ha guanyat 13 vegades i sembla absolutament impossible vèncer-lo, però ho intentaré, igual que els altres 13 abans que jo», deia el tennista noruec, número 8 mundial, que jugarà la primera final d’un Grand Slam. «No hi tinc res a perdre», insistia després de guanyar Marin Cilic a les semifinals.  

«Ruud és el jugador més terrícola del circuit. Temo la confiança que té», apuntava, prudent, Moyà.  L’evolució del tennista noruec, de 23 anys, ha sigut molt ràpida en poc més de tres anys.

L’orgull de Toni Nadal

Notícies relacionades

«Va arribar a Manacor quan estava entre 140 i 150 [a nivell mundial] i avui dia és un dels millors. Ell i el seu pare han fet un treball extraordinari i ens sentim orgullosos de col·laborar-hi», comentava Toni Nadal, content perquè un jugador de la seva acadèmia arribés a la final. 

«Va arribar a Manacor quan estava entre 140 i 150 [a nivell mundial] i avui dia és un dels millors. Ell i el seu pare han fet un treball extraordinari»

Toni Nadal

Això si, l’oncle de Nadal no ocultava els seus sentiments. «Si hem de perdre amb algú, quue sigui contra Casper, i si Casper ha de perdre, millor que sigui contra Rafa, perquè ja va dir al seu moment, quan era petit, que Rafa era el seu ídol».