Tennis

Nadal treu l’èpica per passar a les semifinals de l’Open d’Austràlia

  • El tennista balear, que dominava els dos primers sets davant Shapovalov va tenir problemes estomacals i va necessitar els cinc sets per desfer-se del canadenc per 6-3, 6-4, 4-6, 3-6 i 6-3

Nadal treu l’èpica per passar a les semifinals de l’Open d’Austràlia
3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Rafael Nadal serà a les semifinals de l’Open d’Austràlia per setena vegada en la seva carrera. L’ex número 1 i campió del torneig el 2009 va necessitar els cinc sets per desfer-se de Denis Shapovalov per 6-3, 6-4, 4-6, 6-3 i 6-3, en un partit que va començar amb una exhibició, tot i que unes molèsties estomacals van estar a punt de tombar-lo. De nou va treure l’èpica, com en els millors temps, per salvar una situació al límit amb la seva competitivitat, orgull i experiència.

Nadal va entrar a la Rod Laver Arena amb les idees molt clares de com havia de jugar. Era bàsic el seu servei i ho va demostrar cedint només quatre punts i guanyant el 89% amb el seu primer servei, pressionant amb la resta i cometent només tres errors no forçats en una primera mànega gairebé perfecta que es va apuntar en 39 minuts.

Queixa a l’àrbitre

Shapovalov, que va sortir accelerat i molt irregular, no podia imposar el joc que volia amb el seu poderós servei. El canadenc l’ha cedit en blanc (3-1) i després de perdre el set s’ha queixat al jutge de cadira, Carlos Bernardes, de permetre que Nadal perdés temps.

 «Sou tots uns de corruptes», li va deixar anar molest davant la sorpresa de Nadal, que, després de cedir el primer joc de la segona mànega, sorprès per queixes del canadenc, es va acostar a la xarxa per conèixer el motiu de la seva protesta. Unes queixes que, poc després, Shapovalov traslladaria al seu equip tècnic, després de cedir per segona vegada el seu servei (4-2), en un moment en què el canadenc estava plantejant més batalla. 

Nadal va seguir anant a la seva, molt sòlid amb el seu joc, mantenint a Shapovalov lluny de la línia de fons i imposant el ritme que volia al joc per continuar forçant els errors del canadenc que cedia la segona mànega en una hora.

Canvi d’escenari

Shapovalov va intentar fer un pas endavant per evitar el KO. Va millorar l’efectivitat del seu servei i, després de 2 hores i 12 minuts, va aconseguir dos primers punts de trencament (15-40), que no va saber concretar. Nadal va salvar la situació forçant tres errors del canadenc a la resta. 

Però l’actitud del canadenc ja no era la mateixa. Sabia que li quedaven poques oportunitats per no marxar al vestidor derrotat. Shapovalov va insistir en el seu atac i ja no va desaprofitar un segon ‘break’ amb 0-40 que li va permetre trencar per primera vegada la sacada de Nadal i el tercer set.

El tennista canadenc va mantenir la pressió en el quart set per fer un nou ‘break’ (3-1), després que Nadal rebés una falta de temps i cometés una doble falta. La seva actitud no era la mateixa. Estava incòmode i havia perdut fluïdesa en el joc.

Unes molèsties estomacals el van obligar a demanar atenció mèdica. El seu rostre estava desencaixat i la preocupació era evident a la seva llotja. El canadenc va aprofitar la situació per avançar-se 5-2 i, després de salvar un 15-40, forçar el cinquè set.

Resistència i èpica

Notícies relacionades

A Nadal li tocava resistir i a Shapovalov, demostrar que podia guanyar-lo. L’ex número 1 semblava haver recuperat una mica més la seva energia després de 3 hores i mitja de batalla. Amb les poques forces que li quedaven va salvar un ‘break point’ en el primer joc i, en el segon joc, va trencar el servei del canadenc, per tornar a salvar dos de nous ‘break points’, en un tercer joc de més de 8 minuts, i avançar-se 3-0 en el marcador.

Massa avantatge perquè Nadal deixés escapar el partit. Així, el manacorí va firmar el seu pas a les semifinals del torneig, en què s’enfrontarà al guanyador del partit entre l’italià Mateo Berretini i el francès Gael Monfils.