Tennis

Gerard Piqué es queda sense el reclam d’Espanya a la Copa Davis

  • L’eliminació del campió en mans de Rússia és un dur cop per a l’interès del públic espanyol que Kosmos confia alleujar amb la presència de Djokovic i Medvedev, número 1 i 2 del món, al Madrid Arena.

  • «No podria estar més orgullós del meu equip. Han sigut un 10 en entrega i compromís. No podia demanar més», diu el capità, Sergi Bruguera, després de l’eliminació d’Espanya

Gerard Piqué es queda sense el reclam d’Espanya a la Copa Davis

EFE

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

La presència d’Espanya en la fase decisiva de la Copa Davis per defensar el títol guanyat el 2019 era vital per al reclam del públic al Madrid Arena el pròxim cap de setmana. L’eliminació de l’equip de Sergi Bruguera, en la fase de grups, serà un problema més per a Kosmos, l’empresa de Gerard Piqué, que confiava a tenir els espanyols aquest dijous en els quarts de final.

La imatge de Fernando Verdasco, director del torneig, animant des de les grades com un seguidor més els seus excompanys, posava en evidència la necessitat de la victòria espanyola. En les dues eliminatòries jugades per Espanya en la fase de grups davant l’Equador i, especialment, diumenge davant Rússia, les 9.155 localitats de l’antic Rockodromo s’havien omplert per recolzar l’equip que, fins a la mitjanit de diumenge, va estar lluitant per classificar-se per a quarts de final. 

A un set de classificar-se

Feliciano López havia donat esperances amb la seva victòria en el primer partit davant Andrei Rublev (2-6, 6-3, 6-4) i, per moments, va estar a prop de confirmar-se quan el veterà tennista toledà i Marcel Granollers guanyaven el primer set en el doble decisiu per a l’eliminatòria, després que Daniil Medvedev igualés el marcador derrotant en el segon individual Pablo Carreño (6-2 i 7-6). 

Però el doble rus format per Rublev i Aslan Karatsev va treure el caramel de la boca als espanyols arrabassant-los un set que donava la classificació a Rússia com un dels dos millors segons de grup, i al final guanyant el partit (4-6, 6-2, 6-4) que feia fora Espanya dels quarts de final, per un sol set, en benefici de la Sèrbia de Novak Djokovic

«No podria estar més orgullós del meu equip. Han competit tots els partits i han sigut un 10 en entrega i compromís. No podia demanar més», destacava Bruguera després de l’eliminació, recordant «tots els problemes que havia tingut l’equip» amb les baixes a última hora de Roberto Bautista i Carlos Alcaraz, que s’afegien a l’absència de Rafael Nadal.

Un sol set va impedir a Espanya continuar defensant el títol en una eliminatòria de quarts de final, en la qual s’hauria creuat amb Suècia, rival assequible, per buscar una plaça a les semifinals que hauria assegurat la classificació directa per al 2022 que, ara, haurà de buscar en les prèvies de l’any vinent. 

En mans de Djokovic i Medvedev

Sense Espanya en la lluita per l’Enciamera, les expectatives que podia tenir Kosmos amb la venda d’entrades són ara una incògnita, tot i que des de l’organització es mostraven contents per «l’ambientàs» i destacaven en un comunicat la presència en la fase de grups de 60.000 aficionats entre les dues seus de Madrid i Torí, ja que a Innsbruck s’ha hagut de jugar sense públic per les mesures anti Covid decretades pel govern d’Àustria.

La possibilitat de tenir assegurats a Madrid els números 1 i 2 del món (Djokovic, líder de Sèrbia, que s’enfrontarà dimecres al Kazakhstan, i Medvedev, amb Rússia dijous davant Suècia), encara permetia als organitzadors ser optimistes de cara a l’afluència de públic a les semifinals i la final del pròxim cap de setmana. 

Quan Kosmos va optar per disgregar la fase de grups entre les seus de Madrid, Innsbruk i Torí pretenia reduir els costos organitzatius del torneig i millorar la venda d’entrades i audiències televisives respecte a les que va tenir en la primera edició el 2019, a la Caixa Màgica, amb els 18 equips presents, que només es van maquillar al final amb la conquesta d’Espanya de la sisena Enciamera de la seva història.

Aràbia Saudita, a l’horitzó

Notícies relacionades

En aquesta primera edició de la nova Copa Davis de Piqué les pèrdues de Kosmos van superar els 50 milions d’euros segons va revelar el diari francès L’Equipe. La suspensió del torneig el 2020, per la pandèmia del coronavirus, va permetre no pagar els 18 milions d’euros destinats a premis per als jugadors i va suposar un alleujament econòmic per encarar el torneig del 2021. 

L’edició d’aquest any podria ser l’última que se celebri a Madrid, si es confirma el principi d’acord al qual hauria arribat Kosmos per disputar la Copa Davis els pròxims cinc anys a Abu Dhabi (Aràbia Saudita) amb un contracte supermilionari, no revelat, que acabaria amb els problemes de Kosmos i tranquil·litzaria la Federació Internacional de Tennis, almenys econòmicament, tot i que continua tenint les crítiques del canvi de format i la petició de jugadors i federacions, que es queixen de la pèrdua de l’«esperit» d’una competició centenària.