La victòria més somiada

La brutal transformació de Paula Badosa: de la depressió a l’èxtasi

  • La tennista catalana conquereix el Masters 1000 d’Indian Wells tres anys després que estigués a un pas de deixar el tennis, enfonsada i sense confiança.

  • Badosa es va imposar en una batalla de mes de tres hores a l’ex número 1 mundial, Victoria Azarenka.

La brutal transformació de Paula Badosa: de la depressió a l’èxtasi
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

«Res és impossible. Si lluites i treballes pots aconseguir qualsevol cosa. Has de somiar», deia Paula Badosa, orgullosa i feliç, després de convertir-se en la campiona del Masters 1000 d’Indian Wells a l’imposar-se a l’ex número 1 mundial i dues vegades vencedora del torneig, la bielorussa Victoria Azarenka per 7-6 (5), 2-6 i 7-6 (2).

Amb prou feines tres anys abans de conquerir la victòria més important de la seva carrera al desert californià, el setembre del 2018, la tennista catalana pensava a penjar la raqueta per problemes personals i els mals resultats que acumulava. 

«Era una joguina trencada, una persona enfonsada, sense confiança en ella mateixa. Moltes coses de la seva carrera l’havien superat. Era una persona devorada pel seu personatge. Tenia una ansietat enorme que no la deixava viure», explicava llavors Xavier Budó, exentrenador de Carla Suárez, que es va bolcar amb ella per ajudar-la a reaccionar, segur del talent que atresorava la tennista amb qui ja havia treballat quan va guanyar Roland Garros júnior el 2015.

Sortir del pou

No va ser fàcil sortir d’aquest pou en què es trobava Badosa. Calia començar a treballar de zero. Era un repte majúscul que havia de començar fora de la pista per reorganitzar el seu entorn. «Recordar-li totes les coses bones que tenia com a persona i aconseguir que tornés a ser la Paula», explicava llavors Budó

«Res és impossible. Si lluites i treballes pots aconseguir qualsevol cosa. Has de somiar»

Paula Badosa / Campiona a Indian Wells

Badosa estava sense patrocinador, al ‘top 200’ i sense recursos econòmics per afrontar un repte que no seria fàcil. Un camí molt dur però en el qual la tennista es va entregar en cos i ànima.

«He passat moments molt complicats», recordava Badosa després de guanyar el títol a Indian Wells, en un duríssim partit de tres hores dalt «d’una muntanya russa física i mental en la qual he viscut moltes emocions», explicava la tennista de Begur, de 23 anys, tot i que nascuda a Nova York, on els seus pares, models de professió, s’havien instal·lat per treballar. 

La ‘pròxima Sharapova’

Va tenir una època en què ja destacava com a promesa i la federació nord-americana de tennis va intentar nacionalitzar-la, tot i que finalment, amb 14 anys, va optar per marxar a València a treballar amb Pancho Alvariño.

El camí des d’aleshores, quan la presentaven com la «pròxima Sharapova», també l’ha viscut en una muntanya russa, amb llums i ombres. De guanyar Roland Garros júnior (2015) va anar caient en un pou en el qual va tocar fons el setembre del 2018, ficada en una depressió de la qual no trobava sortida.

El ‘reset’ amb Budó va ser decisiu per retrobar-se a ella mateixa i sentir-se realment tennista. Al costat del tècnic català va recuperar les seves ganes de jugar. La metamorfosi de Badosa ha sigut tan ràpida com espectacular. D’estar classificada al lloc 247 fa tres anys, ha fet un salt espectacular en la seva carrera fins al número 13 mundial.

Canvis d’entrenador

Al seu equip ja no hi ha Budó, amb qui va aconseguir col·locar-se al ‘top 100’. La intensitat i exigències amb què tots dos van treballar van trencar el tàndem a les portes de Roland Garros 2020 on, ja sense el tècnic català, Badosa arribaria als vuitens de final a París.

Javier Martí, extennista i amic, va agafar el relleu per acompanyar Badosa en una ascensió meteòrica que li va permetre assentar-se en el circuit fins aquesta temporada, en la qual han arribat els millors èxits, ja sense ell, després d’acabar Wimbledon, i amb Jorge García, un tècnic que va conèixer en la seva etapa de València, com a nou entrenador des de fa un parell de mesos.

Els reptes immediats

«No esperava gens aquesta pujada en el rànquing. Vaig començar l’any al lloc número 87 i ara estic molt a prop del ‘top ten’. Mai vaig pensar que això passaria tan ràpid i ho aconseguiria aquest any. És increïble. Ara miro la classificació i veig que estic en posicions de classificar-me entre les millors i és un somni per a mi», destacava després de convertir-se en la primera espanyola campiona a Indian Wells i la cinquena a guanyar un Masters 1000, després d’Arantxa, Conchita, María José Martínez i Garbiñe Muguruza.

Notícies relacionades

El títol a Califòrnia és el segon de la seva carrera després de guanyar el primer a Belgrad fa uns mesos i després d’haver arribat a les semifinals en el Masters 1000 de Madrid i els quarts en els Jocs Olímpics de Tòquio, on només una lipotímia la va apartar de disputar les medalles.

Després d’Indian Wells, Badosa té per objectiu les finals WTA que es disputaran del 10 al 17 de novembre, però abans la tennista catalana estarà a l’equip espanyol de les Billie Jean King Finals (antiga Copa Federació) que de l’1 al 6 de novembre lluitarà pel títol a Praga, al costat de Garbiñe Muguruza, Sara Sorribes, Nuria Parrizas i Carla Suárez.