TENNIS

La Laver Cup, la copa de Federer sense Federer

  • Federer, Nadal i Djokovic no s’alinearan per primera vegada en quatre edicions amb l’equip d’Europa, que torna a ser favorit per guanyar el títol.

  • La nova generació encapçalada per Medvedev, Tsitsipas i Zverev seran la referència d’un torneig que se celebrarà els mateixos dies que la Ryder Cup de golf.

La Laver Cup, la copa de Federer sense Federer
3
Es llegeix en minuts

A ningú li hauria estranyat que el torneig pogués dir-se Federer Cup. L’exnúmero 1 va tenir la idea i la seva empresa Team 8 es va encarregar de fer-la realitat. Però Roger Federer va batejar la competició amb el nom d’una llegenda viva del tennis com l’australià Rod Laver, el seu ídol de joventut i l’únic tennista que ha aconseguit en dues ocasions el Grand Slam (1962 i 1969). 

Federer volia que la Laver Cup no fos una simple exhibició tennística, sinó que podria perdurar en el temps com una referència semblant a la Ryder Cup de golf, torneig amb què aquest any competirà directament al celebrar-se els mateixos dies (24 a 26 de setembre), també als Estats Units, a Wisconsin en el Whistlin Straits Golf Course.

El ‘Big Three’ absent

La Laver Cup s’havia de disputar el 2020, però la pandèmia del coronavirus va obligar a suspendre la quarta edició que se celebrarà aquest cap de setmana al TD Garden, de Boston, on juguen els Celtics de l’NBA, amb una capacitat per a 19.580 espectadors. Per primera vegada Federer no serà a la pista, com tampoc Rafael Nadal i Novak Djokovic

Les lesions del suís i el mallorquí, així com la renúncia del número 1, saturat de tennis, obren la incògnita de com afectarà l’absència dels tres tenors del tennis d’un torneig que, en les seves tres anteriors edicions, ha despertat més interès que la nova Copa Davis de Gerard Piqué.

Federer, que és l’únic jugador que ha guanyat els sis partits que ha disputat en la seva participació a la Laver Cup, no ocultava la seva decepció per la seva absència. «Em dol molt no jugar. Sabia que arribaria un moment en el qual no podria participar-hi, però no esperava que fos aquest any», deia el suís, de 40 anys, en una recent entrevista, en la qual valorava la seva recuperació per la seva lesió al genoll. «Cal tenir paciència. Vaig pas a pas», i en la qual es mostrava confiat en tornar a la pista el 2022, tot i que sense especificar la data d’aquesta tornada.

Els participants

Malgrat aquestes baixes, l’equip d’Europa, campió en les tres anteriors edicions, la primera a Praga el 2017 (15-9), la segona a Chicago (13-8) i la tercera a Ginebra (13-11), torna a ser favorit al comptar el seu capità Bjorn Borg amb cinc top 10 davant la Resta del Món, que no en disposa de cap. 

Daniïl Medvédev (número 2 mundial) , Stefanos Tsitsipas (3), Alexander Zverev (4), Andrey Rublev (5), Matteo Berrettini (6), Casper Ruud (10) i Feliciano López (110) com a suplent, seran la representació del Vell Continent. Per la seva part John McEnroe ha escollit Felix Auger-Aliassime (11), Denis Shapovalov (12), Diego Schwartzman (15),Reilly Opelka (19) i John Isner (22) i Jack Sock (164), per representar la Resta del Món.

Reglament i premis

Els partits es juguen al millor de tres sets, però en cas d’empat a un, la tercera mànega seria un ‘super tie-break’ a 10 punts. Cada jugador convocat ha de competir en, almenys, un partit individual durant les dues primeres jornades i cap jugador podrà disputar més de dos partits individuals durant la competició. Els partits guanyats divendres donen 1 punt, 2 punts dissabte i 3 punts en la jornada final, diumenge. En cas d’empat final a 12 punts es jugaria un cinquè partit decisiu diumenge.

Notícies relacionades

El premi per als jugadors de l’equip campió està estipulat en un mínim de 250.000 dòlars cada un, mentre que els perdedors rebran un xec de 125.000 dòlars. A aquestes quantitats fixes s’afegeix una altra quantitat per la participació basada en el rànquing dels tennistes. En l’última edició el 2019, Nadal, segons algunes informacions, es va embutxacar al voltant de 2 milions de dòlars per la seva participació a la Laver Cup. 

 Eurosport oferirà en directe el torneig (19.00 hores, divendres a Espanya), després de firmar un contracte fins al 2030. El preu de les entrades oscil·larà entre 25 i 1.279 dòlars, segons la jornada i la localitat.

Temes:

Roger Federer