UN RÈCORD DE LLEGENDA

Djokovic, cinc anys i (de moment) 353 dies, com a número 1

  • El tennista serbi suma 311 setmanes al capdavant del rànquing i supera Federer, que torna a competir després de més d’un any absent de les pistes.

Djokovic, cinc anys i (de moment) 353 dies, com a número 1
3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Novak Djokovic ha necessitat 2.177 dies per batre el rècord de 310 setmanes com a número 1 mundial de Roger Federer. A partir d’aquest dilluns el tennista serbi suma 311 setmanes al capdavant del rànquing creat el 1973 per l’ATP. En total, 5 anys i, de moment, 353 dies, al cim del món. 

Va ser el 3 de juliol del 2011, a la central de Wimbledon i després d’haver guanyat Rafael Nadal en la final, quan Djokovic li va arrabassar el número 1 del món al tennista balear 

La mateixa setmana que Federer torna a trepitjar una pista després de més de 400 dies absent del circuit, Djokovic supera un llistó que ni podia somiar, estès sobre l’herba de l’All England Tennis Club, després d’haver conquerit el seu primer Wimbledon.

Aquell any Djokovic acabaria guanyant 10 títols, entre els quals hi havia l’Open d’Austràlia, el Wimbledon i l’Open dels Estats Units, per tancar una temporada com a indiscutible número 1 i guanyant Nadal les sis vegades que s’havien creuat en un torneig, i en quatre ocasions, Federer, que només li va barrar el pas en les semifinals de Roland Garros.

Un domini aclaparador del tennista serbi que arribava un any després d’haver passat «un dels pitjors moments de la meva vida» i haver pensat a «deixar el tennis», segons ha confessat la setmana abans d’arribar al seu rècord estratosfèric. Va ser el 2010, quan l’austríac Jurgen Melzer el va eliminar en quarts de final de Roland Garros, remuntant-li dos sets en contra. Llavors Djokovic era número 2 mundial.

«Va ser la primera vegada que vaig sentir un gran impuls per deixar el tennis. Que els meus somnis s’estaven enfonsant, que no era prou bo per arribar a les metes que m’havia proposat. Vaig xocar contra un mur, em trobava en un lloc molt fotut mentalment», va revelar fa un parell de setmanes, en un podcast al seu amic Chervin Jafarieh, que ha transcrit i ha fet públic el periodista serbi Sasa Ozma. Confessió desconeguda

em trobava en un lloc molt fotut mentalmentpodcast al seu amic Chervin JafariehSasa OzmaUna conversa íntima i oberta en la qual Djokovic agraeix el recolzament que, en aquell moment, va tenir del seu entrenador Marian Vajda i Miljan Amanovic, el seu fisioterapeuta. «Em em van deixar plorar i els estic molt agraït per això; va ser un moment clau», ha recordat el número 1, que, des d’aquell dia, assegura que mai més ha caigut en una situació semblant, fins i tot quan el 2017, per la lesió al colze i per problemes personals, va viure la seva pitjor temporada, quan estava deprimit i va caure al lloc número 12 mundial.

«Realment m’emociona anar pel camí de llegendes i gegants d’aquest esport», ha dit Djokovic en la web oficial de l’ATP. «Saber que m’he guanyat el meu lloc entre ells, seguint el meu somni d’infància, és una bonica confirmació que, quan fas les coses amb amor i passió, tot és possible».

No és el final d’una trajectòria. Djokovic, als seus 33 anys, continua buscant nous reptes i, després d’haver-se convertit en el millor número 1 de la història, té uns objectius molt clars.

Amb 12.030 punts en el rànquing d’aquest dilluns de l’ATP i amb 2.180 punts d’avantatge sobre Nadal, segon, de moment, Djokovic mantindrà el seu lloc bastantes setmanes més, però els seus reptes són d’altres. «Ara vull concentrar-me essencialment en els tornejos de Grand Slam; el meu objectiu és guanyar els màxims possibles i aconseguir nous rècords».

Notícies relacionades

Després de la seva última victòria en l’Open d’Austràlia, Djokovic té el seu punt de mira posat en els 20 Grand Slams de Federer i Nadal. El tennista suís, amb 39 anys, que a Doha s’ha fotografiat amb un pastís per felicitar el serbi, torna a la pista per defensar-se, després de 400 dies de baixa per una doble operació de genolls i assegurant que el seu objectiu és «estar al 100% a Wimbledon», i Nadal, per la seva banda, la setmana vinent cedirà el número 2 mundial al rus Daniïl Medvédev, però té com a objectiu conquerir el 14è Roland Garros per defensar-se i mantenir la lluita per ser el millor de la història del tennis.

Noms propis de número 1