la gran batalla de la terra

Nadal, a punt per al gran repte a Roland Garros

Els dos millors tennistes del món s'enfronten en una final per a la història aquest diumenge (15.00 hores, Eurosport)

zentauroepp55353701 deportes201010190432

zentauroepp55353701 deportes201010190432

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Rafael Nadal i Novak Djokovic. El número 1 mundial davant el 12 vegades campió del torneig. En joc el títol de Roland Garros i un nou Grand Slam en la carrera per ser el millor de la història.  La modernitzada Phillippe Chatrier serà l’escenari de la gran batalla de la terra. El partit.

La centenària central que avui trepitjaran Nadal i Djokovic (15.00 hores Eurosport, DZN) té poc a veure amb la pista dissenyada per l’arquitecte Louis Faure Dujaric i inagurada el 1928 per acollir la final de la Copa Davis però, des de la seva construcció, França s’enorgulleix de mantenir-hi ‘L’esperit du tennis’. I avui, al Roland Garros més atípic de la història, Nadal i Djokovic es deixaran portar per aquest esperit de la Phllippe Chatrier a la recerca del 13è Roland Garros i el 20è Grand Slam, el tennista mallorquí; o del segon títol a París i el 18è Grand Slam el tennista serbi.

Pendents del temps

Els dos tennistes es despertaran aquest diumenge mirant al cel de París. Un, esperant veure’l gris i plujós com aquests dies i l’altre, blau i brillant com ahir. La meteorologia del torneig és una de les cartes que Djokovic té per intentar l’assalt a la casa de Nadal. «Les condicions no tenen res a veure amb les del torneig al juny. La bola de Rafa no m’arribarà per sobre de l’espatlla», argumentava el tennista serbi.

L’alçada i l’efecte liftat que Nadal li dona a la bola no tindrà l’efectivitat d’altres vegades. «Les condicions no són les millors per mi, ho he dit des que vaig arribar, però buscaré solucions per ser competitiu», diu Nadal.

Solucions que busca des del primer dia i que ahir tractava d’entrenar per última vegada amb Carlos Moyà i Francis Roig en una pràctica que es va allargar una hora i mitja. Ajustar el revés creuat, buscar el cop pla descendent a la dreta de Djokovic per obligar-lo a aixecar la bola i impedir-li l’atac. Reaccionar a les deixades o les esmaixades amb el sol en contra o les carreres cap enrere. Qualsevol detall per arribar preparat.

«El Rafa és capaç de jugar amb boles pesades, pistes lentes, fred, sol. Ha guanyat de qualsevol manera»

Carlos Moyà

Exnúmero 1 i entrenador de Nadal

«Les condicions beneficien Djokovic però el Rafa s’ha adaptat. És capaç de jugar amb boles pesades, pistes lentes, ràpida, sol o fred. Ha guanyat de qualsevol manera», destacava Moyà al final de l’entrenament. L’exnúmero 1 i Francis Roig estan convençuts que Nadal està preparat. «Djokovic és molt complet i té pocs forats per agafar-lo. Serà una batalla dura i llarga, segur», deia aquest dissabte Moyà però Roig puntualitzava: «Estem parlant d’una final de terra i de Roland Garros, en aquest territori els números avalen el Rafa». Després de 101 partits i només dues derrotes a París, ni Djokovic té dubtes.

Espiant Djokovic

Moyà i Roig es van quedar divendres a veure el partit de Djokovic amb Tsitsipas. «Els dos primers sets» deia Roig, que es volia quedar una mica més, però Moyà li va dir que «això ja està vist». Es va equivocar. El partit es va allargar gairebé quatre hores. «Em va sorprendre, però en tot moment em va semblar que Djokovic tenia el control», deia Roig.

Si Nadal ha preparat a consciència la seva participació a Roland Garros, Djokovic també. I no és només el temps o les condicions diferents del torneig d’aquest any. El número 1 mundial té com a referència l’única victòria el 2015 davant Nadal, amb qui ha perdut set partits i dos finals a París (2012 i 2014).

Les seves estadístiques de la temporada l’animen. 37 victòries, ha guanyat quatre títols, però també té clar que «el favorit és el Rafa. Som a Roland Garros i en una final de terra a cinc sets», argumentava traient-se de sobre qualsevol pressió.

Plans per guanyar

Notícies relacionades

Dins seu el tennista serbi pensa una altra cosa. Djokovic anhela donar el gran cop aquest diumenge. «El Rafa és el meu gran rival», diu. Una victòria a casa seva seria una pujada d’ego, en la seva obsessió per ser millor que Nadal i Federer.

Djokovic, que ahir no va aparèixer per les pistes d’entrenament de Roland Garros, va dir després de guanyar Tsitsipas que tenia preparat un pla. «No crec que variï el seu joc. Intentarà ser més agressiu, pressionar més, sempre ho fa. Qui si té que un pla és el Rafa», deia Roig mentre Moyà somreia i Nadal recollia les seves coses i marxava de la pista número 3, després d’acostar-se a parlar amb el seu pare Sebastià i la resta del seu equip, que no veu a la seva bombolla de l’hotel on està concentrat des de fa tres setmanes.