Les semifinals de Roland Garros

Nadal imposa la llei del campió

El 12 vegades guanyador de París esborra del camí cap a la seva 13a final l'argentí Schwartzman, a qui supera per 6-3, 6-3 i 7-6 en poc més de tres hores

zentauroepp55337092 spain s rafael nadal serves the ball to argentina s diego sc201009163902

zentauroepp55337092 spain s rafael nadal serves the ball to argentina s diego sc201009163902 / MARTIN BUREAU

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Això és Roland Garros i la Phillipe Chatrier, el sol apareix i desapareix, a París fa un fred de tardor, es juga de nit, de vegades sota sostre, les boles no salten com li agrada, la pista és lenta, hi ha sol i ombra a la central, però el campió, que ningú ho dubti, es diu Rafael Nadal. Ho ha sigut 12 vegades des del 2005 i  ho ha tornat a demostrar aquest divendres. Diumenge tornarà a ser a la final, preparat per emportar-se la Copa dels Mosqueters al seu museu de Manacor.

Diego Schwartzman l’havia guanyat fa 20 dies a Roma, però era el primer que sabia que això, a casa de Nadal, poc valia. El tennista argentí havia tret del camí Dominic Thiem, la ronda anterior, en un maratonià partit a cinc sets i les seves cames ho van notar. No va poder aguantar l’infern a què el va sotmetre Nadal, que es va desfer del ‘Peque’ per 6-3, 6-3 i 7-6 (7-0).

El campió marca territori

El primer joc va ser de tempteig. Moment d’afinar les raquetes. Provar cops. Es va allargar 13 minuts ¿un número premonitori?  Schwartzman va tenir dos ‘break points’ però Nadal el va fer seu en el quart avantatge i, en el següent joc, s’apuntava la primera ruptura (2-0). El campió marcava territori. Això no és Roma.

Schwartzman buscava les línies, llançava profund, s’atrevia amb alguna deixada i forçava el revés de Nadal, així va poder fer ‘break’ (2-1). Nadal el va recuperar de seguida (3-1). Prou avantatge per guanyar la primera mànega amb 64 minuts però patint en l’últim joc, en què Schwartzman va salvar dos ‘set balls’, abans de cedir-lo amb un revés a la xarxa i el seu 15è error no forçat per només sis de Nadal.

El primer pas, el més dificil,  estava fet i Nadal ho va celebrar amb tota la seva llotja amb un «‘¡Vamos!’» que va ressonar a la central davant un miler de privilegiats espectadors. El guió de la segona mànega va variar poc. Nadal va trencar ràpid (2-1) i n’hi va haver prou per emportar-se el set en 43 minuts.

Djokovic o Tsitsipas

Notícies relacionades

La cara del ‘Peque’ era un poema. Si havia tingut cap esperança, Nadal l’hi va arrabassar d’una clatellada. El tennista argentí esbufegava a la pista i sospirava cada vegada que s’asseia a la cadira i mirava cap a la seva llotja, impotent. A la tercera mànega es va repetir la història. Nadal va fer un ‘break’ ràpid (3-1), Schwartzman li va tornar, en un últim esforç, trencant el servei de Nadal (4-3) per igualar el marcador (5-5). Juan Ignacio Chela, el seu entrenador, s’aixeca de la cadira animant-lo.

Nadal està patint per primera vegada. Volia evitar un quart set. Schwartzman va aconseguir forçar el ‘tie-break’. Tot o res per a l’argentí. Nadal va serrar les dents. «¡Sí!» cridara l’aconseguir el 5-0. Celebra el 6-0 amb la seva llotja i tanca el partit amb 7-0, per sumar una nova victòria per a la seva col·lecció. Ara toca esperar Novak DjokovicStefanos Tsitsipas.