L'OBERT DELS ESTATS UNITS

Mascaretes, silenci i preocupació en l'estrena

L'organització permet jugar als 11 tennistes que van estar en contacte amb Paire després del positiu de Covid-19 del francès

zentauroepp54721327 aug 31  2020  flushing meadows  new york  usa   arthur ashe 200831203226

zentauroepp54721327 aug 31 2020 flushing meadows new york usa arthur ashe 200831203226 / Danielle Parhizkaran

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Mascareta a la cara, raqueter a l’espatlla, acompanyats per unes quantes persones acreditades, membres de l’organització, àrbitres, aplegapilotes, els tècnics respectius i un silenci que permetia escoltar els seus passos a l’accedir a les pistes. Així s’ha obert la primera jornada de l’Obert dels Estats Units al Centre Nacional Billie Jean King. Res a veure amb la bullícia que es viu sempre, sense el coronavirus, amb les grades plenes al Grand Slam més sorollós del circuit.

Una situació que no era nova per a la majoria de tennistes que van debutar aquest dilluns, perquè ja van viure les mateixes sensacions durant la passada setmana al Masters 1.000 de Cincinnati, traslladat a la ‘bombolla’ de protecció sanitària muntada per la federació nord-americana (USTA) a Flushing Meadows.

Una ‘bombolla de protecció’ que no ha evitat que un dia abans de l’inici del torneig el tennista francès Benoît Paire (cap de sèrie 17) donés positiu per Covid-19, expulsat del torneig i confinat a l’hotel els pròxims 10 dies per passar la preventiva quarantena prevista pel protocol sanitari i sent substituït a l’equip per Marcel Granollers.

Junt amb Paire també han sigut confinats, per haver tingut contacte amb el tennista francès, 11 jugadors més, els noms dels quals no s’ha donat a conèixer, tot i que entre ells hi ha els francesos Adrien MannarinoRichard Gasquet,  Gregoire Barrere i Eduard Roger-Vasselin, segons va revelar ‘L’Équipe’ diumenge.

Paire acusa l’USTA

Tots ells podran jugar el torneig tot i que tindran accés restringit a algunes zones de les instal·lacions. «Per resumir, ens han posat en una bombolla, dins de la bombolla», explicava a ‘L’Équipe’, el doblista francès Roger Vasselin, a qui només se li permet estar amb la seva parella, l’austríac Jürgen Melzer, el dia de partit.

Paire, a través de les seves xarxes socials, va assegurar dilluns que fins al moment es troba bé de salut perquè no té cap tipus de símptoma però va acusar els  funcionaris de l’USTA, d’haver «enganyat» amb l’anomenada «bombolla», que qualifica de «falsa».

«Estic bé per ara, no tinc símptomes... Dubto a dir el que realment està passant en aquesta bombolla falsa», va publicar el tennista francès al seu Instagram.

A la tennista francesa Kristina Mlandenovic, que va tenir contacte amb Paire dins de la bombolla, li han sigut restringits els moviments, ja que havia entrenat amb el seu compatriota i també havien passat temps jugant a cartes.

El positiu de Paire ha despertat la preocupació entre els jugadors, tot i que l’organització del torneig assegura que s’estan seguint els protocols de seguretat previstos per les autoritats sanitàries de l’Estat de Nova York.  «Malgrat totes les nostres precaucions, ja havíem anticipat que hi podria haver controls positius i s’ha fet el ‘rastreig de contactes’ previst. Després de les consultes a les autoritats sanitàries s’ha decidit permetre a aquests tennistes participar en el torneig», ha explicat Stacey Allaster, directora del torneig, a la cadena Tennis Channel.

Davidovich i Carreño passen

En aquest atípic primer dia de torneig han obert la jornada matinal els tennistes espanyols Alejando DavidovichPablo Andújar i Paula Badosa. Només el jove malagueny, d’origen rus, ha aconseguit superar la primera ronda al vèncer l’austríac Dennis Novak per 3-6, 6-4, 6-3, 1-6 i 6-0, en la seva estrena en un Grand Slam. El seu crit d’alegria per la victòria s’ha pogut sentir a tot Flushing Meadows.

Notícies relacionades

També ha necessitat els cinc sets per superar la primera ronda Pablo Carreño que ha patit durant més de tres hores abans de desfer-se del japonès Yasutaka Uchiyama (87 mundial) per 4-6, 6-3, 1-6, 6-3 i 6-3.

No l’han pogut donar ni Andújar, que s’ha acomiadat a la primera davant el croat Borna Coric (7-5, 6-3, 6-1), cap de sèrie número 20, ni Badosa, que ha caigut davant la russa Varvara Gracheva (6-4, 7-5). Més tard s’ha afegit a la llista de derrotes espanyola Albert Ramos, que ha sigut eliminat pel grec Stefanos Tsitsipas, últim campió del Masters i un dels candidats al títol a Nova York, que s’ha imposat per 6-2, 6-1 i 6-1, en tot just una hora i mitja.