el tennis i el coronavirus

Djokovic valora renunciar a l'Open dels EUA per preparar Roland Garros

El número 1 denuncia les condicions «extremes» en què s'hauria de jugar als Estats Units

El 15 de juny els responsables del torneig prendran una decisió sobre la seva celebració

zentauroepp49050823 serbia s novak djokovic arrives for a practice session on da200418171813

zentauroepp49050823 serbia s novak djokovic arrives for a practice session on da200418171813 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

El número u del món, Novak Djokovic, està valorant la decisió de renunciar a jugar l’Open dels Estats Units en vista de les condicions tan estrictes que probablement s’imposin en el Grand Slam nord-americà, si es juga finalment, i pensa preparar-se per jugar a Roland Garros, segons ha declarat en una entrevista amb la televisió sèrbia RTS. Per la seva banda, Roger Federer ha anunciat el mateix dia que no tornarà a jugar fins al 2021 per la lesió que té al genoll dret.

Mentrestant, aquest dimecres, l’ATP i els organitzadors del Grand Slam nord-americà s’han reunit amb gairebé 420 jugadors a través d’una videoconferència per explicar la situació actual i valorar les decisions que s’han de prendre. No s’ha decidit res i tots s’han emplaçat a una nova reunió el 15 de juny. De moment la temporada tennística està clausurada fins al 31 de juliol.

«La majoria dels jugadors amb qui parlo són bastant pessimistes sobre anar a Nova York», ha dit Djokovic, que és a Sèrbia per jugar uns tornejos d’exhibició. Per al número 1 mundial les restriccions que volen imposar els organitzadors de l’Obert dels Estats Units per la pandèmia del coronavirus li semblen «extremes» i «inacceptables».  

Normes rigoroses

Entre les normes establertes per la federació nord-americana de tennis (USTA) es plantegen que els tennistes dormin en hotels pròxims a l’aeroport de Nova York, no puguin anar al centre de la ciutat i se sotmetin a tests de la Covid-19 dues o tres vegades a la setmana. Tampoc podran acudir al torneig amb el seu equip habitual d’entrenadors, fisioterapeutes, mànagers i familiars que els acompanyen a aquests grans esdeveniments.

Els tennistes hauran d’estar en quarantena 14 dies abans d’iniciar el torneig i només podran estar acompanyats per una persona i el torneig els proporcionarà la resta de fisioterapeutes i metges que necessitin. «Això és inimaginable. És una proposta realment rigorosa», ha valorat el tennista serbi, que «de moment» centra la seva temporada a la terra batuda.  «Encara no hi ha res segur, però, per mi, en aquest moment i tal com estan les coses, el més realista és que la temporada continuï en terra batuda a principis de setembre amb els tornejos de MadridRoma i probablement alguns més abans de Roland Garros», ha dit Djokovic.

L’USTA, contra les cordes

La posició de Djokovic i la renúncia de Roger Federer de jugar la resta de la temporada, a més dels dubtes de Rafael Nadal d’acudir a Nova York per encadenar dos Grand Slams (Open dels Estat Units i Roland Garros), amb només una setmana de separació, juntament amb la negativa de Serena Williams de jugar si no pot acudir-hi amb la seva petita filla, ara col·loquen la federació americana contra les cordes a l’hora de decidir mantenir el torneig, que inicialment s’havia de començar el 31 d’agost en la seva fase prèvia.

Si es decidís jugar, l’USTA pretén traslladar el Masters 1000 de Cincinnati a una zona pròxima a Nova York per permetre als tennistes que ja puguin ser anteriorment a prop de Flushing Meadows, on es disputa el US Open.  Es reduirien la fase prèvia i el torneig de dobles. Els partits es disputarien sense públic i amb les condicions establertes per les autoritats sanitàries de Nova York. Els tennistes quedarien concentrats i allotjats en una zona de l’aeroport John F. Kennedy juntament amb els seus equips tècnics, dels quals només una persona podria acudir a les pistes per acompanyar-los durant els partits. 

Els responsables de l’USTA han explicat les condicions i han escoltat els jugadors i el president de l’ATP, l’extennista italià Andrea Gaudenzi, per valorar les peticions de tots ells de cara a la seva participació a Nova York. 

Exhibició als Balcans

Notícies relacionades

Djokovic actualment es troba a Belgrad, on del 13 de juny al 5 de juliol té previst organitzar una sèrie d’exhibicions a diverses ciutats dels Balcans, en clubs i amb espectadors a les grades. 

 Fins ara han anunciat la seva participació, a més de Djokovic, l’austríac Dominic Thiem (número 3), el búlgar Grigor Dimitrov (19), els croats Borna Coric (33) i Marin Cilic (37), i el serbi Viktor Troicki (184). «Es jugaran els set reduïts fins a quatre [‘games’ guanyats] i a dos sets», en línia amb la puntuació que s’utilitza ja en competicions de l’ATP, com el torneig de la NexGen, va precisar Djokovic.