EL COVID-19

Roland Garros s'ajorna al 20 de setembre pel coronavirus

Rafael Nadal haurà de defensar el títol del torneig francès una setmana després de jugar l'Open dels EUA que també va guanyar l'any passat

marcosl48563544 paris  france   june 09  a detailed view of the shoes of raf200317170737

marcosl48563544 paris france june 09 a detailed view of the shoes of raf200317170737 / Julian Finney

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Roland Garros s’ha avançat als esdeveniments i no ha esperat més en prendre la decisió d’ajornar el torneig fins al 20 de setembre pel coronavirus. La Federació Francesa de Tennis (FFT) ho ha anunciat aquest dimarts a causa de la ràpida propagació de la pandèmia i a les mesures de confinament que ha pres Emmanuel Macron, el president de la República Francesa, que han fet inevitable aquest ajornament. La decisió del torneig francès trastocarà totalment la temporada tennística al desplaçar-lo fora de la gira europea de terra i col·locar-lo just després de l’Open dels Estats Units.

Roland Garros havia de començar el pròxim 24 de maig i la final estava fixada per al 7 de juny, tot i que la fase prèvia s’havia de disputar a partir del 18 de maig. Els responsables del torneig han decidit posposar quatre mesos el Grand Slam de la terra batuda. L’absència de visibilitat en la batalla i el temps necessari per a erradicar el virus impedien el treball ordinari per a l’organització i preparació del torneig «per preservar la salut dels seus empleats, proveïdors de serveis i proveïdors de manera responsable durant el període de preparació», especifica el comunicat de premsa.

La setmana passada Guy Forget, director del torneig, ja va mostrar la seva preocupació davant de l’avenç del coronavirus a Europa i la suspensió durant sis setmanes del circuit ATP i, posteriorment del de la WTA fins al 2 de maig. «Seria un problema jugar a porta tancada», va valorar l’extennista francès davant de la possibilitat de mantenir el torneig en les dates previstes però sense públic.

Complicació per a Nadal

La nova data prevista per a Roland Garros es desplaça a entre el 20 de setembre i el 4 d’octubre, una setmana després de l’Open dels Estats Units que s’hauria de celebrar del 31 d’agost al 13 de setembre. El canvi obligarà a jugar el torneig just una setmana després de Nova York. Una situació que complica la defensa del títol a Rafael Nadal que una setmana abans haurà participat en l’Open dels Estats Units, on també va guanyar el títol.

«Això és una bogeria. No hi ha comunicació amb els jugadors o l’ATP... hem de dir ZERO en aquest esport», ha dit a les xarxes socials, només conèixer-se la notícia, el tennista canadenc Vasek Pospisil, membre del consell de jugadors de l’ATP.

 

El Grand Slam francès es disputaria en les mateixes dates en les quals està previst, segons el calendari de l’ATP del 2020, el torneig de Metz i el de Sant Petesburg, a més del de Varsòvia del circuit femení. Això obligarà a adequar el calendari possiblement, en una fase de la temporada en què es juga sobre pista dura i indoor.  

«És una decisió difícil, però ens l’hem de prendre amb coratge tenint en compte el període excepcional que estem vivint després de l’evolució de la malaltia en aquest cap de setmana passat», ha dit Bernard Giudicelli, president de l’FFT. «Nosaltres hem de ser solidaris per combatre  i lluitar per la seguretat sanitària de tots».

Wimbledon, en alerta

Mentre Roland Garros anunciava el retard de l’edició del torneig del 2020, els responsables de Wimbledon també han fet una nota pública aquest dimarts en la qual inicialment mantenen la celebració del torneig en les dates previstes del 29 de juny al 12 de juliol. 

Notícies relacionades

Richard Lewis, director executiu de l’All England Tennis Club, organitzador del centenari torneig, es va mostrar confiat en la possibilitat de disputar la 140 edició. «Si bé continuem planificant Wimbledon en les dates previstes, continua sent una situació en constant evolució i actuarem de manera responsable, en el millor interès de la societat en general. Agraïm a tots els nostres membres, personal, jugadors, socis, contractistes i públic per la seva paciència i confiança mentre continuem navegant per aquest desafiament global sense precedents», deia en el seu comunicat aquest dimarts.

Wimbledon, això si, seguint els consells del Govern i les autoritats sanitàries de la Gran Bretanya, ha decidit suspendre les visites a les seves instal·lacions, al museu i a les botigues de venda de records, mentre que les instal·lacions a l’aire lliure de l’All England Club i Wimbledon Park Golf Club romandran obertes per als seus membres tot i que de forma parcial de moment.